Condiţii de intrare şi regim de şedere

Cetățenii români care călătoresc în Regatul Cambodgiei trebuie să dețină o viză valabilă în pașaport. Pentru facilitarea obținerii vizelor de intrare, guvernul cambodgian a introdus sistemul electronic de acordare a vizelor “e-VISA” (https://evisa.gov.kh/).

Cetățenii români care doresc să viziteze Regatul Cambodgiei în scop turistic pot aplica pentru o viză tip “T”.

  • Se eliberează cu o singură intrare, conferă titularului un drept de ședere de 30 de zile și poate fi folosită în decursul a trei luni de la data emiterii.
  • Costul pentru acest tip de viză este de 36 USD. Timpul de procesare este de 3 zile lucrătoare.
  • Cetățenii români care aplică pentru acest tip de viză trebuie să fie în posesia unui pașaport care să fie valabil încă cel puțin 6 luni de la data intrării în Regatul Cambodgiei. Intrarea în Cambodgia va fi refuzată în cazul în care pașaportul nu are valabilitatea menționată, iar compania aeriană nu vă va permite îmbarcarea la bordul aeronavei.

Cetățenii români care doresc să viziteze Regatul Cambodgiei în scop de afaceri pot aplica pentru o viză tip “E”.

  • Se eliberează cu o singură intrare, conferă titularului un drept de ședere de 30 de zile și poate fi folosită în decursul a trei luni de la data emiterii.
  • Costul pentru acest tip de viză este de 42 USD. Timpul de procesare este de 3 zile lucrătoare.
  • Cetățenii români care aplică pentru acest tip de viză trebuie să fie în posesia unui pașaport care să fie valabil încă cel puțin 6 luni de la data intrării în Regatul Cambodgiei. Intrarea în Cambodgia va fi refuzată în cazul în care pașaportul nu are valabilitatea menționată, iar compania aeriană nu vă va permite îmbarcarea la bordul aeronavei.
  • În vederea obținerii acestui tip de viză, este necesară o scrisoare de garanție sau o invitație din partea unei entități juridice din Regatul Cambodgiei. Aceste doua documente pot fi obținute de firma cambodgiană prin accesarea următorului site web: https://www.registrationservices.gov.kh/. În situația emiterii unei scrisori de garanție, firma cambodgiană se obligă să suporte toate cheltuielile prilejuite de sosirea cetățeanului român. În situația emiterii unei invitații, cheltuielile revin în sarcina persoanei invitate.

Titularii unei vize tip “e-VISA” pot intra pe teritoriul Regatului Cambodgiei prin punctele de frontieră enumerate aici: https://evisa.gov.kh/information/port_entry/3.

Cetățenii români care doresc să muncească în Regatul Cambodgiei pot intra doar în baza unei vize de afaceri ori a unui permis de muncă valabil, solicitat de angajatorul local de la Departamentul Muncii și Afacerilor Sociale. Vizele de muncă sunt emise de Departamentul General pentru Imigrări și sunt de regulă, disponibile la acest departament ori în mod excepțional la aterizarea pe aeroportul din Phnom Penh. Autoritățile cambodgiene aplică reglementări din ce în ce mai stricte, în comparație cu anii precedenți, în materie de imigrație. Recomandăm consultarea informațiilor oficiale ale Departamentului General pentru Imigrări aici https://immigration.gov.kh/.

La sosirea în Regatul Cambodgiei, cetățenii români trebuie să se asigure că pașaportul a fost vizat la intrarea în țară și trebuie să păstreze în condiții de siguranță formularul de ieșire ce se înmânează călătorilor. În cazul pierderii acestui formular, cetățenii români au obligația de a se adresa imediat autorităților cambodgiene pentru imigrări, pentru a primi un nou formular care să permită ieșirea din țară.

Vizele turistice trebuie reînnoite în cazul în care cetățenii străini doresc să rămână pe teritoriul regatului mai mult de 30 de zile. Vizele turistice pot fi reînnoite numai o singură dată.

Pentru o perioadă de ședere mai mare de 30 de zile se recomandă contactarea Departamentului Cambodgian pentru Imigrări din orașul Phnom Penh. Depășirea perioadei de ședere acordată prin viză este considerată o încălcare a legii și se sancționează cu:

  • plata unei amenzi la punctul de trecere a frontierei la plecare (pentru depășirea valabilității de până la o lună, a cărei valoare începe de la 10$ pe zi și care nu are limite, turistului impunându-i-se părăsirea imediată a țării).
  • pedeapsa cu închisoarea, urmată de expulzarea și înregistrarea persoanei pe lista neagră / a indezirabililor, cărora le este refuzat dreptul de intrare în Cambodgia (pentru depășirea cu mai mult de o lună).

În cazul pierderii ori furtului pașaportului (în care a fost aplicată viza de intrare în țară) în timpul deplasării/șederii în Cambodgia, trebuie imediat contactate autoritățile locale pentru solicitarea unei declarații necesare obținerii unui alt document de călătorie și a vizei de ieșire din țară. Pentru aceasta este obligatorie prezentarea personală la secția poliției pentru turism din zona unde a avut loc incidentul. Persoanele în cauză trebuie să aplice pentru o viză de ieșire (al cărei cost este de 30$) din Cambodgia la Departamentul Cambodgian pentru Imigrări din cadrul Ministerului de Interne din Phnom Penh. Aprobarea pentru obținerea unei vize de ieșire din țară durează cca. 3 zile lucrătoare. Pentru a facilita soluționarea unor astfel de cazuri nedorite, se recomandă persoanelor care călătoresc în regat să dețină și o copie recentă după pașaport și două fotografii, păstrate în seiful de la hotel alături de celelalte obiecte de valoare.

România nu are un oficiu consular de carieră în Regatul Cambodgiei. Cetăţenii români pot solicita, în caz de nevoie, eliberarea unui titlu de călătorie, în vederea întoarcerii în ţară, din partea misiunii diplomatice a Republicii Federale Germania în Regatul Cambodgiei (https://phnom-penh.diplo.de/kh-en) Se recomandă, totodată, informarea Ambasadei României în R.S. Vietnam asupra furtului sau pierderii documentului de călătorie.

Ministerul Afacerilor Externe recomandă cetăţenilor români care doresc să călătorească în Regatul Cambodgiei sau intenționează să rămână o perioadă îndelungată pe teritoriul acestui stat să se adreseze Ambasadei României în R.S. Vietnam (http://hanoi.mae.ro/) şi să îşi anunţe prezenţa în regiune, să  comunice propriile coordonate de călătorie și numărul de telefon sau/și adresa e-mail pentru a putea fi contactaţi în situaţii de urgenţă.

Ignorarea avertismentelor de călătorie şi deplasarea în zone de risc se face pe propria răspundere, iar persoanele care o fac suportă eventualele consecinţe nedorite. Precizăm că posibilităţile de intervenţie ale misiunilor diplomatice şi oficiilor consulare în astfel de zone sunt reduse.

Principalele puncte de trecere a frontierei terestre dintre Regatul Cambodgiei și țările vecine :

  • Frontiera Cambodgia – Thailanda:

Există șase puncte internaționale de trecere a frontierei cu Thailanda: Poipet (provincia Banteay Meanchey), Cham Yeam (provincia Koh Kong), O’Smach (provincia Oddar Meanchey), Choam (provincia Oddar Meanchey), Prom (provincia Pailin) și Dong (provincia Battambang).

Persoanele care doresc să viziteze zonele turistice aflate la frontiera cu Thailanda trebuie să fie conștiente de gradul ridicat de risc datorat disputelor de frontieră soldate cu incidente armate în 2008 și aprilie 2012. Au avut loc incidente în apropierea templului Preah Vihear (cunoscut sub numele thailandez de Templul Khao Pra Viharn) situat la granița dintre provinciile Preah Vihear din Cambodgia și Sisaket din Thailanda, a templului Ta Krabei (cunoscut sub numele thailandez de Templul Ta Kwai) și a templului Ta Moan (cunoscut sub numele thailandez de Templul Ta Muen Thom), situate de-a lungul graniței dintre Cambodgia și Thailanda în Provincia Oddar Meanchey. Punctele de trecere a frontierei dintre cele doua țari pot fi închise fără preaviz.

  • Frontiera Cambodgia – Vietnam:

La frontiera dintre Vietnam și Regatul Cambodgiei este permisă intrarea prin punctele punctele de trecere din Bavet (provincia Svay Rieng), Kaam Samnor (între provincia Kandal Mekong și provincia Prey Veng), Phnom Den (provincia Takeo), Trapaing Phlong (provincia Kampong Cham), Trapaing Sre (provincia Kratie), Oyadav (provincia Rattanak Kiri), Banteay Chakrei (provincia Prey Veng), Preak Chak (provincia Kampot) și Samrong (provincia Svay Rieng).

Se recomandă reconfirmarea posibilității trecerii acestor puncte de frontieră înaintea călătoriei și verificarea cu regularitate a condițiilor de trecere.

  • Frontiera Cambodgia – Laos:

Intrarea se poate face prin punctul internațional de trecere a frontierei Trapaing Kreal (provincia Stung Treng).

Nu se recomandă trecerea frontierei prin punctul Dong Krolor-Veun Kham din aceeași provincie, care nu este deschis cetățenilor străini, fiind folosit exclusiv de cetățenii cambodgieni și laoțieni.

Ameninţări teroriste şi alte riscuri

În ultimii ani, autoritățile cambodgiene au descoperit si neutralizat un număr de atentate cu bombă in capitală, care au vizat clădirea Adunării Naționale, Podul Naga din Bulevardul Norodom, sediul Tribunalului Municipal al orașului Phnom Penh, ambasadele Marii Britanii, Australiei și Statelor Unite.

Siguranţă şi criminalitate

Cetățenii români sunt sfătuiți să evite protestele, demonstrațiile și adunările publice deoarece acestea pot degenera în acțiuni violente.

Este cunoscut faptul că poliția locala și forțele de securitate răspund prin forță și nu pot face distincție între protestatari și simpli trecători. Se recomandă informarea permanentă din presa locală asupra anunţurilor sau recomandărilor autorităţilor locale privind protestele care vor avea loc, pentru evitarea zonelor respective deoarece unele străzi sunt blocate ori au accesul restricționat.

În Phnom Penh, posibile zone în care pot apărea astfel de proteste și manifestații sunt: sediile partidelor politice, clădirea Adunării Naționale, reședința Primului Ministru (lângă Monumentul Independenței Wat Phnom),  Primăria orașului Phnom Penh, Parcul Libertății, Tribunalul orașului Phnom Penh, sediile instituțiilor publice și cele ale companiilor transnaționale și multinaționale.

Parcul Libertății din Phnom Penh (de pe strada 106, între strada 61 și Bulevardul Norodom) este locul cel mai cunoscut pentru organizarea de proteste și demonstrații publice. Incidentele dintre poliție și demonstranți de la sfârșitul anului 2013 și începutul anului 2014, in contextul tensiunilor politice din țară, s-au soldat cu morți și răniți. Deși situația actuala din Cambodgia a revenit la normal, cetățenii străini sunt sfătuiți să evite zona.

Cetățenii români trebuie să manifeste o atenție sporită în timpul festivalurilor religioase. Aglomerațiile care se creează în astfel de ocazii sporesc riscurile la adresa securității personale. Persoanele care călătoresc în perioada acestor evenimente trebuie să dea dovada de discreție și respect, în special atunci când se află în locurile unde au loc activități de comemorare a familiei regale ori procesiuni religioase și să se abțină de la orice manifestări, gesturi sau acțiuni care ar putea fi interpretate ca ofensatoare.

Începând cu anul 2016, autoritățile cambodgiene au instituit legile de modestie în locurile cu semnificație religioasă, precum complexul templelor din Angkor Wat. Vizitatorilor li se cere o ținută modestă și decentă prin care vestimentația să acopere genunchii și umerii. Nerespectarea acestor regulamente atrage după sine refuzul autorităților de a permite accesul vizitatorilor în aceste zone.

Fotografierea fără permisiune a călugărilor și figurilor religioase este considerată lipsă de respect. De asemenea fotografierea zonelor militare și a clădirilor guvernamentale trebuie evitată.

Cele mai frecvente infracţiuni cu care se confruntă turiştii străini sunt furturile din buzunare și furturile de poșete. Se recomandă, de aceea, atenție sporită în magazine, în piețe și în general pe stradă. Tot în aceste locuri trebuie avută în vedere verificarea primirii restului de bani în valută, deoarece există posibilitatea ca bancnotele primite să fie false.

Furturile și jafurile hoților pe motociclete sunt, de asemenea, frecvente și îndreptate inclusiv împotriva străinilor, soldându-se uneori cu rănirea gravă a victimelor.

Astfel de infracțiuni se produc mai ales la traversarea străzilor și la deplasările pe carosabil ori în apropierea acestuia, în special în Phnom Penh, Sihanoukville și Siem Reap.

Se recomandă păstrarea în locuri sigure – de preferat in seifurile de la hotel – a documentelor şi biletelor de călătorie, obiectelor şi valorilor personale (banii, cărţile de credit, bijuteriile etc.). Este de dorit limitarea la strictul necesar a valorilor aflate asupra persoanei in timpul deplasărilor în oraș şi evitarea expunerii lor la vedere. Furturile obiectelor de valoare se pot produce și în camerele de hotel și casele de oaspeți ieftine.

În timpul călătoriilor cu autobuzul, se recomanda o atenție sporită la hoții de buzunare, îndeosebi între orașele Phnom Penh, Sihanoukville și Siem Reap.

Se recomandă evitarea deplasărilor fără însoțitor pe timpul nopţii, indiferent de regiune, a locurilor aglomerate, precum şi deplasarea în zone izolate ale ţării.

Au fost raportate atacuri și furturi soldate cu victime din rândul străinilor. În anii 2013 și 2014, astfel de atacuri au avut ca rezultat împușcarea, rănirea gravă și chiar decesul victimelor. Zonele frecventate de turiști și cele rezidențiale, precum Riverfront, Tonle Bassac și Keng Kang 1(BKK1) în Phnom Penh, ori plajele izolate ale orașului Sihanoukville, pot fi ținta unor astfel de atacuri.

În Cambodgia numărul deținătorilor de arme de foc este ridicat, de unde și tendința rezolvării unor dispute prin utilizarea lor. Trecătorii pot fi prinși accidental în schimburi de focuri stradale.

Turiștii pot fi expuși unor înșelătorii ori altor acțiuni infracționale. Bande organizate, în special în Phnom Penh, folosesc persoane prietenoase pentru a câștiga încrederea turiștilor și a-i atrage în cursă. Urmare unor astfel de acțiuni, turiști străini au fost obligați să joace jocuri de noroc pentru a pierde sume mari de bani ori au fost forțați să scoată bani de la ATM.

Călătoriile cu barca și vaporul implică și ele un nivel ridicat de risc. Chiar dacă sunt moderne, acestea pot fi supraaglomerate și lipsite de echipament de salvare (vesta de siguranță, colac de salvare). Trebuie cerut operatorilor turistici să asigure condițiile de siguranță necesare pentru astfel de deplasări și evitată deplasarea cu mijloace de transport nesigure. În anul 2016 au fost înregistrate două cazuri de scufundare ale ambarcațiunilor ce fac legătura între insule și zona de coastă a orașului Sihanoukville.

Ploile puternice din perioada musonică cauzează calamitați naturale, alunecări de teren și inundații. Lacurile, peșterile și cascadele sunt cele mai expuse și mai periculoase locuri în astfel de condiții meteorologice. Sistemul de evacuare a apei este precar și cauzează inundarea rapidă a drumurilor și șoselelor, călătorii confruntându-se frecvent cu blocaje rutiere sau șosele congestionate cauzând astfel mari probleme de călătorie în unele provincii și în zona capitalei cambodgiene în special plecărilor spre aeroporturi sau destinațiilor ce traversează astfel de provincii. În astfel de situații este recomandată pornirea la drum cu rezerve mari de timp.

Călătorii trebuie să se informeze asupra siguranței și standardelor de întreținere a avioanelor liniilor de zbor care operează pe plan local. În mod frecvent, liniile aeriene anulează ori reprogramează zborurile interne și notifică cu întârziere modificările survenite în program.

Călătoriile cu trenurile au fost reluate în 2016, după o întrerupere de 14 ani, și operează pe rutele Phnom Penh, Takeo, Kompot și Sihanoukville.

În Cambodgia există muniţii neexplodate din timpul războiului. Zonele minate sunt în multe cazuri nemarcate, motiv pentru care turiștii sunt sfătuiţi să nu se abată de la căile de acces principale și de la traseele stabilite.

In anul 2017, au fost raportate atacuri de stradă asupra turiștilor, în special a femeilor, în orașele Siem Reap și Sihanoukville, motiv pentru care este recomandată vigilența permanentă în special în deplasările personale și fără însoțitor.

Se recomanda, în general, să se apeleze la operatori turistici acreditaţi, iar turiștii să nu se îndepărteze de grup în cazul deplasărilor în colectiv.

Sistemul medical

Serviciile de sănătate în Cambodgia sunt, în general, precare ori limitate. În afara capitalei aceste servicii și echipamentele medicale sunt aproape inexistente, îngreunând intervențiile în caz de urgență. În situația în care este necesar un tratament medical, cetățenii români trebuie să fie pregătiți să suporte unele costuri chiar dacă posedă asigurare medicală de călătorie.

În cazul unei afecțiuni serioase ori al unui accident, se impune transportul de urgență la cel mai apropiat punct de asistență medicală. Transportul aerian în astfel de urgențe medicale este extrem de costisitor.

Febra dengue și encefalita japoneză sunt răspândite în Cambodgia, iar malaria în unele regiuni. Se recomandă profilaxia contra malariei și a altor boli transmise de țânțari și luarea de măsuri de protecție precum creme protectoare, îmbrăcăminte cu mânecă lungă ori pantaloni lungi de culoare închisă, in cazul deplasărilor și utilizarea, dacă este nevoie, a insecticidelor în încăperi.

Rabia este o boală comună printre animalele din Cambodgia și se poate transmite prin mușcătură ori zgârietură provocată de câine, maimuță, pisică, șoarece sau liliac. Vaccinul și tratamentul antirabic se pot solicita la Institutul Pasteur Rabies Clinic din Phnom Penh.

Se recomandă ca persoanele care se deplasează în Cambodgia să se adreseze Institutului Naţional de Sănătate Publică – Centrul Naţional de Supraveghere şi Control al Bolilor Transmisibile (https://www.cnscbt.ro/) pentru a obţine informaţii cu privire la tipurile de vaccinuri care trebuie administrate înainte de călătorie

Intoxicațiile alimentare sunt des întâlnite. Gripa aviară, febra dengue, holera și rujeola pot avea uneori caracter de epidemie.

Începând cu anul 2016, călătorii români trebuie să fie conștienți de riscul ridicat pe care îl prezintă transmisibilitatea virusului Zika în această țară.

Amatorii de înot, scufundări, caiac sau canotaj în râuri sau în apropierea cascadelor trebuie să fie bine informați asupra riscului ridicat din perioada sezonului ploios cu precădere în intervalul dintre lunile mai și octombrie când curenții de apă sunt foarte puternici. Este necesară informarea în prealabil despre calitatea echipamentelor și a planurilor de evacuare în caz de urgență în astfel de situații. În perioada menționată, factorului de risc reprezentat de curenți i se adaugă prezența masivă a meduzelor în zonele de coastă. Înțepătura lor poate fi fatală iar posibilitatea intervenției medicale este precară în aceste zone.

 

Condiţii privind traficul auto

Sistemul de conducere auto este cel european (volanul pe partea stângă). Sistemul de deplasare al vehiculelor este pe partea dreaptă a arterei de circulație.

Străzile sunt aglomerate în majoritatea orașelor. Călătorii trebuie să fie foarte atenți la traversarea străzilor si deplasarea pe carosabil.

Călătoriile rutiere, în special noaptea, sunt periculoase din cauza condiției precare a infrastructurii si mijloacelor de transport. Rata accidentelor de motocicletă și de autobuze este ridicată. Motocicletele taxi și motorizatele pe trei roți (tuk-tuk) sunt folosite în general pentru transportul pe distanțe scurte. Biletele nu sunt contorizate iar plata poate fi făcută în funcție de distanța parcursă, numărul de pasageri și de perioada zilei. Negocierea prețului biletului înaintea călătoriei poate ajuta călătorul să evite neînțelegerile asupra sumei datorate.

Uneori, conducătorii auto acceptă pasagerii fără a înțelege destinația acestora. Este de dorit ca turistul sa aibă asupra lui o hartă și sa știe cât mai multe despre locul în care dorește să se deplaseze.

Conducătorii auto trebuie să posede un permis de conducere cambodgian emis de Ministerul Transportului și Lucrărilor Publice. Se poate solicita eliberarea unui permis de conducere cambodgian în baza unui permis de conducere international. Contravaloarea acestuia este de 32 USD.

Folosirea centurii de siguranță este obligatorie.

În cazurile în care conduceți sau călătoriți cu motocicleta este obligatoriu să purtați cască iar polița de asigurare sa acopere si astfel de călătorii, în caz de accident. În eventualitatea în care participați la călătorii turistice al căror traseu include deplasarea cu motocicleta, trebuie să vă asigurați de calitatea corespunzătoare a căștii.

Utilizarea cărţilor de credit

Înaintea plecării în călătorie trebuie contactată banca pentru a verifica posibilitatea utilizării card-ului la ATM-urile locale. Automatele ATM sunt disponibile în Phnom Penh, Siem Reap, Battambang și Sihanoukville.

Plățile se efectuează în dolari SUA, care circulă în paralel cu moneda națională, nefiind obligatoriu schimbul valutar. De aceea turiștii trebuie să fie pregătiți cu o sumă de bani rezonabilă în dolari SUA, incluzând și bancnote de mică valoare, pentru acoperirea cheltuielilor ocazionale. Dolarii sunt acceptați, în general, în toate tranzacțiile, iar prețurile sunt afișate uneori în dolari și moneda locală. Bancnotele mototolite, îndoite, murdare și cu un grad de uzură ridicat nu sunt acceptate. În circuitul banilor din Cambodgia au fost depistate și bancnote false.

Reglementări vamale

Este interzisă introducerea în Cambodgia a drogurilor (infracțiune sancționata sever, în unele cazuri cu închisoare pe viață), materialelor pornografice, băuturilor alcoolice, alimentelor, armelor de jucărie, medicamentelor pentru comercializare și a aparatelor de radio-emisie.

Este interzisă scoaterea din Cambodgia a obiectelor de patrimoniu și arheologice (se pedepsește cu închisoare de la 6 luni până la 5 ani și plata unei amenzi).

Regimul animalelor de companie

Este admisă intrarea pe teritoriul Cambodgiei cu animale de companie (pisici sau câini), cu condiția ca acestea să fie însoțite de certificatul de sănătate, eliberat în ultimele 10 zile dinaintea deplasării, de către un medic veterinar autorizat, și de un certificat de vaccinare antirabică nu mai vechi de 7 zile, în care să fie trecut numărul de identificare a microcipului, data vaccinării și durata de valabilitate a vaccinului administrat, care se recomandă să fie de cel puțin un an.

Autoritățile cambodgiene solicită, de asemenea, carnetul de sănătate cu vaccinurile la zi, eliberat de autoritatea sanitar-veterinară, care să ateste condiția bună de sănătate a animalului.

Numere de telefon utile

Instituția ce gestionează problematica protecției consumatorului în Regatul Cambodgiei este Direcția Generală de Protecție a Consumatorului, Concurență și Reprimare a Fraudei, aflată în subordinea Ministerului Comerțului din Regatul Cambodgiei.

Adresa poștală: St.18, Kdey Takoy Village, Sangkat Veal Sbov, Khan Chbar Ampov, Phnom Penh,, Kingdom of Cambodia

Număr de telefon: (+855) 23 231 856

Adresă de email: contact.info@ccfdg.gov.kh

Adresă web: https://www.ccfdg.gov.kh/en/

Numere de urgență la care pot apela cetățenii români:

Număr unic de urgență:

Număr urgență servicii medicale: 119

Număr urgență pompieri: 118

Număr urgență poliție: 117

Număr poliție pentru turiști Phnom Penh: +855 12 942 484

Număr sesizări electricitate: +855 23 723 971

Număr sesizări apă: +855 23 635 80 80

Apelează rapid numerele de urgență din Cambodgia!

Număr sesizări companie telecomunicații Cellcard: +855 12 812 812

Număr sesizări companie telecomunicații Smart: +855 10 200 888

Pe același subiect

Distribuie

InfoCons (www.infocons.ro) – Asociație Națională de Protecția Consumatorilor, unica organizație din România cu drepturi depline în Consumers International, este o asociație de consumatori neguvernamentală, apolitică, reprezentativă, de drept privat, fără scop lucrativ, cu patrimoniu distinct și indivizibil, independentă, întemeiată pe principii democratice, ce apără drepturile consumatorilor – membră fondatoare a Federației Asociațiilor de Consumatori.

Fii informat! Ia atitudine! Cunoaște-ți drepturile și exercită-le apelând 021 9615!* din orice rețea fixă sau mobilă sau *9615** din orice rețea mobilă!

**Număr de telefon apelabil din orice rețea fixă sau mobilă cu tarif normal în rețeaua Telekom
***Număr de telefon apelabil din orice rețea mobilă cu tarif normal