Atentie la meniurile din restaurante sau la comenzile online de Halloween !

Pentru consumatorii care ies la restaurant sau comanda mancare online cu ocazia Halloween , acestia trebuie sa fie atenti daca restaurantele respecta prevederile ORDINULUI ANPC nr. 201 din 19 aprilie 2022 referitor la furnizarea de informații la comercializarea produselor finite/ mâncărurilor furnizate de unitățile de restaurație colective.

Ce se menționează prin Ordinul ANPC 201/2022?

Prin acest ordin se menționează inserarea obligatorie a informațiilor referitoare la tipul și cantitatea ingredientelor ce depășesc o cantitate de 20g în cadrul produsului finit sau al preparatului furnizat de unitățile de restaurație colectivă.Prin implementarea acestui Ordin,  România  are șansa de a nu mai fi fruntașă în statisticile europene cu privire la calitatea vieții mediocre și, totodată, are șansa de a avea produse și servicii care să ne aducă imunitate, sănătate și o calitate a vieții mai bună.Informațiile de tipul declarației nutriționale și aditivilor folosiți, trebuie să respecte preverderile europene. Altfel spus, atunci când ne referim la declarația nutrițională, aceasta trebuie să conțină informații precum:

  • Valoarea energetică;
  • Cantitățile de grăsimi
  • Acizi grași saturați;
  • Zaharuri;
  • Sare;
  • Aditivi alimentari, tipuri si numeric

Citeste si : Model de meniu pentru respectarea Ordinului ANPC nr.201/2022 de informare transparenta a consumatorilor

 Ordinul ANPC are menirea de a aduce speranță printr-o informare corectă și transparentă pentru ca fiecare consumator să aleagă în cunoștință de cauză ținând cont de starea de sănătate precară a populației, consumatorii încă nu știu ce comandă, atât la restaurant, cât și de pe platformele online! Ce cantitate de sare, zahăr, grăsimi? Care este numericul de aditivi din produse? Aceste produse sunt preparate din produse congelate sau proaspete? Care este modalitatea de preparare a acestor produse finite?

 

Aplicația Gratuită InfoCons ajută micile restaurante să identifice informațiile de pe etichetele ingredientelor regăsite în rețete.

Aplicația Gratuită InfoCons, dezvoltată transparent si independent , unică la nivel internațional, ajută restaurantele printr-o simplă scanare a etichetelor produselor agroalimentare componente ale rețetelor, având o bază de date cu peste 3 milioane de produse.

Totodată, Aplicația InfoCons, afișează alertele pentru produsele alimentare, pentru facilitarea monitorizării acestora în vederea asigurării că produsele folosite nu afectează sănătatea consumatorilor.

 

Pe același subiect

Distribuie

InfoCons (www.infocons.ro) – Asociație Națională de Protecția Consumatorilor, unica organizație din România cu drepturi depline în Consumers International, este o asociație de consumatori neguvernamentală, apolitică, reprezentativă, de drept privat, fără scop lucrativ, cu patrimoniu distinct și indivizibil, independentă, întemeiată pe principii democratice, ce apără drepturile consumatorilor – membră fondatoare a Federației Asociațiilor de Consumatori.

Fii informat! Ia atitudine! Cunoaște-ți drepturile și exercită-le apelând 021 9615!* din orice rețea fixă sau mobilă sau *9615** din orice rețea mobilă!

**Număr de telefon apelabil din orice rețea fixă sau mobilă cu tarif normal în rețeaua Telekom
***Număr de telefon apelabil din orice rețea mobilă cu tarif normal