Bumbacul este primul material textil care ne apare în gând atunci când vrem să cumpărăm haine sau lenjerii de calitate. Cu o textură fină, plăcută pentru piele și la atingere este preferat de toate persoanele indiferent de catgoriile sociale. Dar care sunt de fapt proprietățile bumbacului?

Ce este bumbacul? 

Bumbacul este o fibră de origine naturală, obținută din planta de bumbac. Cultivată încă din timpuri străvechi, planta de bumbac redă una dintre cele mai utilizate fibre textile din lume și este cultivată în India de mai bine de 3.000 de ani. Istoria bumbacului se presupune că își are rădăcinile în Egiptul Antic, țesătura fiind cunoscută egiptenilor cu mai mult de 12.000 de ani î. Hr. Arheologii au identificat fragmente de bumbac chiar și în Mexic, ce datează de acum 7.000 de ani.

 

Se știe despre bumbac că necesită căldură, planta de bumbac încolțind la temperaturi de 12-14 grade Celsius. Planta de bumbac vegetează la temperaturi care depășesc 20 de grade Celsius, fiind sensibilă la brumă sau îngheț. Deși iubește apa, planta de bumbac rezistă foarte bine și în condiții de secetă. Pe parcursul etapelor de cultivare, respectiv recoltare, bumbacul îți schimbă culoarea din galben în roșu.

 

Bumbacul ia nașterea la ajungerea la maturitate a fructelor plantei de bumbac. Aceste fructe sub formă de capsule dure se deschid și își descoperă semințele, învelite într-o bilă de bumbac. Să descoperim în rândurile următoare cum se prelucrează această fibră naturală!

De ce să alegem cearșafuri din bumbac?

Bogat în bumbac vs. 100 la sută bumbac:  cearșafurile prezentate drept „bogate în bumbac” sunt mai puțin de 100 la sută bumbac. Afirmația indică faptul că cearceaful este cel puțin 50 la sută din bumbac, în timp ce restul constă în alte fibre. Alegeți modele din bumbac 100% pentru un cearșaf mai respirabil, care vă va menține pielea caldă în timp ce permite căldurii din interior să se disiperseze în aer. Acest aspect este important în special pentru persoanele care transpiră în somn.

Cum se prelucrează bumbacul? 

Inițial, prelucrarea țesăturilor din bumbac era realizată manual. Practic, aceasta a fost motivul fundamental care a împiedicat distribuția acestor tipuri de țesături pe piața mondială. Ulterior, datorită apariției echipamentelor industriale pentru metode de prelucrare corespunzătoare, situația s-a schimbat radical.

 

Odată cu recoltarea bumbacului, semințele plantei de bumbac vor fi îndepărtate, pentru a putea fi prelucrată fibra. În trecut, acest proces era realizat prin pieptănarea bumbacului. În prezent, procesul este realizat cu ajutorul ginului de bumbac. Fibrele de bumbac sunt întinse și răsucite, formând astfel un fir puternic, ușor de tricotat, țesut sau de vopsit.

 

Întrucât bumbacul este o fibră ușor inflamabilă, având numeroase bule de aer în compoziție, este necesară tratarea chimică a acestuia. Acest lucru se realizează prin amestecarea fibrelor naturale de bumbac cu vată, în ideea sporirii fibrei obținute. Mai mult decât atât, procesul adaugă textură produsului final.

 

În urma prelucrării sunt obținute patru tipuri de bumbac: 

 

Bumbac de lungime scurtă – alb, cu tente gălbui.

Bumbac de lungime medie – cu aceeași nuanță, prelucrat prin procesul de cardare. Fibrele de bumbac sunt mai rezistente și ajută la crearea unor materiale textile din bumbac de calitate medie.

Bumbac cu lungime sporită – alb, cu aspect lucios și textură mătăsoasă. Fibrele de bumbac sunt obținute prin filare, sunt fine și foarte rezistente. Acest tip de bumbac este considerat varianta ideală pentru confecționarea textilelor din bumbac de cea mai bună calitate.

Bumbac organic – acest tip de bumbac este obținut fără infestarea cu pesticide a culturii de plante de bumbac sau a procesului de prelucrare. Aceasta este considerată de multe branduri cea mai potrivită metodă pentru confecționarea materialelor textile din bumbac, întrucât piesele vestimentare nu prezintă riscuri pentru sănătate.

Etapele de prelucrare ale bumbacului 

Iată care sunt principalele etape de prelucrare a bumbacului:

 

Curățarea bumbacului – în această etapă sunt eliminate impuritățile din bumbacul ajuns în fabrica de textile.

Egrenarea bumbacului – fibrele naturale de bumbac sunt împărțite în bucăți mai mici.

Cardarea bumbacului – fibrele sunt separate, iar cele scurte sunt eliminate.

Filarea bumbacului – fibrele de bumbac sunt reduse în structuri mai mici, care sunt apoi îndreptate și răsucite.

Țeserea și tricotarea – în funcție de produsele finite care se doresc, fibrele de bumba obținute sunt țesute, tricotate sau prelucrate prin alte procedee de prelucrare, cum ar fi albirea, descleierea, mercerizarea sau vopsirea. Proprietățile bumbacului

Vrei să achiziționezi cele mai cool tricouri de damă sau rochii sport din bumbac? Atunci trebuie să știi că faci o alegere excelentă, grație numeroaselor proprietăți deosebite ale fibrelor naturale de bumbac. Descoperă în rândurile următoare care sunt cele mai importante proprietăți ale bumbacului:

 

  • Bumbacul e un material 100% natural, fiind alegerea ideală pentru confecționarea pieselor vestimentare blânde cu pielea.
  • Bumbacul este non-alergen, ceea ce-l transformă în alegerea perfectă pentru persoanele care se confruntă cu diverse reacții alergice.
  • Bumbacul are capacitatea de a absorbi și de a elimina cu ușurință umezeala, reușind să mențină corpul aerisit în timul purtării materialelor textile din bumbac.
  • Bumbacul poate fi prelucrat la temperaturi înalte, fără ca durabilitatea sau calitatea produselor obținute să fie afectate în vreun fel.
  • Bumbacul organic poate fi sterilizat cu ușurință, ceea ce-l face alegerea perfectă pentru confecționarea textilelor destinate bebelușilor.

Câte tipuri de bumbac există?

 

Bumbacul este un produs organic chimic, ce nu conține compuși sintetici. Aproape 75% din produsele vestimentare din lume sunt confecționate din bumbac, ceea ce înseamnă că această fibră este cea mai utilizată la nivel global, iar acest lucru se datorează calității sale.

 

Există mai multe tipuri de bumbac, însă acestea pot fi folosite în diverse modalități. Dintre toate tipurile, doar câteva sunt folosite pentru industrie și comercializare. Printre cele mai importante și folosite tipuri se află:

 

Bumbacul satinat

 

Bumbacul satinat este compus doar din fibre de bumbac pur, țesute și pieptănate într-o anumită tehnică cu ajutorul căreia se obține un material lucios și foarte rafinat. Bumbacul satinat este un material fin, subțire, mătăsos, lucios și extrem de calitativ. Având aceste caracteristici, bumbacul satinat este folosit cu precădere în confecționarea lenjeriilor de pat.

 

 

De cele mai multe ori produsele fabricate din bumbac satinat au un preț mai ridicat, însă calitatea și rezistența sunt mai îndelungate. Spre exemplu, o lenjerie de pat fabricată din bumbac satinat are o durabilitatea și o rezistență mult mai mare atât ca țesătură, cât ca și cromatică, la spălări repetate.

 

Fie că vorbim de haine sau de lenjerii de pat, cele din bumbac satinat oferă un confort deosebit. Este o țesătură extrem de plăcută la atingere și este un material potrivit mai ales persoanelor care au pielea sensibilă.

 

Bumbac ranforce

Bumbacul ranforce este cea mai rezistență țesătură care poate fi obținută din fibrele de bumbac, dar și cel mai folosit în crearea lenjeriilor de pat.

 

În aplicația InfoCons găsești mai multe detalii despre orice produs, chiar și despre textile. Așadar, citiți cu atenția eticheta fiecărui produ și verificați datele în aplicația noastră care este disponibilă atât în AppStore cât și în Google Play.

 

Sursa:www-consumerreports-org

Pe același subiect

Distribuie

InfoCons (www.infocons.ro) – Asociație Națională de Protecția Consumatorilor, unica organizație din România cu drepturi depline în Consumers International, este o asociație de consumatori neguvernamentală, apolitică, reprezentativă, de drept privat, fără scop lucrativ, cu patrimoniu distinct și indivizibil, independentă, întemeiată pe principii democratice, ce apără drepturile consumatorilor – membră fondatoare a Federației Asociațiilor de Consumatori.

Fii informat! Ia atitudine! Cunoaște-ți drepturile și exercită-le apelând 021 9615!* din orice rețea fixă sau mobilă sau *9615** din orice rețea mobilă!

**Număr de telefon apelabil din orice rețea fixă sau mobilă cu tarif normal în rețeaua Telekom
***Număr de telefon apelabil din orice rețea mobilă cu tarif normal