Comisia cere opinia cetățenilor privind apa potabilă în Europa

Comisia Europeană a lansat ieri  o consultare publică pe tema politicii UE privind apa potabilă, pentru a examina posibilitatea de a o îmbunătăți. Consultarea este un răspuns concret la inițiativa Right 2Water, prima inițiativă cetățenească europeană de succes.

Janez Potočnik, comisarul pentru mediu, a declarat: `Alimentarea cu apă potabilă sigură și de bună calitate în întreaga UE este o realizare majoră a legislației UE. Însă trebuie să anticipăm provocările care ne așteaptă și să răspundem preocupărilor semnalate în inițiativa cetățenească europeană de anul acesta. Așadar, trebuie să continuăm dialogul inițiat de cetățeni și să fim receptivi la așteptările consumatorilor și ale altor părți interesate în ceea ce privește viitoarea legislație UE privind apa potabilă.`

Maroš Šefčovič, vicepreședinte al Comisiei Europene și comisar pentru relații interinstituționale și administrație, care a fost responsabil cu crearea unui cadru pentru inițiativele cetățenești europene, a declarat: `Punctul final al acestei prime inițiative cetățenești europene de succes, când Comisia a precizat modul în care intenționează să răspundă, a reprezentat de fapt abia începutul procesului. Acum începem să ne onorăm promisiunile. Aceasta este încă o dovadă a impactului real pe care o inițiativă cetățenească europeană îl poate avea asupra procesului decizional european.`

În urma consultării, ar trebui să înțelegem mai bine punctele de vedere ale părților interesate și ale cetățenilor privind necesitatea de a acționa și tipul măsurilor care ar putea fi adoptate pentru a îmbunătăți alimentarea cu apă potabilă de bună calitate. Întrebările acoperă domenii cum ar fi nivelul actual al calității apei potabile, principalele amenințări pentru apa potabilă, nevoile cetățenilor în materie de informare, precum și alte posibile măsuri care ar putea fi întreprinse la nivelul UE.

Consultarea, disponibilă aici, este deschisă până la 15 septembrie 2014. Rezultatele vor alimenta procesul de reflecție privind eventualele îmbunătățiri la Directiva UE privind apa potabilă.

Pe lângă consultare, Comisia va lansa în curând și un dialog structurat cu părțile interesate pentru a examina transparența în sectorul apei. Aceasta este o altă măsură care va fi întreprinsă ca urmare a inițiativei cetățenești europene. Mai multe informații vor fi disponibile prin intermediulhttp://ec.europa.eu/citizens-initiative/public/initiatives/finalised/answered.

http://ec.europa.eu/environment/consultations/water_drink_en.htm

Context

Obiectivul Directivei privind apa potabilă este de a proteja sănătatea umană împotriva efectelor nefaste ale contaminării apei destinate consumului uman, prin asigurarea salubrității și a purității acesteia. Calitatea apei potabile din UE este, în general, bună, iar nivelul punerii în aplicare a directivei este, în ansamblu, foarte ridicat. Statele membre trebuie să ia măsuri pentru a se asigura că obiectivele respective sunt atinse, iar aceste măsuri nu trebuie să permită nicio deteriorare a calității apei potabile.

InfoCons – InfoCons (www.protectia-consumatorilor.ro), unica organizatie din Romania cu drepturi depline in Consumers International, este o asociatie de consumatori neguvernamentala, reprezentativa, de drept privat, fara scop lucrativ, cu patrimoniu distinct si indivizibil, independenta, intemeiata pe principii democratice, ce apara drepturile consumatorilor – membra fondatoare a Federatiei Asociatiilor de Consumatori.

FII INFORMAT! IA ATITUDINE! – 0219615

Pe același subiect

Distribuie

InfoCons (www.infocons.ro) – Asociație Națională de Protecția Consumatorilor, unica organizație din România cu drepturi depline în Consumers International, este o asociație de consumatori neguvernamentală, apolitică, reprezentativă, de drept privat, fără scop lucrativ, cu patrimoniu distinct și indivizibil, independentă, întemeiată pe principii democratice, ce apără drepturile consumatorilor – membră fondatoare a Federației Asociațiilor de Consumatori.

Fii informat! Ia atitudine! Cunoaște-ți drepturile și exercită-le apelând 021 9615!* din orice rețea fixă sau mobilă sau *9615** din orice rețea mobilă!

**Număr de telefon apelabil din orice rețea fixă sau mobilă cu tarif normal în rețeaua Telekom
***Număr de telefon apelabil din orice rețea mobilă cu tarif normal