Contoarul tau indeplineste toate cerintele de conformitate

InfoCons - conformitate contoar

Contoarul tau indeplineste toate cerintele de conformitate ?!

  • marcajul de conformitate CE
  • marcajul metrologic format din majuscula M, urmat de ultimele doua cifre ale anului in care a fost aplicat.

Cerintele referitoare la marcajul de conformitate si cel metrologic se ragesesc in prevederile art.17, art. 18 si art.19 din HG:

Art.17 – Marcajul de conformitate

Conformitatea unui mijloc de masurare cu toate prevederile prezentei hotarari este indicata prin prezenta marcajului european de conformitate “CE” denumit in contiunare marcaj CE, si a marcajului metrologic suplimentar prevazute la art. 18.

Art. 18 – Principii generale ale marcajului CE si ale marcajului metrologic suplimentar

(1) Marcajul CE este supus principiilor generale prevazute la art 30 din Regulamentul (CE) nr 765/2008.

(2) Marcajul metrologic suplimentar este format din majuscula “M” urmata de ultimele doua cifre ale anului in care a fost aplicat, incadrate intr-un dreptunghi. Inaltimea dreptunghiului este egala cu inaltimea marcajului CE.

(3) Principiile generale prevazute la art. 30 din Regulamentul (CE) nr 765/2008 se aplica, marcajul metrologic suplimentar.

Art. 19 – Cerinte pentru aplicarea marcajului CE si a marcajului metrologic suplimentar.

(1) Marcajul CE si marcajul metrologic suplimentar se aplica in mod vizibil, lizibil si de nesters pe mijlocul de masurare sau pe placuta cu date a acestuia. In cazul in care acest lucru nu este posibil sau justificat din considerente tinand de natura mijlocului de masurare, marcajele se aplica pe documentele de insotire si, daca exista, pe ambalaj.

(2) Daca un mijloc de masurare este format dintr-un set de dispozitive, nu de subsansambluri, care functioneaza impreuna, marcajul CE si marcajul mnetrologic suplimentar se aplica pe dispozitivul principal al mijlocului de masurare.

(3) Marcajul CE si marcajul metrologic suplimentar se aplica inainte ca mijlocul de masurare sa fie introdus pe piata.

(4) Marcajul CE si marcajul metrologic suplimentar pot fi aplicate pe mijlocul de masurare in timpul procesului de fabricare, daca acest lucru este justificat.

(5) Marcajul metrologic suplimentar urmeaza imediat dupa marcajul CE.

(6) Marcajul  CE si marcajul metrologic suplimentar  sunt urmate de numarul de identificare al organismului notificat, in cazul in care un astfel de organism este implicat in faza de control a productiei, asa cum prevede anexa nr. 2.

(7) Numarul de identificare al organismului notificat se aplica de organismul respectiv sau, conform instructiunilor acestuia, de producator ori reprezentantul sau autorizat.

(8) Numarul de identificare al organismului notificat implicat trebuie sa nu poata fi sters sau sa nu poata fi indepartat fara a fi distrus.

(9) Marcajul CE, marcajul metrologic suplimentar si, dupa caz, numarul de identificare al organismului notificat pot fi urmate de orice alt semn care indica un risc special sau o utilizare speciala.”

Pe același subiect

Distribuie

InfoCons (www.infocons.ro) – Asociație Națională de Protecția Consumatorilor, unica organizație din România cu drepturi depline în Consumers International, este o asociație de consumatori neguvernamentală, apolitică, reprezentativă, de drept privat, fără scop lucrativ, cu patrimoniu distinct și indivizibil, independentă, întemeiată pe principii democratice, ce apără drepturile consumatorilor – membră fondatoare a Federației Asociațiilor de Consumatori.

Fii informat! Ia atitudine! Cunoaște-ți drepturile și exercită-le apelând 021 9615!* din orice rețea fixă sau mobilă sau *9615** din orice rețea mobilă!

**Număr de telefon apelabil din orice rețea fixă sau mobilă cu tarif normal în rețeaua Telekom
***Număr de telefon apelabil din orice rețea mobilă cu tarif normal