Bomboanele de Crăciun – până la 70,3% zaharuri din glucide pentru 100 de grame de produs!

Bomboane de Craciun InfoCons

InfoCons a realizat un studiu comparativ pentru produsele tip bomboane de Crăciun cu ciocolată. În acest studiu, au fost analizate 26 produse diferite.

Rezultatele studiului au fost:

Din punct de vedere al aditivilor alimentari, valorile găsite au fost între 1 și 3 aditivi alimentari.

  • 50% dintre produse au avut în conținutul lor 1 singur aditiv alimentar.
  • 3% dintre produse au avut în conținutul lor 2 tipuri de aditivi alimentari.
  • 7% dintre produse au avut în conținutul lor 3 tipuri de aditivi alimentari.

Citește și: Masa de Crăciun: Bal mascat cu E-uri, sare și zahăr

 

Au fost găsite 9 tipuri diferite de aditivi alimentari, cei mai întâlniți fiind:

E (Aditiv Alimentar) Nr. de produse în care s-a regăsit
E476 14
E1103 8
E202 7
E330 3
E492 3
E203 1
E500ii 1
E440 1
E331 1

 

Care sunt cei mai des întâlniți aditivi în bomboanele de Crăciun?

E476Aditiv alimentar cu rol de stabilizator şi emulgator, obţinut din poliglicerol şi ulei din arborele de ricin. Se utilizează în special în produse de cofetărie pe bază de cacao şi ciocolată, în emulsii şi paste tartinabile cu conţinut de până la 41%grăsime şi în sosuri pentru salate.

E1103- Aditiv alimentar cu rol de stabilizator şi agent de legare. Este o enzimă care produce descompunerea zahărului (sucrozei) în fructoză şi glucoză, de obicei sub formă de sirop de zahăr invertit. În mod natural, invertaza este sintetizată de albine, care o folosesc pentru a produce mierea din nectar. Pentru uz alimentar, invertaza se obţine din drojdii. Se utilizează în unele produse fine de ciocolată, cât şi în unele produse fine de cofetărie sau patiserie, conform cantităţilor prevăzute de reţete.

E202- Sorbatul de potasiu sau E202 este un aditiv alimentar din categoria conservanţilor. Pentru uz industrial se obţine prin procedee chimice, fiind sarea de potasiu a acidului sorbic E 200.

Bomboanele de Crăciun- Câte zaharuri și câte calorii conțin?

Din punctul de vedere al zaharurilor din glucide, produsele au înregistrat cantități până la  70.3g per 100g.

Valoarea energetică de kcal/100g ajunge până la 590 kcal.

Citește si: Până la 13 E-uri în pateul de post – Studiu Comparativ

 

Cum te poate ajuta aplicația InfoCons să ai o masa sănătoasă de sărbători?

Cu aplicația InfoCons decizi TU pentru TINE, ce pui pe masa de Crăciun. Înainte de a achiziționa produsele pe care vrei să le consumi de sărbători, asigură-te că ai scanat codul de bare și ai aflat toate informațiile de pe etichetă. Aplicația InfoCons, îți redă, într-o fracțiune de secundă direct pe telefonul mobil, numărul de E-uri, ingredientele, cantitățile de sare și de zahăr, pentru ca TU să ai o masa de Crăciun mai bună!

Aplicația InfoCons te ajută să:

  • Scanezi codul de bare al oricărui produs alimentar de oriunde din lume și afli dacă are aditivi, vezi ingredientele și locurile unde poți recicla ambalajul.
  • Salvezi produsele într-o listă de unde poți afla cantitatea cumulată de aditivi (E-uri), sare, zahăr și calorii.
  • Printr-o simplă bifare a produselor pe care dorești să le mănânci la o masă, aplicația îți calculează numericul de E-uri, cantitatea de zahăr, cantitatea de sare și caloriile. Astfel, poți elimina din produsele pe care urma să le consumi, în cazul în care consideri că sunt prea multe E-uri ori prea mult zahăr sau calorii.

Aplicația poate fi descărcată GRATUIT de pe Google Play sau AppStore, accesând: https://infocons.ro/aplicatia-infocons/?referer=infocons-home

 

Citește și:Aplicația InfoCons te ajută să fii un consumator educat și informat

 

Este foarte important să știm ce cumpărăm și ce anume conține. Toate produsele studiate au în compoziția lor alergeni precum: urme de arahide, nuci, gluten, lecitină și făină de soia,lapte praf degresat, gluten, zer, grâu, ouă, fructe cu coajă lemnoasă, fistic și semințe de susan.

Sorin Mierlea„Citiți întotdeauna eticheta înainte de a cumpăra produsul, și mai ales condițiile de păstrare ale acestuia! Trebuie să fim conștienți că zahărul consumat în exces ne poate afecta sănătatea! Ia atitudine! Alege în cunoștință de cauză! Și nu uitați: ingredientele sunt menționate în ordine descrescătoare, astfel primul ingredient este în cantitatea cea mai mare.”

Sorin Mierlea – Președinte InfoCons

Pe același subiect

Distribuie

InfoCons (www.infocons.ro) – Asociație Națională de Protecția Consumatorilor, unica organizație din România cu drepturi depline în Consumers International, este o asociație de consumatori neguvernamentală, apolitică, reprezentativă, de drept privat, fără scop lucrativ, cu patrimoniu distinct și indivizibil, independentă, întemeiată pe principii democratice, ce apără drepturile consumatorilor – membră fondatoare a Federației Asociațiilor de Consumatori.

Fii informat! Ia atitudine! Cunoaște-ți drepturile și exercită-le apelând 021 9615!* din orice rețea fixă sau mobilă sau *9615** din orice rețea mobilă!

**Număr de telefon apelabil din orice rețea fixă sau mobilă cu tarif normal în rețeaua Telekom
***Număr de telefon apelabil din orice rețea mobilă cu tarif normal