Comisia salută acordul ambițios cu privire la noile norme pentru reducerea deșeurilor marine

Parlamentul European și Consiliul Uniunii Europene au ajuns la un acord politic provizoriu cu privire la noile măsuri ambițioase propuse de Comisie pentru a combate deșeurile marine la sursă, vizând cele 10 produse din plastic cel mai des întâlnite pe plajele noastre, precum și uneltele de pescuit abandonate.

Acordul de astăzi se bazează pe propunerea privind materialele plastice de unică folosință prezentată în mai de Comisie în cadrul primei strategii mondiale privind materialele plastice, adoptată la începutul acestui an, cu scopul de a proteja cetățenii și mediul împotriva poluării cauzate de plastic, promovând în același timp creșterea și inovarea. Noile norme contribuie la efortul mai amplu de a transforma Europa într-o economie circulară, mai sustenabilă, care se reflectă în Planul de acțiune privind economia circulară, adoptat în decembrie 2015. Aceste norme vor plasa întreprinderile și consumatorii din Europa pe o poziție de lider mondial în crearea și utilizarea unor alternative sustenabile pentru evitarea deșeurilor marine și a poluării oceanelor, abordând o problemă cu implicații globale.

Citește și:

Cutia de fericire – Bomboane de Ciocolată

Măsuri diferite pentru produse diferite

Noua directivă a UE privind materialele plastice de unică folosință va fi cel mai ambițios instrument juridic la nivel mondial care abordează problema deșeurilor marine. Directiva prevede măsuri diferite care se aplică diferitelor categorii de produse. În cazurile în care există alternative la îndemână și accesibile ca preț, produsele din plastic de unică folosință, cum ar fi bețișoarele din plastic pentru urechi, tacâmurile, farfuriile, paiele, agitatoarele pentru băuturi, bețele pentru baloane, produsele fabricate din materiale plastice oxodegradabile și recipientele pentru alimente și băuturi din polistiren expandat, vor fi interzise pe piață. Pentru alte produse, se pune accentul pe limitarea utilizării printr-o reducere a consumului la nivel național, pe cerințele în materie de proiectare și etichetare și pe obligațiile producătorilor în ceea ce privește gestionarea/curățarea deșeurilor.

Etapele următoare

Acordul provizoriu la care s-a ajuns astăzi trebuie să fie aprobat în mod formal de Parlamentul European și de Consiliu. După aprobare, noua directivă va fi publicată în Jurnalul Oficial al UE, iar statele membre vor avea obligația de a o transpune în următorii doi ani.

Citește și:

Poarta a III-a a Cetății Alba Carolina, ieri și azi – o9atitudine pentru cultură

Context

Această inițiativă constituie îndeplinirea angajamentului asumat în Strategia europeană privind materialele plastice de a combate prin măsuri legislative risipa de deșeuri din plastic dăunătoare. Măsurile propuse vor contribui la tranziția Europei către o economie circulară și la atingerea obiectivelor de dezvoltare durabilă stabilite de Organizația Națiunilor Unite, precum și la îndeplinirea angajamentelor UE în materie de schimbări climatice și la realizarea obiectivelor acesteia în materie de politică industrială.

În decembrie 2015, Comisia Juncker a adoptat un nou pachet ambițios de măsuri privind economia circulară pentru a ajuta întreprinderile și consumatorii europeni să realizeze tranziția către o economie mai puternică și mai circulară, în care resursele să fie utilizate într-un mod mai sustenabil. Acest pachet de măsuri, care a făcut obiectul unei cooperări multidisciplinare în cadrul Comisiei, contribuie la îndeplinirea priorităților politice generale prin combaterea schimbărilor climatice și abordarea aspectelor legate de mediu, stimulând, în același timp, crearea de locuri de muncă, creșterea economică, investițiile și echitatea socială. Pachetul a fost elaborat de o echipă de bază a proiectului, coprezidată de prim-vicepreședintele Frans Timmermans și vicepreședintele Jyrki Katainen, în strânsă colaborare cu comisarii Karmenu Vella și Elżbieta Bieńkowska. În elaborarea măsurilor au fost implicați și mulți alți comisari, care au contribuit la identificarea celor mai eficace instrumente într-un număr mare de domenii.

Citește și:

Actualizarea situației privind evoluția Pestei Porcine Africane

Propunerea de directivă urmează o abordare similară cu cea a Directivei privind pungile de plastic din 2015, care a atras o schimbare rapidă în comportamentul consumatorilor. Noile măsuri vor aduce beneficii atât pentru mediu, cât și pentru economie, ca, de exemplu:

  • evitarea producerii a 3,4 milioane de tone de echivalent CO2;
  • evitarea unor daune aduse mediului care ar costa echivalentul a 22 de miliarde EUR până în 2030;
  • economisirea de către consumatori a unei sume estimate la 6,5 miliarde EUR.

Directiva privind materialele plastice de unică folosință este completată de alte măsuri de combatere a poluării marine, cum ar fi Directiva privind instalațiile portuare de preluare, cu privire la care Parlamentul European și Consiliul au ajuns săptămâna trecută la un acord provizoriu. Directiva se referă la deșeurile provenite de la nave, cu accent pe deșeurile marine, și stabilește măsuri prin care să se asigure că deșeurile generate la bordul navelor sau colectate pe mare sunt întotdeauna trimise pe uscat, reciclate și prelucrate în porturi.

Citește și:

România trebuie să recupereze ajutoarele incompatibile de la societatea petrochimică Oltchim

La începutul acestei luni, Comisia Europeană a lansat, de asemenea, `Alianța circulară privind materialele plastice`, o alianță a principalelor părți interesate din cadrul industriei care acoperă întregul lanț valoric al materialelor plastice, ca parte a eforturilor sale permanente de a reduce deșeurile din plastic, de a mări cota materialelor plastice reciclate și de a stimula inovarea în cadrul pieței. Alianța își propune să îmbunătățească economia și calitatea reciclării materialelor plastice în Europa, vizând în special corelarea cererii și a ofertei de materiale plastice reciclate, identificată ca fiind principalul obstacol din calea bunei funcționări a pieței UE de materiale plastice reciclate.

Sursa: Europa.eu

Citește și:

Ești asigurat? Cum te-ai asigurat? Ai citit contractul de asigurare?

– Vrei să știi mai multe? Poți să te protejezi singur! Descarcă aplicația gratuită InfoCons pentru Android și IOS!

– Fii cu adevărat și tu cu o9atitudine și ia atitudine!

Nr. de tel – 021.9615 sau *9615

Whats App – 0732.008.969

Mail: reclamatii@protectia-consumatorilor.ro

Pe același subiect

Distribuie

InfoCons (www.infocons.ro) – Asociație Națională de Protecția Consumatorilor, unica organizație din România cu drepturi depline în Consumers International, este o asociație de consumatori neguvernamentală, apolitică, reprezentativă, de drept privat, fără scop lucrativ, cu patrimoniu distinct și indivizibil, independentă, întemeiată pe principii democratice, ce apără drepturile consumatorilor – membră fondatoare a Federației Asociațiilor de Consumatori.

Fii informat! Ia atitudine! Cunoaște-ți drepturile și exercită-le apelând 021 9615!* din orice rețea fixă sau mobilă sau *9615** din orice rețea mobilă!

**Număr de telefon apelabil din orice rețea fixă sau mobilă cu tarif normal în rețeaua Telekom
***Număr de telefon apelabil din orice rețea mobilă cu tarif normal