Centrele de vulcanizare au fost controlate de comisarii ANPC

A.N.P.C.P.P.S. Romania – InfoCons informeaza ca in perioada  01-05.04.2013, Autoritatea Nationala pentru Protectia Consumatorilor a desfasurat un control pentru respectarea prevederilor legale privind protectia consumatorilor in unitatile de vulcanizare.

Date sintetice:

• au fost verificati   508  operatori economici constatandu-se abateri (legalitatea functionarii, verificarile metrologice, afisarea preturilor, garantiile si siguranta produselor) la  360 dintre cei controlati ( 70,87% ).

• s-au aplicat   360 sanctiuni, dintre care  181 amenzi contraventionale in valoare totala de  398.400 lei si 179 avertismente.

• s-a dispus oprirea temporara a prestarii serviciului 53 operatori economici (14,72%).

 
S-au verificat:

1. Legalitatea functionarii

– lipsa autorizatie RAR: jud. Cluj, Bihor, Satu- Mare, Valcea, Constanta, Iasi, Olt.

2. Verificarea sigurantei produselor care sa nu puna in pericol viata sau sanatatea utilizatorilor.

–  lipsa verificarii metrologice a dispozitivelor: jud. Mehedinti, Vrancea, Buzau ( lipsa buletin de  verificare metrologica pentru  cheia dinamometrica, instalatie hidraulica, manometru presiune).

–  fisele tehnice intocmite de service nu erau semnate de beneficiari: jud. Neamt.

–  lipsa acordarii termenelor de garantie pentru serviciile prestate: jud.Botosani, Iasi, Cluj, Maramures, Satu-  Mare, Iasi, Valcea, Teleorman, Ilfov, Alba.

–  lipsa afisare preturi: jud. Bihor, Cluj, Maramures, Bihor, Iasi, Teleorman, Arad, Ilfov, Sibiu, Prahova, Timis.

Sfaturi la cumpararea si inlocuirea  anvelopelor in  unitatile de vulcanizare:

• Inainte de a lasa autoturismul intr-o vulcanizare, asigurati-va ca aceasta functioneaza legal si este autorizata de RAR pentru aceasta activitate;

• Informati-va in prealabil asupra tarifelor care trebuie sa contina TVA, afisate vizibil si solicitati un deviz estimativ al interventiei;

• Unitatea de vulcanizare trebuie sa va informeze  daca in cursul interventiei   un element  se poate defecta sau este defect si exista riscul unei defectiuni iminente (care poate constitui un risc pentru securitatea dumneavoastra) si  pentru a obtine acordului de reparare;

• Unitatea de vulcanizare  are obligatia sa va restituie piesele inlocuite;

• Daca veti cumpara anvelope din service-uri trebuie avut in vedere:
– sa nu prezinte taieturi profunde, crapaturi, deteriorari, uzura neuniforma pronuntata;
– adancimea profilului principal ( zona centrala de ¾ din latimea benzii de rulare) sa fie minim 2 mm pentru anvelope cu diametrul sub 20 inch  sau minim 4 mm pentru anvelope cu diametrul de peste 20 inch, atat pentru anvelopa de vara, cat si pentru anvelopa de iarna;
– informatiile de baza continute pe peretele lateral (flancul) anvelopei referitoare la marcajele producatorului sa fie vizibile:
●  latimea sectiunii anvelopei in mm;
●  caracteristici de iarna (simbolul de iarna);
●  diametrul jantei in inch;
●  denumirea comerciala.
– acordarea garantiei de conformitate de minim 2 ani la anvelopele noi si minim 1 an la anvelopele second-hand.

InfoCons – InfoCons – o9atitudine ! – InfoCons, unica organizatie din Romania cu drepturi depline in Consumers International, este o asociatie de consumatori neguvernamentala, reprezentativa, de drept privat, fara scop lucrativ, cu patrimoniu distinct si indivizibil, independenta, intemeiata pe principii democratice, ce apara drepturile consumatorilor.

Sursa: Autoritatea Nationala pentru Protectia Consumatorilor

Pe același subiect

Distribuie

InfoCons (www.infocons.ro) – Asociație Națională de Protecția Consumatorilor, unica organizație din România cu drepturi depline în Consumers International, este o asociație de consumatori neguvernamentală, apolitică, reprezentativă, de drept privat, fără scop lucrativ, cu patrimoniu distinct și indivizibil, independentă, întemeiată pe principii democratice, ce apără drepturile consumatorilor – membră fondatoare a Federației Asociațiilor de Consumatori.

Fii informat! Ia atitudine! Cunoaște-ți drepturile și exercită-le apelând 021 9615!* din orice rețea fixă sau mobilă sau *9615** din orice rețea mobilă!

**Număr de telefon apelabil din orice rețea fixă sau mobilă cu tarif normal în rețeaua Telekom
***Număr de telefon apelabil din orice rețea mobilă cu tarif normal