Care sunt cerintele pentru ca un aditiv alimentar sa se foloseasca in Comunitatea Europeana?

In Uniunea Europeana, utilizarea aditivilor are la baza cerinte foarte stricte in ceea ce priveste inlocuitatea acestora si necesitatea folosirii lor. Pentru ca un aditiv sa poata fi comercializat si utilizat, el trebuie sa fie prezent pe lista unionala de aditivi permisi (legislatia comunitatii bazandu-se pe asa-zisele “liste pozitive`). Practic, daca un aditiv este pe o astfel de lista, inseamna ca:

– a fost supus unei evaluari, in urma careia s-a concluzionat ca nu ridica niciun fel de probleme in ceea ce priveste sanatatea consumatorilor la nivelul de utilizare intentionat (proba de evaluare a riscului)

– este demonstrata o nevoie tehnologica rezonabila a utilizarii sale (exemplu: cererea pentru admiterea utilizarii lizozimului in bere.

Industria de profil a solicitat permisiunea de folosire a lizozomului in diverse tipuri de bere, datorita rolului sau conservant. Deoarece grupul de experti al Comisiei Europene a considerat ca exista justificarea tehnologica doar pentru berile non-pasteurizate sau non-sterile si filtrate, dar nu exista o justificare suficienta pentru alte tipuri de bere, utilizarea lizozimului a fost acceptata exclusiv pentru berile non-pasteurizate sau non sterile si filtrate). – utilizarea nu induce in eroare consumatorul (referitor la natura, prospetimea, calitatea sau cantitatea ingredientelor folosite) (exemplu: In preparatele din carne nu este admisa utilizarea fosfatilor, deoarece acestia pot masca adaosul de apa, introdus pentru a mari in mod fraudulos greutatea produsului.

Fac exceptie de la aceasta restrictie unele preparate traditionale, comercializate pe arii restranse in anumite tari europene).

In painea preambalata se admite folosirea unui conservant, propionatul, substanta care apare si in mod natural in produsele fermentate, care mareste durata de valabilitate a painii si exclude riscurile ridicate de prezenta mucegaiurilor si micotoxinelor) .

· contribuie la procesarea, prepararea, tratamentul, ambalarea, transportul sau pastrarea alimentelor (ca si a aditivilor, enzimelor si aromelor) Institutul National de Sanatate Publica – CNMRMC

Sursa: INSP

Pe același subiect

Distribuie

InfoCons (www.infocons.ro) – Asociație Națională de Protecția Consumatorilor, unica organizație din România cu drepturi depline în Consumers International, este o asociație de consumatori neguvernamentală, apolitică, reprezentativă, de drept privat, fără scop lucrativ, cu patrimoniu distinct și indivizibil, independentă, întemeiată pe principii democratice, ce apără drepturile consumatorilor – membră fondatoare a Federației Asociațiilor de Consumatori.

Fii informat! Ia atitudine! Cunoaște-ți drepturile și exercită-le apelând 021 9615!* din orice rețea fixă sau mobilă sau *9615** din orice rețea mobilă!

**Număr de telefon apelabil din orice rețea fixă sau mobilă cu tarif normal în rețeaua Telekom
***Număr de telefon apelabil din orice rețea mobilă cu tarif normal