Intrarea in vigoare a legii darii in plata a determinat majorari de avans la aproximativ toate bancile (cu exceptia Libra Internet Bank – care a ramas cu avans de 15%, fara conditii), insa acum tendinta in piata este de scadere.
Avans mai mic in functie de localitate si perioada de creditare
Incepand cu data de 29 august, BCR solicita un avans minim 15% si 35% din valoarea investitiei, in functie de localitatea in care este situat imobilul ipotecat si perioada creditului, astfel:
Avans de 15% (LTV maxim 85%) in cazul in care sunt indeplinite cumulativ urmatoarele conditii:
- Imobilul (imobilele) ce constituie garantia creditului se afla in oricare din cele 42 de localitati din lista de mai jos
- perioada de acordare a creditului este de maxim 20 de ani (inclusiv)
Avans de 25% (LTV maxim 75%), pentru perioada de creditare de maxim 25 ani si in functie de locatia imobilului adus drept garantie (lista celor 42 de localitati).
Avans de 35% pentru imobilele situate in alte localitati decat cele mentionate in lista
Lista celor 42 de localitati in functie de judet: Bucuresti, Alba (Alba Iulia), Arad (Arad), Arges (Mioveni, Pitesti), Bacau (Bacau), Bihor (Oradea), Botosani (Botosani), Braila (Braila), Brasov (Brasov, Sacele, Sanpetru), Buzau (Buzau), Cluj (Cluj-Napoca, Floresti), Constanta (Constanta, Mangalia, Navodari), Dolj (Craiova), Galati (Galati), Iasi (Iasi), Ilfov (Bragadiru, Chiajna, Chitila, Magurele, Otopeni, Popesti Leordeni, Stefanestii de Jos, Voluntari), Maramures (Baia Mare), Mures (Targu Mures), Prahova (Campina, Ploiesti, Sinaia), Satu Mare (Satu Mare), Sibiu (Cisnadie, Selimbar, Sibiu), Timis (Timisoara, Dumbravita, Giroc, Mosnita Noua).
Conform informatiilor furnizate de BCR ‘principalul criteriu de care s-a tinut cont in definirea acestei liste este, gradul ridicat al solvabilitatii si lichiditatii imobilelor demonstrat de piata imobiliara din aceste localitati, dar si valoarea produsului intern brut la nivel de judet‘.
Avans mai mic in functie de numarul de imobile aduse in garantie
De exemplu, la BRD avansul este de 15% daca poti prezenta o garantie suplimentara imobilului care face obiectul creditului. In cazul in care se aduce un singur imobil in garantie avansul este 25%.
De asemenea, in functie de profilul clientului si tipul imobilului, avansul minim poate fi de 35%.
Valoarea maxima finantata din valoarea imobilelor aduse in garantie poate fi de:
- 65%, pentru creditele acordate in LEI, a caror valoare este mai mica de 250.000 EUR (echivalent in LEI);
- 75% sau 85%, in functie de tipul imobilului adus in garantie si profilul clientului, pentru creditele acordate in LEI, a caror valoare este mai mare de 250.000 EUR (echivalent in LEI).
Aceeasi situatie o intalnim si la CEC Bank:
In cazul creditelor garantate cu cel putin un imobil cu destinatia de locuinta, avansul este:
- minimum 15% din valoarea evidentiata in documentele din care rezulta destinatia creditului solicitat (pentru credite in valoare de peste 250.000 euro, echivalent in lei);
- minimum 30% din valoarea evidentiata in documentele din care rezulta destinatia creditului solicitat (pentru credite in valoare de cel mult 250.000 euro, echivalent in lei, inclusive)
In cazul creditelor garantate cu alte tipuri de bunuri imobile: minimum 15% din valoarea evidentiata in documentele din care rezulta destinatia creditului solicitat.
Pe FinZoom.ro, in Sectiunea Credite Ipotecare, puteti compara avansul cerut de fiecare banca pentru creditele imobiliare – http://www.finzoom.ro/credite/ipotecare/.
Sursa: FinZoom.ro
InfoCons (www.infocons.ro) – Asociație pentru Protecția Consumatorilor, unica organizație din România cu drepturi depline în Consumers International, este o asociație de consumatori neguvernamentală, reprezentativă, de drept privat, fără scop lucrativ, cu patrimoniu distinct și indivizibil, independentă, întemeiată pe principii democratice, ce apără drepturile consumatorilor – membră fondatoare a Federației Asociațiilor de Consumatori.
Fii informat! Ia atitudine! Cunoaște-ți drepturile și exercita-le apelând 021 9615!*