Comisia Europeană a lansat o consultare publică în scopul actualizării listei curente a piețelor de telecomunicații cu amănuntul și cu ridicata relevante care fac obiectul procedurii de la `articolul 7` în temeiul normelor UE în domeniul telecomunicațiilor (a se vedea MEMO/10/226). Aceste piețe includ accesul cu amănuntul la rețeaua publică de telefonie și accesul cu ridicata la internet în bandă largă. Lista piețelor relevante permite autorităților naționale de reglementare (ANR uri) să își reglementeze piețele în mod coordonat. Revizuirea va ține seama de evoluțiile majore ale piețelor și de cele din domeniul tehnologic, cum sunt aplicațiile și serviciile bazate pe internet, de convergența dintre diferite tipuri de rețele și de servicii, precum și de dezvoltarea rețelelor și serviciilor de internet de foarte mare viteză. Pe baza rezultatelor consultării, Comisia va revizui actuala recomandare privind piețele relevante, care a fost actualizată ultima dată în 2007. Comisia invită părțile interesate să participe la consultare până la 8 ianuarie 2013.
Neelie Kroes, vicepreședinta Comisiei Europene responsabilă cu agenda digitală, a declarat: `Trebuie să fim la zi cu evoluțiile tehnologice din acest sector, astfel încât reglementarea să se concentreze exclusiv asupra problemelor structurale persistente în domeniul concurenței și asupra facilitării investițiilor.`
Scopul chestionarului este de a identifica tendințele majore relevante și de a consulta părțile interesate cu privire atât la revizuirea actualei liste a piețelor relevante și a domeniilor lor de aplicare, cât și la piețele care ar putea fi adăugate pe listă, inclusiv piețe reglementate la nivel național și piețe transnaționale.
Consultarea este prima etapă a unui proces de revizuire. Pe baza rezultatelor acesteia și în urma consultării Organismului autorităților europene de reglementare în domeniul comunicațiilor electronice (OAREC) și a Comitetului pentru comunicații (un comitet consultativ format din reprezentanți ai statelor membre), Comisia va adopta o recomandare revizuită.
Sursa: Comisia Europeana – Comunicat de presa
Bruxelles, 16 octombrie 2012
Asociaţia Naţională pentru Protecţia Consumatorilor şi Promovarea Programelor şi Strategiilor din Romania – InfoCons – o9atitudine ! – InfoCons, unica organizaţie din România cu drepturi depline în Consumers International, este o asociaţie de consumatori neguvernamentală, reprezentativă, de drept privat, fără scop lucrativ, cu patrimoniu distinct şi indivizibil, independentă, întemeiată pe principii democratice, ce apără drepturile consumatorilor – membră fondatoare a Federaţiei Asociaţiilor de Consumatori.