Atentie la roaming involuntar in apropierea granitelor!

ANCOM atrage atentia utilizatorilor de telefonie si internet mobil, care se afla sau calatoresc in localitatile din apropierea granitelor si au serviciul de roaming activat, ca pot ajunge in situatia de a utiliza involuntar acest serviciu. Roaming-ul involuntar apare atunci cand telefonul sau tableta se conecteaza automat la o retea dintr-o tara vecina, iar utilizatorii, desi se afla pe teritoriul Romaniei, folosesc serviciile de comunicatii in roaming.

Roaming involuntar

Roaming-ul involuntar poate aparea in zonele de granita de pe teritoriul Romaniei numai in cazul in care utilizatorii au activat serviciul de roaming, iar telefonul mobil sau tableta sunt setate pe selectarea automata a retelei. In aceste situatii, echipamentul mobil se va conecta automat la reteaua operatorului cu cel mai bun semnal in punctul in care se afla utilizatorul, chiar daca aceasta retea apartine unui operator dintr-o tara vecina.

Utilizatorul, desi se afla pe teritoriul Romaniei, va fi astfel facturat pentru serviciile de comunicatii utilizate in roaming.

Localitati cu risc de roaming involuntar

Pentru ca utilizatorii sa stie cat mai exact care sunt zonele in care este posibil sa intre in roaming involuntar, localitatile cu risc de roaming involuntar au fost incluse in harta aisemnal.ro. Astfel, accesand aisemnal.ro, pe langa informatiile despre nivelul semnalului, utilizatorii pot vedea si zonele de granita in care risca sa se conecteze involuntar la statiile de baza aflate pe teritoriul statului vecin si sa comunice astfel la tarife de roaming.

Ce trebuie sa faca utilizatorii pentru a evita intrarea in roaming involuntar?

In cazul in care intentioneaza sa calatoreasca intr-o zona de granita, utilizatorii trebuie sa acorde atentie mesajelor venite din partea operatorului in reteaua caruia se afla. Operatorii au obligatia de a informa utilizatorii prin SMS in momentul in care telefonul s-a conectat la reteaua unui operator strain, precizand tarifele, in valori care includ TVA, aplicabile serviciului de roaming utilizat in statul respectiv.

Pentru a evita accesarea involuntara a serviciilor este bine ca utilizatorii sa isi ia masuri de precautie:

– sa selecteze manual reteaua (utilizatorii pot dezactiva optiunea telefonului de selectare automata a retelei);

– sa solicite operatorului activarea serviciului de roaming numai la cerere, cand acestia calatoresc in strainatate;

– sa verifice la ce retea este conectat telefonul sau tableta inainte de a le utiliza, in cazul in care selectarea retelei ramane pe modul automat.

Atentie! Utilizarea involuntara a telefonului/tabletei in roaming nu ii scuteste pe utilizatori de plata acestui serviciu

Mai multe informatii despre roaming involuntar sunt disponibile pe Infocentru ANCOM, aici.

Sursa: ANCOM

 

Pe același subiect

Distribuie

InfoCons (www.infocons.ro) – Asociație Națională de Protecția Consumatorilor, unica organizație din România cu drepturi depline în Consumers International, este o asociație de consumatori neguvernamentală, apolitică, reprezentativă, de drept privat, fără scop lucrativ, cu patrimoniu distinct și indivizibil, independentă, întemeiată pe principii democratice, ce apără drepturile consumatorilor – membră fondatoare a Federației Asociațiilor de Consumatori.

Fii informat! Ia atitudine! Cunoaște-ți drepturile și exercită-le apelând 021 9615!* din orice rețea fixă sau mobilă sau *9615** din orice rețea mobilă!

**Număr de telefon apelabil din orice rețea fixă sau mobilă cu tarif normal în rețeaua Telekom
***Număr de telefon apelabil din orice rețea mobilă cu tarif normal