Condiţii de intrare şi regim de ședere

Cetățenii români au nevoie de viză pentru a intra pe teritoriul Burkinei Faso. Aceasta poate fi obținută de la orice ambasadă a Republicii Burkina Faso. Vizele se acordă pentru o perioadă de maximum 90 de zile.

Pașaportul trebuie să fie valabil cel puțin 6 luni de la data depunerii cererii de viză.

Reprezentarea diplomatică şi consulară a Republicii Burkina Faso în România este asigurată de Ambasada Republicii Burkina Faso la Bruxelles (Belgia).

Ministerul Afacerilor Externe recomandă cetățenilor români care doresc să călătorească sau intenționează să rămână pentru o perioadă îndelungată pe teritoriul acestui stat, să se adreseze Ambasadei României la Dakar (Senegal) şi să își anunțe prezența în regiune, comunicând propriile coordonate pentru a putea fi contactați în situații de urgenţă.

Asistență consulară

Atenție! România nu are nicio formă de reprezentare diplomatică sau consulară de carieră în Burkina Faso. În calitate de cetățean al Uniunii Europene, puteți solicita oricărei misiuni diplomatice a unui stat membru UE eliberarea unui titlu de călătorie pentru întoarcerea în țară.

Site-ul Comisiei Europene conține informaţii utile privind protecția consulară de care beneficiază cetățenii Uniunii Europene, inclusiv lista cu misiunile diplomatice ale țărilor Uniunii Europene cu reprezentare în acest stat.

Reprezentarea diplomatică şi consulară a României în Burkina Faso este reprezentată de Ambasada României în Senegal.

Amenințări teroriste

Pericolul producerii unor atacuri armate sau agresiuni de stradă teroriste este ridicat. Cetățenii români sunt sfătuiți să evite deplasările în nordul țării, la granița cu Mali, o regiune în care sunt frecvente răpirile.

Cetățenilor români li se recomandă să urmărească în permanență anunțurile şi recomandările făcute de autoritățile locale şi să acceseze periodic pagina web a Ministerului român al Afacerilor Externe (www.mae.ro), rubrica Sfaturi de călătorie – Alerte de călătorie.

Siguranță şi criminalitate

În timpul călătoriei în acest stat, cetățenii români sunt sfătuiți să dea dovadă de vigilență şi să efectueze deplasările, pe cât posibil, însoțiți de localnici. Se recomandă, de asemenea, evitarea călătoriilor pe timpul nopții sau în zonele periferice ale orașelor. În ultima perioadă s-a constatat o creștere a infracțiunilor de furt, precum şi a atacurilor unor grupuri organizate pe șoselele principale ale țării, mai ales în regiunile din Est.

În cazul unor incidente grave (accidente, tâlhării), care necesită intervenţia imediată a autorităților, trebuie apelate următoarele numere de urgenţă:

  • Poliţia: 17 sau (00226)50 30 89 43
  • Pompierii: 18
  • Jandarmeria: (00226) 80 00 11 45, (00226)50 30 62 71,/ 50 31 27 33/ 50 33 66 24/ 50 33 45 42
  • În caz de atac pe şosele: 1010
  • Aeroport: (00226) 50 30 65 22

Apelează rapid numerele de urgență din Burkina Faso!

Sistemul medical

Date fiind posibilitățile limitate de asistență medicală din Burkina Faso, recomandăm cetățenilor români care suferă de anumite afecțiuni, precum şi celor însoțiți de copii mici, să evite călătoriile în această țară.

Vă recomandăm cu insistență să încheiați o asigurare medicală de sănătate înainte de a pleca într-o călătorie.

Din cauza condițiilor specifice continentului african, există riscul contactării unor boli, cum ar fi rabia, meningita, febra tifoidă, paludismul (malaria), febra galbenă şi holera.

Pentru a nu contacta astfel de boli vă recomandăm luarea următoarelor măsuri preventive: spălarea mâinilor cât mai des cu putință, atenție la calitatea alimentelor şi evitarea cumpărării lor de pe stradă, consumarea apei sau a altor lichide numai din recipienţi sigilați, desfăcuți în fața dumneavoastră, evitarea consumului de apă de la robinet, evitarea consumului de înghețată, gheață, lapte nepasteurizat în locuri nesigure, spălarea şi curățarea fructelor şi legumelor, evitarea consumului de fructe de mare crude (scoicile).

Se recomandă vaccinarea împotriva tetanosului, poliomielitei, difteriei, meningitei, febrei tifoide, hepatitei A şi B.

În privința malariei, Burkina Faso se situează, conform Organizaţiei Mondiale a Sănătății, printre țările cu incidență mare a maladiei pe continentul african, datorate țânțarului anofel. Medicamente recomandate: Artemether-lumefantrine Artesunate, Amodiaquine.

Se recomandă tratamentul preventiv contra malariei.

Burkina Faso se situează într-o regiune care cunoaște o permanență a epidemiei de meningită, cu deosebire în perioada ianuarie-iunie. Se recomandă insistent vaccinarea împotriva acestei boli.

Riscul de contactare a maladiilor sexual transmisibile este relativ ridicat (696 de cazuri de infectare cu virusul HIV/SIDA la 100.000 de locuitori).

Pentru a călători în Republica Burkina Faso, este obligatoriu vaccinul împotriva Febrei Galbene. La intrarea pe teritoriul acestui stat este necesar să prezentați carnetul/certificatul internațional de vaccinare.

Numere utile:

  • Centrul medical internaţional din Ouagadougou: 50 30 66 07 sau 70 20 00 00
  • Clinica Notre Dame de la Pais: 50 35 61 53 (54 sau 55)
  • Clinica Les Flamboyants: 50 30 76 00
  • Alte numere utile: (00226) 50 30 66 43 / 50 3116 55 / 50 31 16 56

Asigurarea medicală de călătorie:

Pentru cetățenii români care se află temporar în Republica Burkina Faso, se recomandă cu insistență procurarea unei asigurări medicale de călătorie valabilă pe întreaga durată a șederii (care să includă, în măsura posibilului, clauze de evacuare de urgență pe calea aerului în caz de îmbolnăvire).

Condiţii privind traficul auto

  • Circulația auto

Sistemul de circulație este similar celui european, cu volanul pe partea stângă.

Circulația auto pe drumurile publice se desfășoară pe banda din dreapta a sensului de mers. Sistemul de semnalizare este foarte redus. Se acordă prioritatea de dreapta. Trebuie evitată cu desăvârșire circulația pe timp de noapte.

Vă recomandăm să circulați cu geamurile ridicate şi portierele încuiate.
Drumurile naționale sunt frecvent traversate de pietoni, animale și vehicule tractate de animale.

  • Starea drumurilor

Șoselele asfaltate sunt într-o stare precară.

Există posibilitatea să întâlniți animale și vehicule lipsite de semnalizare pe carosabil, riscul de accident fiind deosebit de mare.

  • Parcul auto

În cazul în care apelați la serviciile de taxi, trebuie să vă asigurați că șoferul posedă un permis de conducere şi că autovehiculul se află în condiţii decente de funcționare şi securitate.

  • Limitele de viteză admise

Viteza maximă admisă de lege este de 50 km/h în localități şi 90 km/h în afara localităților.

  • Permisul de conducere

Pot fi folosite permisele de conducere europene dacă perioada de ședere este de scurtă durată. În schimb, dacă veți rămâne pe teritoriul acestui stat o perioadă îndelungată, este necesar să vă preschimbați permisul de conducere cu unul local, fără examen, numai cu prezentarea celui european, care nu se reține.

  • Informaţii pentru cazuri de accident de circulație

În caz de accident, chiar şi pentru tamponări ușoare, se anunță poliția, la numărul de urgenţă 17 şi pompierii, la numărul 18.Vă recomandăm să nu deplasați vehiculele implicate.

Clima

Climatul este presaharian în Nord şi tropical în Sud, cu următoarele particularități: sezon uscat şi rece din noiembrie până în februarie (temperatura medie 25°C),sezon cald din martie până în mai (40-45°C),sezon ploios din iunie până în octombrie (temperatura medie 28°C).
Condiţii vamale

Nu există restricții vamale pentru turiștii străini, atât în privința obiectelor, cât și a sumelor în valută admise la intrare, cu condiția declarării acestora.

Drogurile şi alte produse foarte sensibile sunt interzise. Sunt exonerate de taxe produsele informatice şi eşantioanele publicitare.

Pe același subiect

Distribuie

InfoCons (www.infocons.ro) – Asociație Națională de Protecția Consumatorilor, unica organizație din România cu drepturi depline în Consumers International, este o asociație de consumatori neguvernamentală, apolitică, reprezentativă, de drept privat, fără scop lucrativ, cu patrimoniu distinct și indivizibil, independentă, întemeiată pe principii democratice, ce apără drepturile consumatorilor – membră fondatoare a Federației Asociațiilor de Consumatori.

Fii informat! Ia atitudine! Cunoaște-ți drepturile și exercită-le apelând 021 9615!* din orice rețea fixă sau mobilă sau *9615** din orice rețea mobilă!

**Număr de telefon apelabil din orice rețea fixă sau mobilă cu tarif normal în rețeaua Telekom
***Număr de telefon apelabil din orice rețea mobilă cu tarif normal