Este o instituție nouă introdusă de Codul Civil.
Este o operațiune juridică prin care unul sau mai mulți constituitori transferă drepturi reale, drepturi de creanță, garanții sau alte drepturi patrimoniale sau un ansamblu de asemenea drepturi, prezente sau viitoare, către unul sau mai mulți fiduciari care le exercită cu un scopdeterminat, în folosul unuiasau mai multor beneficiari.
Este un transfer temporar al dreptului de proprietate asupra drepturilor reale, drepturilor de creanță, garanțiilor sau ale drepturi patrimoniale, întrucât durata maximă a fiduciei e de 33 ani.
Urmărește un scop determinat.
Bunurile transferate prin fiducie intră în patrimoniul fiduciarului, însă constituie o masă patrimonială autonomă (astfel, fiduciarul nu va putea folosi bunurile primite prin fiducie pentru a-și plăti datoriile sale personale, iar creditorii săi nu vor putea urmări bunurile din masa fiduciară).
Cum se stabilește fiducia?
Fiducia trebuie să fie expresă și se stabilește:
- prin lege;
- prin contract încheiat în formă autentică (la notar).
Contractul de fiducie, sub sancțiunea nulității absolute, trebuie înregistrat în termen de 1 lună de la data încheierii acestuia, la organele fiscale, iar pentru opozabilitate, în funcție de compunerea masei fiduciare, trebuie înregistrat în Arhiva Electronică de Garanții Reale Imobiliare și în Cartea funciară.
Care sunt părțile contractului de fiducie?
Părțile contractului de fiducie sunt constituitorul și fiduciarul. Constituitorul poate fi orice persoană fizică sau juridică.
Fiduciarul poate fi doar:
- o instituție decredit;
- o societate de investiție și de administrare a investițiilor;
- o societate de servicii de investiții financiare;
- o societate de asigurare și de reasigurare legal înființate;
- un avocat;
- un notar public;
InfoCons (www.infocons.ro) – Asociație Națională de Protecția Consumatorilor, unica organizație din România cu drepturi depline în Consumers International, este o asociație de consumatori neguvernamentală, apolitică, reprezentativă, de drept privat, fără scop lucrativ, cu patrimoniu distinct și indivizibil, independentă, întemeiată pe principii democratice, ce apără drepturile consumatorilor – membră fondatoare a Federației Asociațiilor de Consumatori.
Fii informat! Ia atitudine! Cunoaște-ți drepturile și exercita-le apelând 021 9615!*
*Număr de telefon apelabil din orice rețea fixă sau mobilă cu tarif normal în rețeaua Telekom