A.N.P.C.P.P.S. Romania – InfoCons informeaza ca in perioada 01-05.04.2013, Autoritatea Nationala pentru Protectia Consumatorilor a desfasurat un control pentru respectarea prevederilor legale privind protectia consumatorilor in unitatile de vulcanizare.
Date sintetice:
• au fost verificati 508 operatori economici constatandu-se abateri (legalitatea functionarii, verificarile metrologice, afisarea preturilor, garantiile si siguranta produselor) la 360 dintre cei controlati ( 70,87% ).
• s-au aplicat 360 sanctiuni, dintre care 181 amenzi contraventionale in valoare totala de 398.400 lei si 179 avertismente.
• s-a dispus oprirea temporara a prestarii serviciului 53 operatori economici (14,72%).
S-au verificat:
1. Legalitatea functionarii
– lipsa autorizatie RAR: jud. Cluj, Bihor, Satu- Mare, Valcea, Constanta, Iasi, Olt.
2. Verificarea sigurantei produselor care sa nu puna in pericol viata sau sanatatea utilizatorilor.
– lipsa verificarii metrologice a dispozitivelor: jud. Mehedinti, Vrancea, Buzau ( lipsa buletin de verificare metrologica pentru cheia dinamometrica, instalatie hidraulica, manometru presiune).
– fisele tehnice intocmite de service nu erau semnate de beneficiari: jud. Neamt.
– lipsa acordarii termenelor de garantie pentru serviciile prestate: jud.Botosani, Iasi, Cluj, Maramures, Satu- Mare, Iasi, Valcea, Teleorman, Ilfov, Alba.
– lipsa afisare preturi: jud. Bihor, Cluj, Maramures, Bihor, Iasi, Teleorman, Arad, Ilfov, Sibiu, Prahova, Timis.
Sfaturi la cumpararea si inlocuirea anvelopelor in unitatile de vulcanizare:
• Inainte de a lasa autoturismul intr-o vulcanizare, asigurati-va ca aceasta functioneaza legal si este autorizata de RAR pentru aceasta activitate;
• Informati-va in prealabil asupra tarifelor care trebuie sa contina TVA, afisate vizibil si solicitati un deviz estimativ al interventiei;
• Unitatea de vulcanizare trebuie sa va informeze daca in cursul interventiei un element se poate defecta sau este defect si exista riscul unei defectiuni iminente (care poate constitui un risc pentru securitatea dumneavoastra) si pentru a obtine acordului de reparare;
• Unitatea de vulcanizare are obligatia sa va restituie piesele inlocuite;
• Daca veti cumpara anvelope din service-uri trebuie avut in vedere:
– sa nu prezinte taieturi profunde, crapaturi, deteriorari, uzura neuniforma pronuntata;
– adancimea profilului principal ( zona centrala de ¾ din latimea benzii de rulare) sa fie minim 2 mm pentru anvelope cu diametrul sub 20 inch sau minim 4 mm pentru anvelope cu diametrul de peste 20 inch, atat pentru anvelopa de vara, cat si pentru anvelopa de iarna;
– informatiile de baza continute pe peretele lateral (flancul) anvelopei referitoare la marcajele producatorului sa fie vizibile:
● latimea sectiunii anvelopei in mm;
● caracteristici de iarna (simbolul de iarna);
● diametrul jantei in inch;
● denumirea comerciala.
– acordarea garantiei de conformitate de minim 2 ani la anvelopele noi si minim 1 an la anvelopele second-hand.
InfoCons – InfoCons – o9atitudine ! – InfoCons, unica organizatie din Romania cu drepturi depline in Consumers International, este o asociatie de consumatori neguvernamentala, reprezentativa, de drept privat, fara scop lucrativ, cu patrimoniu distinct si indivizibil, independenta, intemeiata pe principii democratice, ce apara drepturile consumatorilor.
Sursa: Autoritatea Nationala pentru Protectia Consumatorilor