În perioada 11 martie – 5 aprilie 2019, inspectorii sanitari veterinari și pentru siguranța alimentelor împreună cu reprezentanţii Inspectoratelor de Poliţie judeţene, şi, respectiv, al municipiului Bucureşti au desfășurat o acţiune la nivel naţional, pentru verificarea modului în care sunt respectate, de către operatorii din sectorul alimentar, condiţiile sanitare veterinare şi de siguranţa alimentelor referitoare la producerea, colectarea, transportul, procesarea, reambalarea, depozitarea și comercializarea peștelui și produselor din pescuit provenite din producția internă și din comerțul intracomunitar.

Citește și:

Risipa de alimente = Gaze cu efect de seră = Schimbări climatice

În cadrul acțiunii au fost verificate 2.354 de obiective: 19 ambarcațiuni de pescuit, 25 de puncte de debarcare a peștelui, 43 de centre de colectare pește, 96 de ferme de acvacultură cu centre de colectare a peștelui integrate, 40 de unități de produse proaspete din pescuit (cherhanale), 41 de unități de procesare a peștelui și produselor din pescuit, 117 unități de reambalare și depozite independente care asigură stocarea peștelui și produselor din pescuit, 1.311 magazine de desfacere a peștelui, precum și 662 de mijloace auto utilizate pentru transportul peștelui și produselor din pescuit.

În urma controalelor au fost aplicate 168 de sancţiuni contravenţionale în valoare de 588.260 de lei, au fost emise 4 ordonanțe privind suspendarea temporară a activității și 9 ordonanțe pentru interzicerea desfășurării activității unor unități. Totodată a fost reţinută oficial şi dirijată către unități de neutralizare cantitatea de 9.191 de kg pește.

Dintre neconformităţile sancţionate, menţionăm:

– deficiențe privind aplicarea programelor de igienizare a spațiilor de producție, respectiv, a programelor de combatere a dăunătorilor și de eliminare a subproduselor nedestinate consumului uman;

Citește și:

Comisia Europeana lanseaza un nou apel pentru finantarea retelelor de acces la internet de tip Wi-Fi „hotspot”

– deficiențe privind trasabilitatea, marca de identificare și etichetarea peștelui destinat comercializării;

– nerespectarea normelor sanitare veterinare privind condiţiile de igienă şi de temperatură a peștelui, pe durata transportului, la nivelul depozitelor, unităților de reambalare precum și la nivelul unităților de comercializare a peștelui și produselor din pescuit;

– operatorii unor unități din sectorul alimentar nu au elaborat și implementat programe proprii de autocontrol;

– utilizarea unor mijloace neautorizate pentru trasportul peștelui și produselor din pescuit;

– comercializarea peștelui și produselor din pescuit în spații care nu dețin documente de înregistrare sanitară veterinară și pentru siguranța alimentelor pentru desfășurarea activității de vânzare cu amânuntul.

Sursa: ANSVSA

Citește și:

Vrei să afli mai multe informații despre asigurări?

– Vrei să știi mai multe? Poți să te protejezi singur! Descarcă aplicația gratuită InfoCons pentru Android și IOS!

– Fii cu adevărat și tu cu o9atitudine și ia atitudine!

Nr. de tel – 021.9615 sau *9615

Whats App – 0732.008.969

Mail: reclamatii@protectia-consumatorilor.ro

Pe același subiect

Distribuie

InfoCons (www.infocons.ro) – Asociație Națională de Protecția Consumatorilor, unica organizație din România cu drepturi depline în Consumers International, este o asociație de consumatori neguvernamentală, apolitică, reprezentativă, de drept privat, fără scop lucrativ, cu patrimoniu distinct și indivizibil, independentă, întemeiată pe principii democratice, ce apără drepturile consumatorilor – membră fondatoare a Federației Asociațiilor de Consumatori.

Fii informat! Ia atitudine! Cunoaște-ți drepturile și exercită-le apelând 021 9615!* din orice rețea fixă sau mobilă sau *9615** din orice rețea mobilă!

**Număr de telefon apelabil din orice rețea fixă sau mobilă cu tarif normal în rețeaua Telekom
***Număr de telefon apelabil din orice rețea mobilă cu tarif normal