Aditiv alimentar din categoria conservanţilor chimici, prezent în mod natural în fructele sub formă de boabe, ciuperci, scorţişoară, cuişoare etc. Pentru uz industrial, se obţine prin procedee chimice din toluen. Acidul benzoic şi benzoaţii sunt utilizaţi în calitate de conservanţi împotriva drojdiilor şi mucegaiurilor, în produsele acide. Nu sunt foarte eficienţi împotriva bacteriilor şi ineficienţi în produse cu pH mai mare de 5 (uşor acide sau neutre). Dozele prea mari conferă un gust acru exagerat. Benzoaţii se mai utilizează şi în combinaţie cu sorbaţii în produse precum băuturile aromate nealcoolice (răcoritoare), băuturi alcoolice slabe, concentrate lichide de ceai (utilizate la dozatoare), unele produse conservate din fructe şi legume, gemuri şi jeleuri cu conţinut scăzut de zahăr, măsline şi produse pe bază de măsline, produse din peşte, crustacee, creveţi, moluşte, sosuri emulsionate şi neemulsionate, condimente, mirodenii, muştar, salate preparate, deserturi pe bază de produse lactate netratate termic, la conservarea ouălor în stare lichidă, în alimente dietetice pentru scopuri medicale speciale, suplimente alimentare lichide şi gumă de mestecat.
Telefonul consumatorului Poliția de Frontieră – 021 9590
Cantitate max zilnica permisa/corp: 5 mg/kg corp
Descriere cantitate max zilnica permisa: Doza zilnică admisă pentru consumul umaneste de până la 5 mg/kg corp.
Doza de încorporare în alimente: 150 mg/kg sau 150 mg/l, până la 2000 mg/kg
Descriere doza de încorporare în alimente: Doza de incorporare in alimente
Drepturile călătorilor cu mobilitate redusă
Efecte secundare: DA
Descriere efecte secundare: La unele persoane mai sensibile, acidul benzoic şi benzoaţii pot să producă reacţii alergice, iar la astmatici accentuează simptomele caracteristice.
Contraindicatii: DA
Descriere contraindicatii: Dozele mari şi consumul îndelungat pot produce iritaţie gastrică, anorexie, vomă, afectarea ficatului şi a rinichilor. În combinaţie cu coloranţii alimentari azoici favorizează hiperactivitatea la copii (sindromul ADHD). Pentru benzoatul de sodiu, studiile de laborator au relevat şi un posibil efect genotoxic.
Știați că… Ce se poate construi fără autorizație de construcție
Utilizabil pentru copii: NU
Descriere utilizare copii: Nu este permis in produse pentru sugari si copii mici.
– Vrei să știi mai multe? Poți să te protejezi singur! Descarcă aplicația gratuită InfoCons pentru Android și IOS!
– Fii cu adevărat și tu cu o9atitudine și ia atitudine!
Nr. de tel – 021.9615 sau *9615
Mail: reclamatii@protectia-consumatorilor.ro