Se întâmplă tot mai des ca atunci când ieșim dintr-un magazin să nu primim și bon fiscal pentru ce am cumpărat, sau chiar să îl refuzăm la casa de marcat tocmai pentru a nu mai umple portofelele sau buzunarele cu hârtii. Numai că, acest bon fiscal pe care mulți consmatori îl ignoră ne poate fi extrem de util.
Bonul fiscal este documentul emis de aparatul de marcat electronic fiscal la efectuarea unei tranzactii – de livrare a unui produs sau de prestare a unui serviciu. Acesta include toate datele referitoare la tranzactia efectuata, informatiile variind in functie de specificul activitatii desfasurate. Operatorii economici au obligatia de a elibera clientilor bonuri fiscale pentru toate bunurile si serviciile prestate, la solicitarea acestora urmand sa fie eliberata si factura.
Ce elemente contine bonul fiscal
Conform HG 479/2003 privind aprobarea Normelor de aplicare a OUG 28/1999, fiecare bon fiscal emis pe teritoriul Romaniei are urmatoarea structura: antet, continut si parte finala. Iti prezentam in continuare elementele continute de fiecare parte a bonului.
In antetul bonului fiscal se regasesc urmatoarele informatii:
- denumirea operatorului economic emitent;
- codul fiscal al emitentului;
- adresa de la locul de instalare a aparatului sau, după caz, mentiunea „comert ambulant” ori „taxi” pentru casele de marcat mobile;
- codul de inregistrare in scopuri de TVA al beneficiarului.
Unde gasim numarul bonului fiscal si care este numarul bonului fiscal?
Continutul bonului fiscal cuprinde urmatoarele informatii (exceptie bonurile fiscale emise la casele de schimb valutar si la prestatorii de transport in regim de taximetrie):
- data (ziua, luna, anul, exact in aceasta ordine), ora si minutul emiterii bonului fiscal;
- numar bon fiscal, la nivelul zilei de lucru;
- numele sau codul operatorului economic emitent;
- denumirea fiecarui bun comercializat sau a serviciului prestat;
- pretul sau tariful unitar;
- unitatea de masura;
- cantitatea;
- modalitatea de plata;
- valoare bacsis daca este cazul;
- valoarea pe fiecare operatiune, inclusiv TVA (cu indicarea cotei acesteia);
- valoarea totala a bonului, inclusiv TVA;
- valoarea totala a TVA pe cote ale acesteia (cu indicarea nivelului de cota);
- valoarea totala a operatiunilor scutite de TVA;
- valoarea altor taxe care nu se cuprind in baza de impozitare a TVA, daca este cazul.
Partea finala a bonului fiscal cuprinde:
- logotipul si seria fiscala a aparatului;
- numarul aparatului de marcat electronic fiscal (daca opereaza in cadrul unui sistem de gestiune).
- Pentru a vedea toate aceste rubrici, poti cauta un bon fiscal model pe internet.
Unde este situat numarul bonului fiscal
Asa cum ai aflat mai devreme, numarul bonului fiscal se regaseste in continutul acestuia. Foarte multe persoane cauta numarul bonului in antet. Este important sa verifici daca bonul pe care l-ai primit contine un numar si daca este situat corect. Asadar, un numar bon fiscal se va regasi intotdeauna in continutul bonului.
Obligatia de a trece bacsisul pe bonul fiscal
Anul 2023 a adus noutati in ceea ce priveste continutul bonului fiscal. Conform legii 376/2022, bacsisul acordat in mod voluntar de catre clienti se va impozita, indiferent daca localul este platitor sau nu de TVA.
Astfel, operatorii care au activitati economice corespunzatoare codurilor CAEN: 5610 (Restaurante) si 5630 (Baruri si alte activitati de servire a bauturilor) au obligatia de a afisa pe bonul fiscal valoarea bacsisului oferit de catre clienti, indiferent de modalitatea de incasare. Singura exceptie este reprezentata de livrarea produselor la domiciliul clientilor, caz in care nu exista obligatia de a mentiona bacsisul pe bonul fiscal.
Valoarea bacsisului se va trece in mod distinct pe acelasi bon fiscal unde sunt enumerate si bunurile livrate sau serviciile prestate. Bacsisul va fi introdus in baza de date a aparatelor de marcat electronice sub forma de articol, avand denumirea „bacsis”.
Foarte important de mentionat: bacsisul nu este purtator de TVA.
Una dintre cel mai des intalnite intrebari se refera la valoare maxima bon fiscal persoana fizica. Conform legislatiei in vigoare, incasarile pe baza de bon fiscal eliberat unui cumparator persoana fizica se pot efectua in limita unui plafon zilnic de 10 000 lei.
Neemiterea bonului fiscal pentru toate bunurile livrate sau serviciile prestate ori emiterea de bonuri cu o valoare inferioara celei reale constitutie contraventie si se sanctioneaza cu amenda cuprinsa intre 10.000 lei si 15.000 lei, precum si cu suspendarea activitatii operatorului economic in punctul de lucru, de la o luna la trei luni, in functie de gravitatea faptelor, se arata in OUG 28/1999.
Aceeasi sanctiune se aplica si pentru comerciantii care nu utilizeaza aparate de marcat electronice fiscale.
In plus, comerciantii care emit bonul fiscal cu date eronate sau acesta nu contine toate datele prevazute in legislatia in vigoare risca amenda de la 2.000 lei la 4.000 lei.
Mai mult decat atat, tot cu amenda cuprinsa intre 2.000 si 4.000 lei sunt sanctionati si comerciantii care nu vor afisa anuntul de atentionare a consumatorilor cu privire la dreptul lor de a pleca cu bunul cumparat fara sa-l plateasca.
Atunci când facem cumpărături de la magazinul din cartier sau la centrele comerciale, vânzătorii eliberează bonuri fiscale sau bonuri de casă. Dacă ei uită, atunci noi putem să le cerem. Cu toate astea, câţi ştiu, de fapt, cât se păstrează un bon fiscal şi mai ales de ce?
Conform Legii nr. 28/1999, clienţii au obligaţia de a solicita, prelua şi păstra bonurile fiscale asupra lor până la ieşirea din unitatea de livrare a bunurilor sau de prestare a serviciilor, precum şi de a le prezenta la cererea organelor de control.
În ciuda acestui lucru, prea puţini cer bonul fiscal, dacă acesta nu le-a fost oferit. Ba, mai mult, unii comercianţi nici măcar nu îl oferă, chiar dacă legea îi obligă. Totuşi, atunci când bonul este eliberat, cei mai mulţi dintre consumatori preferă să-l lase pe tejgheaua magazinului, considerând că este doar o formalitate.
Deşi este văzută ca o hârtie inutilă, bonul de casă este important pentru contabilitate, dar şi pentru consumatorul de rând. Bonul ne poate ajuta să aflăm detalii despre cumpărături şi poate fi de folos şi pe viitor, dacă dorim să returnăm sau să înlocuim anumite produse din diferite motive. Situaţia cea mai des întâlnită este aceea când dorim să returnăm un produs după ce constatăm că acesta este deteriorat sau nu prezintă calităţile din reclamă, dar nu avem bonul ca să dovedim achiziţia. Comerciantul nu ne poate da banii înapoi şi nici nu ne poate schimba produsul fără bon. Asta nu pentru că nu vrea el, ci pentru că, din punct de vedere legal, nu are voie.
Mai mult decât atât, în cazul în care achiziționăm produse ceva mai valoroase cum ar fi telvizoare, laptop-uri, mobilă- este necear să păstrăm bonul sau factura fiscală pentru cel puțin 15 zile de la cumpărare pentru că astfel putem schimba sau returna produsele dacă se strică pe parcurs sau dacă nu sunt conforme.
Bpnul fiscal este esențial și pentru cumprăturile din viața de zi cu zi. În cazul în care cumpărăm un produs stricat sau expirat, bonul fiscal ne ajută să îl returnăm.
În calitate de consumatori trebuie să fim atenți la ce alegem din magazine și să respectăm legidlția în vigoare pentru a ne asigura că toate drepturile ne sunt asigurate.
Sursa: www.europa.eu