Condiţii de intrare şi regim de şedere

Pentru a călători în Republica Populară Democrată Coreeană este necesară obţinerea, în prealabil, a vizei de intrare/ieşire. Viza se acordă numai pe baza unei invitaţii oficiale adresate de o instituţie sau persoană fizică cu reşedinţa în R. P .D. Coreeană sau la solicitarea scrisă a unei instituţii din România.

Viza se poate obţine de la una din ambasadele sau agenţiile de turism nord-coreene din străinătate. Perioada de procesare a vizei este de minimum 10 zile.

Pentru informaţii suplimentare, recomandăm consultarea Ambasadei Republicii Populare Democrate Coreene în România.

Frontiera (linia de demarcaţie militară) dintre R. P. D. Coreeană şi Republica Coreea este închisă.

În situaţia în care planificaţi o deplasare în R. P. D. Coreeană trebuie să contactaţi agenţia dvs. de turism sau persoana/entitatea care v-a organizat deplasarea, pentru mai multe informaţii de călătorie.

Deplasările străinilor în R. P. D. Coreeană sunt posibile numai cu însoţitori nord-coreeni. Indiferent de scopul deplasărilor (turistic, afaceri, oficial etc), străinii vor fi însoţiţi permanent de un ghid autohton şi vor putea merge numai în acele locuri agreate de însoţitor.

În capitala Phenian sunt posibile scurte ieşiri în împrejurimea hotelului, fără însoţitor.

Atenţie! Deplasările în afara capitalei sunt posibile numai cu aprobarea autorităţilor. Ghidul firmei turistice/instituţia nord-coreeană gazdă are ca sarcină obţinerea aprobărilor de călătorie. La intrările/ieşirile în/din oraşe şi în intersecţiile importante se află puncte de control al traficului, unde se efectuează verificarea documentelor de identitate şi a aprobărilor de călătorie.

Ministerul Afacerilor Externe recomandă cetăţenilor români care intenţionează să rămână pentru o perioadă îndelungată pe teritoriul acestui stat să se adreseze Ambasadei României la Phenian (Pyongyang) şi să îşi anunţe prezenţa în regiune, comunicând coordonatele personale pentru a putea fi contactaţi în situaţii de urgenţă.

Ameninţări teroriste

Riscul ameninţărilor teroriste în R. P. D. Coreeană este scăzut, însă cetăţenii români trebuie să aibă în vedere riscurile globale pe care fenomenul terorist le poate produce oriunde în lume.

Cetăţenilor români care călătoresc în Coreea de Nord li se recomandă să urmărească în permanenţă anunţurile şi recomandările făcute de autorităţile locale şi să acceseze periodic pagina web a Ministerului Afacerilor Externe din România (www.mae.ro).

Siguranţă şi criminalitate

Nivelul actelor criminale asupra străinilor este în general scăzut. Se impun, totuşi, măsuri preventive obişnuite privind siguranţa obiectelor de valoare şi a banilor.

Riscul natural cel mai ridicat în R. P. D. Coreeană este reprezentat de inundaţii, care ating o perioadă de vârf în timpul musonului (lunile iulie-august). Posibilitatea de a rămâne izolat în anumite zone este ridicată, ca urmare a închiderii unor şosele.

Gesturile insultătoare şi glumele la adresa sistemului politic şi a liderilor sunt aspru sancţionate. Simpla folosire a unei tipărituri, cu pozele liderilor, pentru împachetat obiecte poate să atragă măsuri de pedepsire a celor vinovaţi.

Recomandări generale:

  • Păstraţi în locuri sigure documentele şi valorile personale, biletele de călătorie și banii, cărţile de credit şi nu le expuneţi în mod vizibil asupra dumneavoastră sau în maşini.
  • Maşinile trebuie încuiate şi asigurate cu sisteme de alarmă.
  • Respectaţi anunţurile sau recomandările autorităţilor locale!
  • Se recomanda consumul apei îmbuteliate sau apă fiartă în prealabil.
  • Fotografierea este în general permisă, cu excepţia obiectivelor militare. Se recomandă consultarea ghidului însoțitor cu privire la oportunitatea/legalitatea realizării de fotografii. Pentru fotografierea de persoane este indicat solicitarea, în prealabil, a acordului celor în cauză, alături de consultarea ghidului.
  • În cazul unor incidente care afectează siguranţa persoanei sau a bunurilor, se recomandă contactarea celui mai apropiat birou al poliţiei.
  • În cazul pierderii paşaportului românesc, se recomandă sesizarea atât a biroului local de poliţie, cât şi a ambasadei României.

Sistemul medical

Cetăţenii români sunt sfătuiţi, cu insistenţă, să îşi încheie asigurare de călătorie, medicală şi de viaţă!

Persoanelor aflate sub tratament medical li se recomandă să deţină cantitatea de medicamente necesară pe timpul şederii in R. P. D. Coreeană, întrucât achiziţionarea medicamentelor pe plan local se efectuează cu dificultate.

Având în vedere diverse epidemii existente în ultimii ani la nivel global și regional, autorităţile de frontieră nord-coreene solicită date privind itinerariul recent parcurs (formular tipizat la frontieră) şi pot interzice intrarea persoanelor care au călătorit în zone afectate de epidemie ori pot impune măsuri temporare de carantinare.

Pentru informaţii cu privire la tipurile de vaccinuri care trebuie efectuate, cetăţenii români sunt sfătuiţi să se adreseze Institutului Naţional de Sănătate Publică – Centrul Naţional de Supraveghere şi Control al Bolilor Transmisibile.

Apeelază rapid numerele de urgență din Coreea de Nord!

Condiţii privind traficul auto

În planificarea deplasărilor, trebuie avut în vedere că sistemul de transport rutier pentru călători este destul de redus şi nu este accesibil străinilor. Transportul public rutier și cu metrolul nu este accesibil străinilor. Se pot accesa deplasări cu taxi, alături și prin intermedierea ghidului autohton.

Reţeaua de şosele acoperă întreaga suprafaţă a ţării, dar majoritatea este nemodernizată. Sistemul de semnalizare rutieră nu asigură toate informaţiile utile.

Numele localităţilor şi străzilor sunt scrise preponderent în limba coreeană, cu alfabet coreean.

  • Permisul de conducere

Permisele de conducere străine nu sunt valabile în R. P. D. Coreeană, dar la cerere, autorităţile pot elibera/omologa permise de conducere locale, pe baza permiselor de conducere eliberate în alte ţări.

  • Transportul

Cel mai folosit mijloc de transport la Phenian este cursa aeriana Air Koryo Phenian – Beijing.

Air Koryo mai organizează zboruri charter neregulate la Vladivostok (Rusia) precum şi Shenyang ori Shanghai (China).

Între Phenian şi Beijing există şi legatură feroviară, de patru ori pe săptămână, durata călătoriei fiind, aproximativ, de 24 de ore.

Străinii nu au permisiunea de a folosi mijloacele de transport în comun pentru persoane, fiind refuzaţi la punctele de vânzare a tichetelor de transport.

În faţa hotelurilor şi a magazinelor importante există staţii de taxiuri, însă închirierea lor de către străini este posibilă dacă aceştia sunt însoţiţi de un ghid sau translator nord-coreean.

Utilizarea cărţilor de credit

Transferurile bancare nu sunt posibile urmare ultimelor seturi de sancâiuni impuse de CS ONU. Nu există servicii de tip transfer de bani. Străinilor li se solicită efectuarea plăţilor în valută, cele mai acceptate fiind euro, dolarul SUA și yuanul (RMB). Plata cash este cea mai uzitată.

Reglementări vamale

La intrarea/ieşirea în/din Republica Populară Democrată Coreeană, se completează o declaraţie vamală care cuprinde întrebări exacte privind posesia următoarelor articole: bani, arme, muniţie, explozivi, arme albe, medicamente, droguri, otrăvuri, telefoane celulare sau alte mijloace de comunicare, dispozitive GPS, bunuri de patrimoniu cultural şi ştiinţific, publicaţii.

Aparatura de comunicaţii şi dispozitivele GPS pot fi reținute de autoritățile vamale nord-coreene la intrarea în țară şi recuperate la plecare.

Scoaterea de monedă nord-coreeană din R. P. D. Coreeană este interzisă. Introducerea şi scoaterea de valută din R. P. D. Coreeană este normată de limitele sumelor lichide la nivel internațional și trebuie declarată la vamă.

Nu este indicat importul de materiale tipărite în limba coreeană, CD-uri, DVD-uri sau alte materiale purtătoare de informaţie, care ar putea fi considerate contrare principiilor politice sau morale nord-coreene sau a avea caracter de denigrare la adresa R. P. D. Coreene.

De asemenea, se recomandă evitarea introducerii şi scoaterii din Republica Populară Democrată Coreeană a unor materiale cu caracter religios, a căror manipulare, depozitare sau rătăcire ar putea fi asimilate unor acţiuni incompatibile cu principiile politice sau morale nord-coreene.

Pe același subiect

Distribuie

InfoCons (www.infocons.ro) – Asociație Națională de Protecția Consumatorilor, unica organizație din România cu drepturi depline în Consumers International, este o asociație de consumatori neguvernamentală, apolitică, reprezentativă, de drept privat, fără scop lucrativ, cu patrimoniu distinct și indivizibil, independentă, întemeiată pe principii democratice, ce apără drepturile consumatorilor – membră fondatoare a Federației Asociațiilor de Consumatori.

Fii informat! Ia atitudine! Cunoaște-ți drepturile și exercită-le apelând 021 9615!* din orice rețea fixă sau mobilă sau *9615** din orice rețea mobilă!

**Număr de telefon apelabil din orice rețea fixă sau mobilă cu tarif normal în rețeaua Telekom
***Număr de telefon apelabil din orice rețea mobilă cu tarif normal