Conform definițiilor și criteriilor minime obligatorii privind clasificarea structurii de primire turistice cu funcţie de cazare de tipul pensiune agroturistica 1* trebuie să îndeplinească urmăroarele cerințe:

 

Din punct de vedere al criteriilor generale:

  • Să fie în stare bună, cu aspect bun;
  • Să fie afișat firma cu denumirea unității și însemne distinctive reprezentand categoria acestia;
  • Clădirile, inclusiv anexele gospodărești,să fie curate și bine întreținute;
  • Să se încadreze în stilul arhitectural cu specific local;
  • Sa aiba căile de acces proprii și spațiile înconjurătoare bine întreținute;
  • Sa detina curte proprie cu spații verzi.

Din punct de vedere al organizării spațiilor:

  • Accesul în camerele de dormit și în grupurile sanitare să fie direct (fără trecere prin alte camere folosite pentru dormit);
  • Spații corespunzătoare și igienice, pentru prepararea mesei, dotate cu echipamente de preparare și conservare a alimentelor.

Din punct de vedere al instalațiilor:

  • Încălzire cu sobă de teracotă sau cu altee chipamente admise de normele P.S.I.;
  • Instalație de apă curentă;
  • Racord la rețeaua publică de canalizare sau la mijloace proprii de colectare și epurare;
  • Iluminat electric, în spații comune și în spațiile de cazare.

Din punct de vedere al suprafeței minime din cameră:

  • Pentru cameră cu 1 loc, suprafața minimă 8 mp;
  • Pentru cameră cu 2 locuri, suprafața minimă 10 mp;
  • Pentru cameră cu 3 locuri, suprafața minimă 13 mp;
  • Pentru cameră cu 4 locuri, suprafața minimă 16 mp;
  • Pentru salonul din apartament, suprafața minimă 10 mp;
  • Pentru dormitorul din apartament, suprafața minima 10 mp;
  • Să dispună de spațiu pentru servirea mesei, dotat cu mobilier.

Din punct de vedere al numărului maxim de locuri dintr-o cameră este de 3.

Din punct de vedere al dotării grupurilor sanitare comune:

  • O cabină WC la 10 locuri;
  • O cabină duș cu apă caldă/rece la 10 locuri/separat pe sexe;
  • Un spălător cu un lavoar cu apă curentă caldă/rece la 10 locuri.
    In unitățile din mediul rural de categoria 1 stea/margareta se admit și WC uscate și spălătoare exterioare, alimentate de la surse naturale sau rezervoare.

Din punct de vedere al dotării din camera:

  • Saltea și husă de protecție pentru aceasta;
  • Cearșaf și perne mari pentru pat;
  • Masă și scaune;
  • Oglindă;
  • Cuier;
  • Pahare;
  • Prosoape pentru față;
  • Mijloace de protecție împotriva insectelor;
  • Televizor în spații comune cu recepție canale TV.

Din punct de vedere al dotării bucătăriilor:

  • Sa dispuna de mașină de gătit sau reșou electric cu minim două ochiuri;
  • Vase și ustensile de bucătărie;
  • Echipamente pentru păstrarea prin frig a alimentelor.

Alte criterii:

  • Telefon la dispoziția turiștilor (minimum un telefon mobil sau fix);
  • Anexele gospodărești pentru creșterea animalelor vor fi amplasate și întreținute astfel încât să nu creeze disconfort turiștilor;
  • Animalele de la care provin lactatele să fie atestate ca sănătoase, iar produsele din carne să fie examinate sanitar-veterinar;
  • Alimentele să provină de la producători locali autorizați.

Pe același subiect

Distribuie

InfoCons (www.infocons.ro) – Asociație Națională de Protecția Consumatorilor, unica organizație din România cu drepturi depline în Consumers International, este o asociație de consumatori neguvernamentală, apolitică, reprezentativă, de drept privat, fără scop lucrativ, cu patrimoniu distinct și indivizibil, independentă, întemeiată pe principii democratice, ce apără drepturile consumatorilor – membră fondatoare a Federației Asociațiilor de Consumatori.

Fii informat! Ia atitudine! Cunoaște-ți drepturile și exercită-le apelând 021 9615!* din orice rețea fixă sau mobilă sau *9615** din orice rețea mobilă!

**Număr de telefon apelabil din orice rețea fixă sau mobilă cu tarif normal în rețeaua Telekom
***Număr de telefon apelabil din orice rețea mobilă cu tarif normal