Condiții de intrare și regim de ședere

Cetățenii români au nevoie de viză pentru a intra în Regatul Bhutan. Vizele turistice se pot obține doar prin contactarea unui operator turistic local acreditat , care poate fi identificat la adresele web http://www.abto.org.bt/. Solicitările de viză se soluționează în cel mult 7 zile, iar pentru obținerea biletelor de avion sunt necesare detaliile vizei. Pentru aplicarea ștampilei de intrare, la punctele de trecere a frontierei în Regatul Bhutan sunt necesare:

 • pașaport valabil cel puțin 6 luni de la data sosirii, care să conțină cel puțin o pagină liberă pentru aplicarea ștampilelor de intrare/ieșire; sunt acceptate acele categorii de pașapoarte care indică toate detaliile de identitate, inclusiv cele de cetățenie – sunt acceptate pașapoartele temporare;
 • Formularul de viză primit de la operatorul turistic – imprimat;
 • Două fotografii recente tip pașaport;
 • Plata taxei de 2500 BTN.

Autoritățile Regatului Bhutan stabilesc periodic un tarif fix care se aplică tuturor vizitatorilor, se recomandă solicitarea acestor sume de la operatorul turistic contractat, cu precizarea serviciilor incluse.

Asistenţă consulară

România nu are nicio formă de reprezentare diplomatică sau consulară de carieră în Regatul Bhutan.

Reprezentarea diplomatică a României în Regatul Bhutan este asigurată de Ambasada României în Republica India, New Delhi.

Astfel, Ministerul Afacerilor Externe recomandă cetăţenilor români care doresc să călătorească sau intenţionează să rămână pentru o perioadă îndelungată pe teritoriul Regatului Bhutan să se adreseze Ambasadei României în Republica India şi să îşi anunţe prezenţa în regiune, comunicând astfel propriile coordonate pentru a putea fi contactaţi în situaţii de urgenţă.

În situația în care un cetățean Român este arestat, recomandăm să solicite autorităților Regatului Bhutan informarea oficială a Ambasadei României în Republica India, New Delhi.

Pierderea/furtul pașaportului se poate soluționa doar la o misiune diplomatică a României în altă țară. Pentru acest demers este necesară obținerea acordului autorităților Regatului Bhutan privind  părăsirea teritoriului fără pașaport, precum și acceptul țării de destinație, proces care poate fi unul îndelungat și poate implica costuri suplimentare. Din acest motiv, se recomandă să manifestați o grijă deosebită față de documentele de călătorie. Cea mai apropiată misiune diplomatică este Ambasada României în Republica India, New Delhi (http://newdelhi.mae.ro/).

Ameninţări teroriste

Riscul ameninţărilor teroriste în Regatul Bhutan este scăzut, însă cetăţenii români trebuie să aibă în vedere riscurile globale pe care fenomenul terorist le poate produce oriunde în lume.

Recomandăm cetăţenilor români care călătoresc sau se află în Regatul Bhutan să consulte periodic informaţiile prezentate de autorităţile locale şi să urmeze recomandările acestora. Recomandăm, de asemenea, consultarea periodică a paginii web a Ministerului român al Afacerilor externe (www.mae.ro).

Servicii medicale

Se recomandă vaccinuri împotriva următoarelor riscuri medicale: tetanos, febră tifoidă, hepatita A, hepatita B, encefalita japoneza, rabie, gripă.

Autoritățile locale au inițiat un plan de asigurări dedicat turiștilor străini, solicitați detalii touroperatorului.

Recomandări generale

 • Vânzarea de tutun este ilegală în Regatul Bhutan și este tratată de autoritățile locale drept contrabandă.
 • Infrastructura rutieră este precară în afara zonelor urbane, în general nu sunt asigurate servicii de urgență. Din cauza reliefului preponderent muntos, căile rutiere prezintă multe porțiuni fără vizibilitate specifice (rampe/pante, curbe), există riscuri frecvente de căderi de pietre și de alunecări de teren, în special  în sezonul ploios.
 • Cazurile de infracțiuni/contravenții sunt soluționate doar de poliția din Regatul Bhutan.
 • Ora locală este GMT +6.
 • Restricții financiare la intrarea și ieșirea din Bhutan: max. 25.000 Rs.
 • Păstrați în locuri sigure documentele şi valorile personale, biletele de călătorie, banii, cărţile de credit şi nu le expuneţi în mod vizibil.
 • Se recomandă, în general, tuturor cetăţenilor români să respecte obiceiurile şi tradiţiile localnicilor şi să manifeste înţelegere faţă de regulile locale.
 • In cazul unor incidente care afectează siguranţa persoanei sau a bunurilor, se recomandă contactarea celui mai apropiat birou al poliţiei. În cazul pierderii paşaportului românesc, este obligatorie sesizarea scrisă a biroului local al poliţiei şi anunţarea Ambasadei României în Republica India, New Delhi.
 • Caracteristicile rețelelor locale de electricitate sunt 230-240 V, 50 Hz; se recomandă achiziționarea  unor adaptoare care să poată fi folosite în prizele locale care sunt prevăzute cu 3 pini, similare celor britanice.

Aeroporturi

 • Paro International Airport (IATA: PBH, ICAO: VQPR)  – zborurile sunt restricționate în funcție de lumina diurnă și de condițiile meteorologice.
 • In perioadele sezonului ploios (mai – septembrie) se înregistrează frecvent întârzieri din cauza condițiilor meteorologice.
 • Se recomandă opriri de cel puțin 24 de ore între zboruri și achiziționarea de bilete returnabile cu asigurări aferente.

Moneda locală este ngultrum (BTN) și este egală ca valoare cu rupia indiană (INR). Moneda indiană este acceptată în Regatul Bhutan, pentru bancnote care nu depășesc valoarea 100 (nu sunt acceptate bancnotele de 500 INR, respectiv 2000 INR). Se recomandă ca înainte de a părăsi Regatul Bhutan să se schimbe moneda locala BTN în altă valută internațională, având în vedere ca BTN se poate schimba în altă valută doar pe teritoriul național al Regatului Bhutan. Se recomandă folosirea monedei locale numerar, există și unele posibilități de plată cu carduri bancare, infrastructura terminalelor POS/ATM fiind în curs de extindere; se recomandă solicitarea detaliilor la operatorul turistic.

Reglementări vamale privind importul sau exportul. Există reglementări vamale care interzic și restricționează în principal următoarele categorii de produse:

 • substanțe explozive, praf de pușcă, produse chimice, arme de foc, muniții, materiale militare, substanțe narcotice, droguri, tutun, produse obținute ca urmare a exploatării animalelor sălbatice, antichități.

Prefix telefonic internațional +975

Numere de telefon de urgență

 • pompieri: 110
 • poliție: 113
 • ambulanță: 112
 • poliție rutieră: 111.
 • urgențe legate de accidente legate de rețele electrice: 1250

Apelează rapid numerele de urgență din Bhutan!

Adrese web utile:

Pe același subiect

Distribuie

InfoCons (www.infocons.ro) – Asociație Națională de Protecția Consumatorilor, unica organizație din România cu drepturi depline în Consumers International, este o asociație de consumatori neguvernamentală, apolitică, reprezentativă, de drept privat, fără scop lucrativ, cu patrimoniu distinct și indivizibil, independentă, întemeiată pe principii democratice, ce apără drepturile consumatorilor – membră fondatoare a Federației Asociațiilor de Consumatori.

Fii informat! Ia atitudine! Cunoaște-ți drepturile și exercită-le apelând 021 9615!* din orice rețea fixă sau mobilă sau *9615** din orice rețea mobilă!

**Număr de telefon apelabil din orice rețea fixă sau mobilă cu tarif normal în rețeaua Telekom
***Număr de telefon apelabil din orice rețea mobilă cu tarif normal