ATENȚIE LA PERICOLUL DIN TIMPUL FERMENTĂRII MUSTULUI ! InfoCons protectia consumatorilor te informeaza
Puțini știu că dioxidul de carbon rezultat în timpul fermentației alcoolice poate fi un pericol major.
Acest gaz, care este invizibil și inodor, se acumulează rapid și, în lipsa ventilației adecvate, poate provoca amețeli, greață, pierderea cunoștinței, comă sau chiar deces. Pericolul este maxim în primele 3-5 zile de fermentare.
Dacă în aer gazul este în concentraţie foarte mare, persoana în cauză îşi pierde cunoştinţa în câteva minute, iar consecințele pot fi grave. Este foarte important de ştiut că victima nu îşi dă seama că se intoxică deoarece dioxidul de carbon emanat în timpul fermentării nu are culoare şi nici miros.
În beciurile sau încăperile fără ventilație, gazul se acumulează rapid, nu are miros, nu are culoare și poate fi fatal în doar câteva minute de inhalare.
Pentru a evita tragediile, tineti cont de urmatoarele sugestii din partea autoritatilor competente :
- Fermentarea mustului trebuie să aibă loc în spații deschise sau bine aerisite.
- Dacă fermentarea are loc într-un spațiu închis, NU intrați fără a asigura mai întâi o aerisire corespunzătoare.
- Respectarea acestor reguli simple previne accidentele și salvează vieți.
- Anunţaţi pe cineva că veţi intra într-o astfel de încăpere;
- Verificaţi concentraţia de oxigen din încăperea în care intraţi, prin aprinderea unei lumânări. În cazul în care se va stinge, înseamnă cu nu există suficient oxigen;
- Nu intraţi în încăperea în care există deja o victimă dacă nu aveți echipament de protecţie pentru că este posibil să vă intoxicaţi şi dumneavoastră;
- Respectarea acestor reguli simple previne accidentele și salvează vieți
Sursa : INSPECTORATUL PENTRU SITUAȚII DE URGENȚĂ “VLAȘCA” AL JUDEȚULUI GIURGIU

















