In Uniunea Europeana, utilizarea aditivilor are la baza cerinte foarte stricte in ceea ce priveste inlocuitatea acestora si necesitatea folosirii lor. Pentru ca un aditiv sa poata fi comercializat si utilizat, el trebuie sa fie prezent pe lista unionala de aditivi permisi (legislatia comunitatii bazandu-se pe asa-zisele “liste pozitive`). Practic, daca un aditiv este pe o astfel de lista, inseamna ca:
– a fost supus unei evaluari, in urma careia s-a concluzionat ca nu ridica niciun fel de probleme in ceea ce priveste sanatatea consumatorilor la nivelul de utilizare intentionat (proba de evaluare a riscului)
– este demonstrata o nevoie tehnologica rezonabila a utilizarii sale (exemplu: cererea pentru admiterea utilizarii lizozimului in bere.
Industria de profil a solicitat permisiunea de folosire a lizozomului in diverse tipuri de bere, datorita rolului sau conservant. Deoarece grupul de experti al Comisiei Europene a considerat ca exista justificarea tehnologica doar pentru berile non-pasteurizate sau non-sterile si filtrate, dar nu exista o justificare suficienta pentru alte tipuri de bere, utilizarea lizozimului a fost acceptata exclusiv pentru berile non-pasteurizate sau non sterile si filtrate). – utilizarea nu induce in eroare consumatorul (referitor la natura, prospetimea, calitatea sau cantitatea ingredientelor folosite) (exemplu: In preparatele din carne nu este admisa utilizarea fosfatilor, deoarece acestia pot masca adaosul de apa, introdus pentru a mari in mod fraudulos greutatea produsului.
Fac exceptie de la aceasta restrictie unele preparate traditionale, comercializate pe arii restranse in anumite tari europene).
In painea preambalata se admite folosirea unui conservant, propionatul, substanta care apare si in mod natural in produsele fermentate, care mareste durata de valabilitate a painii si exclude riscurile ridicate de prezenta mucegaiurilor si micotoxinelor) .
· contribuie la procesarea, prepararea, tratamentul, ambalarea, transportul sau pastrarea alimentelor (ca si a aditivilor, enzimelor si aromelor) Institutul National de Sanatate Publica – CNMRMC
Sursa: INSP