112: numărul unic de urgenţă
112 este numărul european de urgenţă, valabil pe tot teritoriul UE, pe care îl puteţi apela gratuit de pe telefonul fix şi mobil. Veţi intra astfel în contact cu serviciile de urgenţă – poliţie, ambulanţă, pompieri.
Pe lângă 112, sunt valabile şi numerele naţionale de urgenţă. Numărul unic european (112) este însă singurul pe care îl puteţi utiliza pentru a accesa serviciile de urgenţă în toate ţările din UE.
112 este folosit şi de ţări din afara UE, cum ar fi Elveţia şi Africa de Sud.
Prevenirea unui dezastru
Când călătoriţi în UE, nu uitaţi să luaţi cu dumneavoastră cardul european de asigurări sociale de sănătate (CEASS). Dacă aveţi nevoie de îngrijiri medicale de urgenţă, cardul va ajuta la îndeplinirea formalităţilor şi la obţinerea rambursării costurilor asociate asistenţei medicale oferite în sistemul public.
Copii dispăruţi: 116000
Dacă vă dispare copilul, acasă sau în altă ţară din UE, puteţi suna la 116000, linia telefonică pentru copii dispăruţi. Acest număr poate fi apelat din majoritatea ţărilor UE.
Îl puteţi folosi pentru a semnala dispariţia unui copil. Acest serviciu telefonic a fost creat pentru a sprijini familiile copiilor dispăruţi.
Linia de urgenţă 116 000 este în prezent disponibilă în 22 de ţări din UE.
Mai multe despre numerele 116
Sursa: Europa.eu
InfoCons (www.infocons.ro) – Asociație Națională de Protecția Consumatorilor, unica organizație din România cu drepturi depline în Consumers International, este o asociație de consumatori neguvernamentală, apolitică, reprezentativă, de drept privat, fără scop lucrativ, cu patrimoniu distinct și indivizibil, independentă, întemeiată pe principii democratice, ce apără drepturile consumatorilor – membră fondatoare a Federației Asociațiilor de Consumatori.
Fii informat! Ia atitudine! Cunoaște-ți drepturile și exercita-le apelând 021 9615!*