(informațiile sunt bazate pe studiul realizat de InfoCons asupra produselor tip pate vegetal)
Infocons a realizat un studiu comparativ cu privire la evoluția produselor tip pate vegetal/pastă vegetală, pe baza studiilor din 2011, 2015, 2016 și 2018.
Din punct de vedere al aditivilor alimentari, aceștia au fost în mod constant prezenți într-o cantitate considerabilă în produsele studiate.
– Mai mult de 50% din produsele studiate au prezentat 7 sau mai mulți aditivi pe perioada studiilor din 2015, 2016 și 2018. Singura excepție a fost studiul din 2011, unde procentajul a fost de 25%.
– Despre escrocheriile medicale
– 6 E-uri aveau în medie produsele în studiul din 2011, iar această cifră a crescut până la 7 în 2015 și chiar 10 în 2016. Abia pentru studiul din 2018, aceasta a coborât la 8 aditivi în medie pentru produsele studiate.
15 – Cel mai mare număr de aditivi alimentari într-un singur produs, regăsit în studiul din 2016.
0 – Patru produse nu au avut nici un aditiv alimentar în componența lor, 2 dintre ele fiind studiate în 2011, și celelalte 2 în 2015.
Cei mai des întâlniți aditivi alimentari au fost următorii:
- 76,62% este procentajul produselor în care a fost găsit caragenanul (E407);
- 74,02% este procentajul produselor în care au fost găsiți polifosfați (E452);
- 67,53% este procentajul produselor în care a fost găsit monoglutamatul de sodiu (E621);
- 50,64% este procentajul produselor în care a fost găsit ascorbatul de sodiu (E301);
- 49,35% este procentajul produselor în care a fost găsit carmin (E120).
28 – cele mai multe tipuri diferite de aditivi, găsiți în produsele din studiul pe 2016. Acestea au scăzut cu 35,72%, în studiul din 2018.
Sorin Mierlea, președinte InfoCons
`E vară, este cald, încercăm să mâncăm mai ușor și alegem de cele mai multe ori un pate vegetal cu o felie de pâine, poate puțină margarină și, de ce nu?, o salată de roșii. Dar ne-am gândit să citim eticheta pateului vegetal? De foarte multe ori, din păcate, găsim pateuri vegetale ce conțin foarte multe E-uri, aditivi, coloranți, iar dacă discutăm despre produsele care conțin soia, să ne informăm și să fim atenți dacă soia nu provine dintr-o cultură modificată genetic. Am citit noi etichetele pentru tine, am făcut o radiografie și, înainte de a cumpăra, măcar citiți studiul comparativ pentru produsele tip pate vegetal, descărcați aplicația gratuită InfoCons, scanați codul de bare și alegeți în cunoștință de cauză dacă vreți un pate vegetal sau o salată la conservă cu cât mai puține E-uri, aditivi, coloranți, conservanți, sare și zahăr.`
– Studiu asupra surselor de iluminat
– Vrei să știi mai multe? Poți să te protejezi singur! Descarcă aplicația gratuită InfoCons pentru Android și IOS!
– Fii cu adevărat și tu cu o9atitudine și ia atitudine!