În articolul de astăzi vom analiza amprenta de carbon a înghețatei, un desert atât de îndrăgit de întreaga lume, consumat cu precădere în sezonul cald și nu numai.
Având în vedere procesul ei de fabricare, condițiile speciale de depozitare dar și materia primă din care este realizată, bănuim că acest aliment ar avea o amprentă de carbon destul de mare.
Citește și : Din luna ianuarie 2023, consumatorii vor putea returna ambalajele diferitelor produse
Astfel, folosindu-ne de o rețetă clasică de înghețată de ciocolată și de date din baza de date ADEME, am calculat că un kilogram de înghețată făcută în casă ar fi echivalent cu aproximativ 3,95 kg CO2e/kg. Această amprentă de carbon are deja o valoare destul de ridicată având în vedere că luăm în calcul doar ingredientele, nu și condițiile speciale în care aceasta ar trebui să fie depozitată, care ar contribui semnificativ la acest rezultat.
Ingrediente | Ingrediente în grame | Ingrediente în kg | Factorul de emisie (kg CO2e/kg) | kg CO2e/ingredient conform rețetei |
1 cană de lapte | 240 | 0,24 | 1,49 | 0,3576 |
¾ cană de zahăr | 150 | 0,15 | 0,75 | 0,1125 |
2 lingurițe de pudră de cacao neîndulcită | 15 | 0,015 | 26,9 | 0,4035 |
¼ linguriță de sare | 2 | 0,002 | 0,64 | 0,00128 |
3 ouă | 150 | 0,15 | 2,12 | 0,318 |
bucățele de ciocolată | 56,7 | 0,0567 | 17,6 | 0,99792 |
2 căni de frișcă lichidă | 480 g | 0,48 | 3,68 | 1,7664 |
1 linguriță de extract de vanilie | 4,2 g | 0,0042 | 0,33 | 0,001386 |
Total | 1097,9 | 1,0979 | 3,958586 |
Din păcate producerea și depozitarea înghețatei prezintă o combinație a celor mai poluante practici:
- înghețata cea mai populară printre consumatori este cea de cacao, or producția de cacao, asemenea celei de cafea, duce la defrișarea pădurilor;
- ingredientul principal este laptele, care necesită creșterea bovinelor, ce produc cantități mari de metan prin procesul de digestie, metanul având un potențial de încălzire globală de 28 mai mare decât dioxidul de carbon. Totodată, 75% din suprafața agricolă a planetei este folosită pentru a crește și hrăni animale, ducând la defrișări masive și la o întrebuințare ineficientă a suprafeței agricole;
- depozitarea înghețatei necesită utilizarea de refrigerenți, al căror potențial de încălzire globală este dintre cele mai ridicate, cauzând 8% din emisiile globale de gaze cu efect de seră.
Citește și : Restaurantele trebuie să afișeze ingredientele , declarația nutrițională și aditivii pentru preparate
Marii producători de înghețată (precum brand-ul Unilever) au început deja să ia în calcul metode mai sustenabile în producția de înghețată la scară mare, investind în cercetări despre cum să reducă amprenta ridicată de carbon. Au descoperit că o ușoară schimbare în formula înghețatei va permite păstrarea ei la o medie de -12°C în loc de -18°C, temperatura convențională a congelatoarelor. Această diferență de temperatură ar salva 20-30% din energia consumată în mod obișnuit, fără a altera gustul sau calitatea produselor. Un alt lucru ușor de implementat este eliminarea lactatelor și înlocuirea lor cu ingrediente vegetale. Astfel, amprenta de carbon ar fi redusă semnificativ, înlocuind grăsimea din lapte cu un ulei tropical, cum ar fi uleiul de nucă de cocos, iar consumatorul să nu perceapă diferența.
Autor : Grama Teodora, Econos