Astăzi, 15 Martie, se lansează Campania Națională „Fii Inspector InfoCons în Protecția Consumatorilor” 15 Martie – Ziua Mondială a Drepturilor Consumatorilor

Ziua Mondială a Drepturilor Consumatorilor InfoCons Protectia Consumatorilor Protectia Consumatorului

Ziua Mondială a Drepturilor Consumatorilor se sărbătorește an de an pe 15 martie, fiind cea mai importantă zi pentru Mișcarea de Protecția Consumatorilor la nivel mondial. În acest an, Mișcarea de Protecția Consumatorilor a propus ca prin tema destinată Zilei Mondiale a Drepturilor Consumatorilor să responsabilizeze consumatorii cu privire la tranziția la energie curată .

Citește și : Începând cu 15 martie 2023 , restaurantele trebuie să afișeze ingredientele , declarația nutrițională și aditivii pentru preparate conform Ordinului ANPC – InfoCons Organizație de Protecția Consumatorilor te informează !

Cu prilejul Zilei Mondiale a Drepturilor Consumatorilor sărbătorită astăzi, 15 martie, și ținând cont de ințiativa propusă la nivel internațional referitoare la creșterea gradului de conștientizare în domeniul energiei, InfoCons lansează „Fii Inspector InfoCons în Protecția Consumatorilor ”. Fiecare consumator devine începând de astăzi, 15 martie – Ziua Mondială a Drepturilor Consumatorilor , un Inspector InfoCons , putând să scaneze codul QR de pe etichetele de eficiență energetică ale produselor electronice și electrocasnice în vederea verificării informațiilor precum: producător, clasa energetică, informații tip caracteristici tehnice, calculatorul privind costul real aferent consumului de energie.

Consumatorii pot accesa cursurile gratuite oferite de InfoCons în domeniul Protecției Consumatorilor pentru a se informa cu privire la termenii și conceptele specifice acestui domeniu. Consumatorii se pot înscrie la cursuri precum:

Citeste si : Ai grijă ce semnezi! Dicționarul cu termeni din asigurări disponibil în Aplicația InfoCons!

  • Curs Vocational în domeniul Financiar – Nebancar Pensii Private
  • Curs Vocațional în domeniul Financiar – Nebancar Piața de capital
  • Curs Vocațional în domeniul Financiar Bancar
  • Curs Vocațional în domeniul Protecției Mediului
  • Curs Vocațional în domeniul Protecției Consumatorilor
  • Curs Educație Financiar – Bancară pentru Elevi

*Cursurile sunt oferite membrilor simpatizanți InfoCons

„Inspectorii InfoCons în Protecția Consumatorilor ”  pot scana cu ajutorul Aplicației Gratuite InfoCons următoarele categorii de produse electronice și electrocasnice:

-Mașini de spălat haine;

-Mașini de spălat vase;

-Frigidere;

-Uscătoare;

-Televizoare și monitoare pentru computer.

Citeste si : Reducerea amprentei de carbon – sfaturi și sugestii

În urma depistării unor nereguli din punct de vedere al corectitudinii informațiilor de pe etichetele de eficiență energetică afișate pe produsele electronice și electrocasnice, consumatorii au posibilitatea de a depune o sesizare direct din Aplicația Gratuită InfoCons chiar produsului scanat, prin completarea unui formular.  În cazul în care, în urma scanării codului QR de pe produsele electronice și electrocasnice menționate mai sus, nu a fost depistat produsul, consumatorii sunt rugați să trimită adresa magazinului, denumirea magazinului, o imagine a produsului, precum și o imagine cu  eticheta de eficiență energetică pe adresa aplicatie@infocons.ro

Pentru a veni în sprijinul consumatorilor cu rol de „Inspector InfoCons în Protecția Consumatorilor ”, InfoCons prin Aplicația Gratuită InfoCons , pune la dispoziția acestora dicționarul cu explicitarea termenilor din domenii precum:

Citește și : Atenționare InfoCons! Cât și cum se cheltuie banul public pentru iluminatul festiv?! Studiu Comparativ 2017-2022

– Energie

– Mediu

– Asigurari

– Financiar bancar

-Pensii private

-Protecția consumatorilor

Prin intermediul Aplicației InfoCons – secțiunea  „ Caută după termeni ” InfoCons ajută consumatorii cu  „traducerea” termenilor tehnici  din domeniului energiei (peste 100 de termeni) , dintre care amintim: tarif social , sistem interconectat , grup de măsurare , cogenerare , client necasnic etc . Având la îndemână Aplicația InfoCons , consumatorii pot lua decizii în cunoștință de cauză, cunoscând sensul fiecărui cuvânt.

Citeste si : Conducătorii auto pot prezenta asigurarea RCA în format electronic

Sorin Mierlea InfoCons Protectia ConsumatorilorZiua Mondială a Drepturilor Consumatorilor – cu toate că avem drepturi, degeaba le avem, dacă nu le exercităm! Mai ales, cu ocazia acestei zile ar trebui să fim fiecare cu o9atitudine! La mulți ani fiecăruia în calitate de cetățean, dar mai ales în calitate de consumator! InfoCons este alături de tine și te ajută de 20 de ani să fii informate, să fii cu adevărat un consumator european la un standard european. Descarcă și tu Aplicația Gratuită InfoCons , unicul mijloc de informare completă, transparentă și independentă, atât în România, cât și în țara în care călătorești, având acces la toate serviciile pentru un consumator educat și informat. ”

Sorin MierleaPresedinte InfoCons

 

Pe același subiect

Distribuie

InfoCons (www.infocons.ro) – Asociație Națională de Protecția Consumatorilor, unica organizație din România cu drepturi depline în Consumers International, este o asociație de consumatori neguvernamentală, apolitică, reprezentativă, de drept privat, fără scop lucrativ, cu patrimoniu distinct și indivizibil, independentă, întemeiată pe principii democratice, ce apără drepturile consumatorilor – membră fondatoare a Federației Asociațiilor de Consumatori.

Fii informat! Ia atitudine! Cunoaște-ți drepturile și exercită-le apelând 021 9615!* din orice rețea fixă sau mobilă sau *9615** din orice rețea mobilă!

**Număr de telefon apelabil din orice rețea fixă sau mobilă cu tarif normal în rețeaua Telekom
***Număr de telefon apelabil din orice rețea mobilă cu tarif normal