Conform definițiilor și criteriilor minime obligatorii privind clasificarea structurii de primire turistice cu funcţie de cazare de tipul pensiune agroturistica 2* trebuie să îndeplinească urmăroarele cerințe:
Din punct de vedere al criteriilor generale:
- Să fie în stare bună, cu aspect bun;
- Să fie afișat firma cu denumirea unității și însemne distinctive reprezentand categoria acestia;
- Clădirile, inclusiv anexele gospodărești,să fie curate și bine întreținute;
- Să se încadreze în stilul arhitectural cu specific local;
- Sa aiba căile de acces proprii și spațiile înconjurătoare bine întreținute;
- Sa detina curte proprie cu spații verzi.
Din punct de vedere al organizării spațiilor:
- Accesul în camerele de dormit și în grupurile sanitare să fie direct (fără trecere prin alte camere folosite pentru dormit);
- Spații corespunzătoare și igienice, pentru prepararea mesei, dotate cu echipamente de preparare și conservare a alimentelor.
Din punct de vedere al instalațiilor:
- Încălzire cu sobă de teracotă sau cu altee chipamente admise de normele P.S.I.;
- Instalație de apă curentă caldă/rece la bucătărie;
- Racord la rețeaua publică de canalizare sau la mijloace proprii de colectare și epurare;
- Iluminat electric, în spații comune și în spațiile de cazare.
Din punct de vedere al suprafeței minime din cameră:
- Pentru cameră cu 1 loc, suprafața minimă 8 mp;
- Pentru cameră cu 2 locuri, suprafața minimă 10 mp;
- Pentru cameră cu 3 locuri, suprafața minimă 15 mp;
- Pentru salonul din apartament, suprafața minimă 10 mp;
- Pentru dormitorul din apartament, suprafața minima 10 mp;
- Să dispună de spațiu pentru servirea mesei, dotat cu mobilier.
Din punct de vedere al numărului maxim de locuri dintr-o cameră este de 3.
Din punct de vedere al dotării grupurilor sanitare comune:
- O cabină WC la 10 locuri;
- O cabină duș cu apă caldă/rece la 10 locuri/separat pe sexe;
- Un spălător cu un lavoar cu apă curentă caldă/rece la 10 locuri.
Din punct de vedere al dotării din camera:
- Saltea și husă de protecție pentru aceasta;
- Cearșaf și perne mari pentru pat;
- Masă și scaune;
- Oglindă;
- Cuier;
- Dulap sau spațiu amenajat pentru haine, dotat cu umerașe;
- Veioză sau aplică la capătul patului;
- Pahare;
- Prosoape pentru față;
- Prosoape pentru baie;
- Mijloace de protecție împotriva insectelor;
- Televizor în spații comune cu recepție canale TV.
Din punct de vedere al dotării bucătăriilor:
- Sa dispuna de mașină de gătit sau reșou electric cu minim două ochiuri;
- Vase și ustensile de bucătărie;
- Echipamente pentru păstrarea prin frig a alimentelor.
Alte criterii:
- Telefon la dispoziția turiștilor (minimum un telefon mobil sau fix);
- Anexele gospodărești pentru creșterea animalelor vor fi amplasate și întreținute astfel încât să nu creeze disconfort turiștilor;
- Animalele de la care provin lactatele să fie atestate ca sănătoase, iar produsele din carne să fie examinate sanitar-veterinar;
- Alimentele să provină de la producători locali autorizați.