Carmen MORARU, Secretar de stat , Ministerul Finanțelor – 21 de ani InfoCons Protecția Consumatorilor

În contextul proiectului de țară privind aderarea la OCDE, Ministerul Finanțelor sprijină demersurile întreprinse în vederea protecției consumatorului, în cadrul comitetelor OCDE, alături de alte instituții relevante din România, în vederea alinierii la principiile acestei organizații. Unul dintre instrumentele evaluate recent, prin prisma alinierii României la standardele OCDE, în cadrul comitetului dedicat protecției consumatorului, este educația financiară.

Recent, guvernul României a adoptat Strategia Națională de Educație Financiară pentru 2023-2030, la care au contribuit și Ministerul Finanțelor și Agenția Națională de Administrare Fiscală. Importanța educației financiare a crescut în ultimii ani, odată cu dezvoltarea de produse și servicii din ce în ce mai sofisticate, ca urmare a dezvoltării tehnologice și a digitalizării. În acest context, a sporit necesitatea educării consumatorilor pentru a putea înțelege mai bine produsele de pe piață, dar și pentru a conștientiza oportunitățile și riscurile financiare. Totodată, este foarte important ca educația financiară să înceapă de la cele mai mici vârste pentru a putea înțelege cum se dezvoltă o relație corectă cu banii, cum se stabilesc obiectivele financiare, bugetul personal, care sunt oportunitățile de economisire, riscurile, dar și beneficiile diferitelor produse de investiții.

Din punctul de vedere al Ministerului Finanțelor, o componentă importantă a educației financiare este educația fiscală, care își propune să îmbunătățească nivelul de educație al viitorilor și actualilor contribuabili, în ceea ce privește rolul și funcția taxelor și impozitelor, relația dintre plata taxelor și dezvoltarea societății, precum și a consecințelor ce decurg din neplata acestora, cu impact asupra gradului de conformare voluntară a acestora.

În concluzie, educația financiară reprezintă un pilon fundamental în protejarea consumatorilor. Este un proces continuu și multifactorial care își propune să îmbunătățească înțelegerea și abilitățile consumatorilor în gestionarea finanțelor personale, luarea deciziilor financiare informate și evitarea riscurilor financiare nedorite.

Un alt subiect de o importanță deosebită pentru consumatori este crearea unui mediu transparent și de furnizarea a unor informații corecte către aceștia, față de care autoritățile românești responsabile de monitorizarea și sancționarea practicilor neloiale își concentrează eforturile. În acest demers, cu privire la asigurarea pieței împotriva publicității înșelătoare, se raliază și Ministerul Finanțelor.

 

Cu stimă,

 

 

Carmen MORARU, Secretar de stat

Ministerul Finanțelor

Pe același subiect

Distribuie

InfoCons (www.infocons.ro) – Asociație Națională de Protecția Consumatorilor, unica organizație din România cu drepturi depline în Consumers International, este o asociație de consumatori neguvernamentală, apolitică, reprezentativă, de drept privat, fără scop lucrativ, cu patrimoniu distinct și indivizibil, independentă, întemeiată pe principii democratice, ce apără drepturile consumatorilor – membră fondatoare a Federației Asociațiilor de Consumatori.

Fii informat! Ia atitudine! Cunoaște-ți drepturile și exercită-le apelând 021 9615!* din orice rețea fixă sau mobilă sau *9615** din orice rețea mobilă!

**Număr de telefon apelabil din orice rețea fixă sau mobilă cu tarif normal în rețeaua Telekom
***Număr de telefon apelabil din orice rețea mobilă cu tarif normal