Ce Comisioane Practica Bancile la Cardurile de Debit

In cadrul Parteneriatului incheiat, A.N.P.C.P.P.S. Romania – InfoCons (www.infocons.ro) si www.FinZoom.ro va prezinta un studiu cu privire la comisioanele practicate de Banci la Cardurile de Debit Ce Comisioane Practica Bancile la Cardurile de Debit.

De la 0 la 28 lei pentru emiterea unui card de debit standard, 0 la 72 lei comision de administrare anual, de la 0 la 0,25% din suma retrasa – pentru retragerea de numerar de la bancomatele proprii si de la 0 lei la 1 euro pentru interogarea soldului la bancomat / ATM, bancile din Romania practica diverse comisioane pentru cardurile de debit.

Comision zero pentru retragerile de numerar la bancomatele proprii practica de exemplu Banca Transilvania si Libra Bank la cardurile standard, iar celelalte banci doar la cardurile de pensii / salarii oferite consumatorilor.

In cazul bancomatelor altor banci, comisionul este de 0,5-1%, procente peste care se adauga intre 2,5 si 6 lei. Cele mai mari comisioane le au primele doua banci din sistem (BCR si BRD) care au si numarul cel mai mare de bancomate. Banca poloneza Idea Bank (fosta RIB) s-a lansat pe piata cu o promotie valabila pana la sfarsitul anului, la propriile carduri de debit: 0% comision de retragere numerar de la orice bancomat, din tara si strainatate (cu conditia incasarii salariului la Idea Bank, de peste 1500 lei sau cumparaturi cu cardul lunare de peste 750 lei direct la comerciant).

De asemenea, interogarea soldului la bancomat porneste de la zero si ajunge la 50 bani la propriul bancomat al bancii emitente a cardului, sau 1 EUR (echivalent in valuta contului) la bancomatul altor banci. Comisioanele sunt mult mai mici, chiar zero in cazul pensionarilor si cardurilor de salarii (in functie de conventiile semnate de fiecare companie cu banca). Sfaturi FinZoom.ro:

  • Comparati ofertele bancilor in functie de toate comisioanele aferente cardurilor de debit (emitere, tranzactii curente, administrare lunara, anuala, inchidere card)
  • Retrageti bani pe cat puteti de la propriile bancomate ale bancii care v-a emis cardul
  • Folositi cardurile la cumparaturi, nu la retrageri de numerar. Toate bancile practica comision zero la cumparaturi cu cardul

Comisioane de eliberare numerar la bancomat (ATM) practicate de primele sapte banci (in functie de active):

BANCA BCR BRD Banca Transilvania Unicredit CEC Raiffeisen Bank
ATM propriu 0,25% minim 0,5 lei 0,2% minim 0,9lei 0 0,2% minim 0,5 lei 0,1% 0,2% minim 0,2 lei
ATM alte banci din tara 1% + 6 lei 1% + 5 lei 0,5% + 2,5 lei 1% + 2,5 lei minim 5 lei 0,50 % + 3,50 lei 1% + 3 lei
ATM alte banci din strainatate 1% + 6 lei 1,50% + 10 lei 1% + 2,5 lei 2,5% + 7 lei 1% + 2,50 Euro (echivalent in lei) 1% + 2,5 Euro (echivalent in lei)
Interogare sold ATM propriu 0,2 lei 0 0,3 lei 0,3 lei 0,3 lei 0,3 lei
Interogare sold ATM alta banca 2,5 lei 1 EUR (echiv. in valuta contului) 2 lei 1,5 lei 2 lei

Fata de luna martie, modificari de comisioane s-au inregistrat la Raiffeisen: de la 0.5%+2.5 lei la 1% + 3 lei la ATM alte banci din tara si a fost introdus comisionul de interogare sold la bancomatul altei banci. De asemenea, Banca Transilvania a introdus interogare sold la propriul ATM. Comisioane de emitere si administrare card de debit standard

Banca Produs Comision emitere Comision administrare anual Comision administrare lunar
BRD Cardul Standard MasterCard/Visa 0 20 RON
Banca Romaneasca Visa Classic 0 20 RON
CEC Bank VISA Electron/MasterCard Standard 0 2 RON
ING VISA Electron International 28 RON 28 RON
Garanti Bank Bonus Debit Card 0 0
Libra Internet Bank Libra Free 0 0
UniCredit Tiriac Bank Visa Electron 0 72 RON
BCR Card de debit BCR 10 RON 0
Raiffeisen MasterCard 15 RON 20 RON
Volksbank Visa Electron 0 7 RON
Alpha Bank AlphaCard Enter Visa 0 0
Veneto Visa Electron 20 RON 0 in primul an, 20 RON al II-lea an
Banca Comerciala Carpatica MasterCard e-SMART Debit 0 3 RON
Idea Bank MasterCard Standard Foto 0 2 RON
Banca Transilvania Visa Electron 0 0

InfoCons (www.infocons.ro), unica organizatie din Romania cu drepturi depline in Consumers International, este o asociatie de consumatori neguvernamentala, reprezentativa, de drept privat, fara scop lucrativ, cu patrimoniu distinct si indivizibil, independenta, intemeiata pe principii democratice, ce apara drepturile consumatorilor – membra fondatoare a Federatiei Asociatiilor de Consumatori.

Fii informat! Ia atitudine! Cunoaste-ti drepturile si exercita-le apeland 021 9615!

Pe același subiect

Distribuie

InfoCons (www.infocons.ro) – Asociație Națională de Protecția Consumatorilor, unica organizație din România cu drepturi depline în Consumers International, este o asociație de consumatori neguvernamentală, apolitică, reprezentativă, de drept privat, fără scop lucrativ, cu patrimoniu distinct și indivizibil, independentă, întemeiată pe principii democratice, ce apără drepturile consumatorilor – membră fondatoare a Federației Asociațiilor de Consumatori.

Fii informat! Ia atitudine! Cunoaște-ți drepturile și exercită-le apelând 021 9615!* din orice rețea fixă sau mobilă sau *9615** din orice rețea mobilă!

**Număr de telefon apelabil din orice rețea fixă sau mobilă cu tarif normal în rețeaua Telekom
***Număr de telefon apelabil din orice rețea mobilă cu tarif normal