Condiţii de intrare şi regim de ședere

Cetățenii români, posesori ai unui pașaport valabil, au nevoie de viză pentru a intra pe teritoriul Republicii Coasta de Fildeș. Viza se acordă de către misiunile diplomatice şi oficiile Consulare ale Republicii Coasta de Fildeș.

Atenție: Nu se acordă viza în aeroport !

Reprezentarea diplomatică şi consulară a Republicii Coasta de Fildeș în România este asigurată de Ambasada Republicii Coasta de Fildeș în Germania.

Ministerul Afacerilor Externe recomandă cetățenilor români care doresc să călătorească sau intenționează să rămână pentru o perioadă îndelungată pe teritoriul acestui stat să se adreseze Ambasadei României la Dakar (Senegal) şi să își anunțe prezența în regiune, comunicând  propriile coordonate pentru a putea fi contactați în situații de urgenţă.

Asistenţă consulară

Consulatul Onorific al României în  Cote D’Ivoire

Dna Corina GALBENU De CUYPER

Consul honoraire

Adresse: Vridi Cité, Abidjan, Côte d’Ivoire

Tel :+22507069642

Email: consulhonoraire.roumanie-cotedivoire@hotmail.com

În calitate de cetățean al Uniunii Europene, puteți solicita, în caz de necesitate, eliberarea unui titlu de călătorie în vederea întoarcerii în țară, din partea misiunilor diplomatice ale țărilor UE cu sediul în Coasta de Fildeș.

Site-ul Comisiei Europene conține informaţii utile privind protecția consulară de care beneficiază cetățenii UE inclusiv lista cu misiunile diplomatice ale țărilor UE cu reprezentare în acest stat.

Reprezentarea diplomatică şi consulară a României în Coasta de Fildeş este reprezentată de Ambasada României în Senegal.

Ameninţări teroriste

Pericolul producerii unor atacuri armate sau agresiuni de stradă teroriste a crescut în ultima perioadă. Cetățenii români sunt sfătuiți să urmărească în permanență anunțurile şi recomandările făcute de autoritățile locale şi să acceseze periodic pagina web a Ministerului român al Afacerilor Externe (www.mae.ro), rubrica Sfaturi de călătorie – Alerte de călătorie.

Siguranță şi criminalitate

În cazul unor incidente care afectează siguranța persoanei sau a bunurilor, vă recomandăm să contactați poliția locală, precum şi Ambasada României la Dakar, Senegal.

În cazul unor incidente grave (accidente, tâlhării), care necesită intervenţia imediată a autorităților, trebuie apelate următoarele numere de urgenţă:

  • Direcţia Generală a Poliţiei (00225) 20 22 08 22;
  • Comisariatul central al Prefecturii de Poliţie (00225) 20 21 00 22; 20 32 00 22;
  • Jandarmeria Abidjan (00225) 20 21 88 83;
  • Comisariatul de poliţie aeroport Abidjan (00225) 21 27 70 31

Apelează rapid numerele de urgență din Costa de Fildeș!

Sistemul medical

Vă recomandăm cu insistență să încheiați o asigurare medicală de sănătate înainte de a pleca într-o călătorie.

Mai multe detalii găsiți la adresele: www.cnas.ro.

Din cauza condițiilor specifice continentului african, există riscuri contactării unor boli cum ar fi rabia, meningita, febra tifoida, paludismul (malaria), febra galbenă şi holera.

Atenționăm cetățenii români cu privire la riscul ridicat al contaminării cu virusul febrei hemoragice (Ebola)!

Pentru a călători în Republica Coasta de Fildeș, este obligatoriu vaccinul împotriva Febrei Galbene. La intrare pe teritoriul acestui stat este necesar să prezentați carnetul/certificatul internațional de vaccinare. Se recomandă tratamentul preventiv contra malariei.

Pentru a nu contacta astfel de boli se recomandă: spălarea mâinilor cât mai des cu putință, atenție la calitatea alimentelor şi evitarea de a le achiziționa de pe stradă, consumarea apei sau a altor lichide numai din recipienţi sigilați, desfăcuți în fața consumatorului, evitarea consumului de înghețată, gheață, lapte nepasteurizat în locuri nesigure, spălarea şi curățarea fructelor şi legumelor, evitarea consumului de fructe de mare crude (scoicile).

Se recomandă vaccinarea împotriva tetanosului, poliomielitei, difteriei, meningitei, febrei tifoide, hepatitei A şi B.

În privința malariei, Coasta de Fildeș se situează în zona 2, conform clasificării realizate de Organizația Mondială a Sănătății. Medicamente recomandate: clorochina şi proguanil.

Riscul de contactare a maladiilor sexual transmisibile este foarte mare (10 % din populația adultă este infectată cu HIV/SIDA).

Numere utile:

  • Reanimare (urgenţă): 185
  • SMU Abidjan: 22 44 31 47;22 44 44 45
  • SMU Abidjan Cocody: 22 44 53 53
  • C.H.U. de Cocody: 22 44 91 00; 22 44 90 25; 22 44 90 60
  • C.H.U. de Treichville: 21 24 91 22

Condiţii privind traficul auto

  • Circulația auto

Sistemul de circulație este similar celui european, cu volanul pe partea stângă. Circulația auto pe drumurile publice se desfășoară pe banda din dreapta a sensului de mers. Drumurile naționale sunt frecvent traversate de pietoni, animale și vehicule tractate de animale. Sistemul de semnalizare este foarte redus. Se acordă prioritatea de dreapta. Trebuie evitată cu desăvârșire circulația pe timp de noapte. Se recomandă să se circule cu geamurile ridicate şi portierele încuiate.

  • Starea drumurilor

Rețeaua rutieră este de cca. 68.000 km din care 6500 asfaltată. Șoselele asfaltate sunt într-o stare precară, riscul de accident fiind deosebit de mare.

  • Parcul auto

Din cauza stării tehnice precare a autoturismelor, există în permanență riscul de accidente.

  • Permisul de conducere
  • Pot fi folosite permisele de conducere europene dacă perioada de ședere este de scurtă durată. În schimb, dacă veți rămâne pe teritoriul acestui stat o perioadă îndelungată, este necesar să vă preschimbați permisul de conducere cu unul local, fără examen, numai cu prezentarea celui european, care nu se reține.Informaţii pentru cazuri de accident de circulație

În caz de accident, chiar şi pentru tamponări ușoare, se anunță poliția, pompierii şi salvarea,fără a se deplasa vehiculele implicate.

Utilizarea cărților de credit

Cărţile de credit şi cecurile de călătorie sunt admise tot mai frecvent în bănci şi unele magazine. Cardurile MASTERCARD nu sunt acceptate la toate bancomatele sau POS-urile, fiind de preferat utilizarea cardurilor VISA. De asemenea, se pot efectua schimburi valutare relativ avantajoase la recepțiile hotelurilor.

Reglementări vamale

În general, nu există restricții vamale la mărfuri sau sume în valută la intrarea pe teritoriul statului pentru turiștii străini, cu condiția declarării acestora.

Pe același subiect

Distribuie

InfoCons (www.infocons.ro) – Asociație Națională de Protecția Consumatorilor, unica organizație din România cu drepturi depline în Consumers International, este o asociație de consumatori neguvernamentală, apolitică, reprezentativă, de drept privat, fără scop lucrativ, cu patrimoniu distinct și indivizibil, independentă, întemeiată pe principii democratice, ce apără drepturile consumatorilor – membră fondatoare a Federației Asociațiilor de Consumatori.

Fii informat! Ia atitudine! Cunoaște-ți drepturile și exercită-le apelând 021 9615!* din orice rețea fixă sau mobilă sau *9615** din orice rețea mobilă!

**Număr de telefon apelabil din orice rețea fixă sau mobilă cu tarif normal în rețeaua Telekom
***Număr de telefon apelabil din orice rețea mobilă cu tarif normal