Creșterea ar urma să-și mențină ritmul susținut în 2018 și în 2019, la 2,1 % anul acesta și 2 % în anul următor, atât în UE, cât și în zona euro.
Cu toate acestea, după cinci trimestre consecutive de creștere dinamică, elanul economic al Europei s-a temperat în prima jumătate a anului 2018 și se estimează că va cunoaște o scădere cu 0,2 puncte procentuale atât în UE, cât și în zona euro în raport cu previziunile din primăvară.
Știați că fără albine, nu putem mânca afine?
Ritmul de creștere ar urma să se accelereze într-o oarecare măsură în a doua jumătate a acestui an, deoarece condițiile de pe piața forței de muncă se îmbunătățesc, datoriile gospodăriilor se reduc, încrederea consumatorilor se menține ridicată, iar politica monetară rămâne favorabilă.
Elementele fundamentale rămân solide, dar creșterea economică ar urma să se diminueze
Condițiile fundamentale pentru o creștere economică susținută în UE și în zona euro rămân valabile. Dinamica moderată a ratelor de creștere este, în parte, rezultatul unor factori temporari, dar este posibil ca tensiunile comerciale, creșterea prețurilor la petrol și nesiguranța politică din unele state membre să fi jucat, de asemenea, un anumit rol.
La nivel global, creșterea rămâne solidă, dar ratele sunt din ce în ce mai diferențiate de la o țară la alta și de la o regiune la alta.
Sfaturi pentru a vă face ceai cu gheață pe timpul verii
Previziunile privind inflația, influențate de prețurile la energia electrică
Ca urmare a creșterii prețurilor la petrol începând din primăvară, se estimează că anul acesta inflația va fi în medie de 1,9 % în UE și de 1,7 % în zona euro. Aceste cifre reflectă o creștere de 0,2 puncte procentuale în ambele zone față de primăvară. Previziunea pentru 2019 a fost modificată cu 0,1 puncte procentuale pentru zona euro, la 1,7 %, dar rămâne neschimbată, la 1,8 %, pentru UE.
Aceste previziuni sunt supuse unor riscuri semnificative de evoluție negativă
Deși recenta performanță economică puternică s-a dovedit a fi rezilientă, previziunile rămân sensibile la riscuri semnificative de deteriorare, care au crescut începând din primăvară.
Standardul dublu de calitate, din nou în discuție la Bruxelles
Scenariul de referință pornește de la ipoteza că nu va avea loc o nouă escaladare a tensiunilor comerciale. Dacă totuși aceste tensiuni de accentuează, ele ar afecta negativ comerțul și investițiile și ar reduce bunăstarea în toate țările implicate. Printre riscuri se numără și volatilitatea potențială a piețelor financiare, legată, printre altele, de riscurile geopolitice.
Pentru Regatul Unit, o ipoteză pur tehnică pentru 2019
Având în vedere negocierile în curs de desfășurare privind termenii retragerii Regatului Unit din UE, previziunile noastre pentru 2019 se bazează pe o ipoteză pur tehnică de statu-quo în privința relațiilor comerciale dintre UE27 și Regatul Unit. Această ipoteză a fost formulată doar în scopul elaborării previziunilor și nu are niciun impact asupra discuțiilor desfășurate în prezent în contextul procesului bazat pe articolul 50.
Context
Aceste previziuni se bazează pe o serie de ipoteze tehnice referitoare la evoluția cursurilor de schimb, a ratelor dobânzilor și a prețurilor produselor de bază, întemeiate pe informațiile disponibile până la data de 28 iunie. În ceea ce privește toate celelalte date care au fost avute în vedere, previziunile țin cont de informațiile disponibile până la data de 3 iulie.
Câte E-uri se găsesc în guma de mestecat?
Începând cu acest an, Comisia Europeană a revenit la publicarea, în fiecare an, a două seturi de previziuni cuprinzătoare (în primăvară și în toamnă) și a două seturi de previziuni intermediare (în iarnă și în vară), în locul celor trei seturi de previziuni cuprinzătoare (de iarnă, primăvară și toamnă) pe care le-a publicat în fiecare an începând din 2012. Previziunile intermediare examinează evoluția anuală și trimestrială a PIB-ului și a inflației pentru anul în curs și pentru anul următor pentru toate statele membre și pentru zona euro, precum și datele consolidate la nivelul UE. Această modificare marchează revenirea la ritmul de publicare a previziunilor adoptat anterior de Comisie și realiniază calendarul previziunilor Comisiei la cel al altor instituții (de exemplu, al Băncii Centrale Europene, al Fondului Monetar Internațional, al Organizației pentru Cooperare și Dezvoltare Economică).
Sursa: Europa.eu
– Vrei să știi mai multe? Poți să te protejezi singur! Descarcă aplicația gratuită InfoCons pentru Android și IOS!
– Fii cu adevărat și tu cu o9atitudine și ia atitudine!