Antitrust: Comisia amendează Coroos și Groupe CECAB 31,6 milioane EUR pentru participarea la cartelul de legume din conserve

Comisia Europeană a amendat Coroos și Groupe CECAB un total de 31 647 000 EUR pentru încălcarea normelor antitrust ale UE. Bonduelle nu a fost amendată deoarece a dezvăluit existența cartelului către Comisie.

Comisia a constatat că Bonduelle, Coroos și Groupe CECAB au participat timp de mai mult de 13 ani la un cartel pentru furnizarea anumitor tipuri de legume conserve către comercianții cu amănuntul și / sau companiile de servicii alimentare din Spațiul Economic European (SEE). Cele trei companii și-au recunoscut implicarea în cartel și au acceptat soluționarea cazului.

Citește și:

Safety Gate: Sistemul de alertă rapidă pentru produse nealimentare periculoase

Scopul celor trei companii implicate în cartel a fost să-și păstreze sau să-și consolideze poziția pe piață, să mențină sau să crească prețurile de vânzare, să reducă incertitudinea cu privire la comportamentul lor comercial viitor și să formuleze și să controleze condițiile de comercializare și tranzacționare în avantajul lor. Pentru a atinge acest obiectiv, companiile au stabilit prețurile, au convenit asupra cotelor de piață și a cotelor de volum, au alocat clienți și piețe, și-au coordonat răspunsurile la licitații și au făcut schimb de informații comerciale sensibile.

Încălcarea a cuprins întreg SEE și a durat între 19 ianuarie 2000 și 11 iunie 2013 pentru Bonduelle și până la 1 octombrie 2013 pentru Coroos și Groupe CECAB.

Ancheta Comisiei a relevat existența unei încălcări unice care cuprinde trei acorduri separate:

  • Un acord care vizează vânzarea de etichete private de conserve de legume, precum fasole verde, mazăre, mazăre-și-morcovi amestec, vegetablemacedoine pentru comercianții cu amănuntul din SEE;
  • Un acord care vizează vânzările de etichete private de conserve dulci pentru comercianții cu amănuntul din SEE; și
  • Un acord care vizează atât mărcile proprii, cât și vânzările de etichete private (vândute sub mărcile retailerilor) de conserve de legume pentru comercianții de retail și către industria serviciilor alimentare, în special în Franța.

Citește și:

Exporturile UE de vită în Coreea se reiau după aproape 20 de ani

Coroos a participat doar la primul acord, în timp ce Bonduelle și Groupe CECAB au participat la toate cele trei.

În contextul aceleiași investigații, Comisia a deschis procedurile împotriva unei a patra societăți, Conserve Italia. Conserve Italia nu este reglementată de această decizie de soluționare și, prin urmare, investigația va continua în conformitate cu procedura standard (care nu este de decontare) pentru această companie.

Sursa: Comisia Europeana

Citește și:

Ești asigurat? Cum te-ai asigurat? Ai citit contractul de asigurare?

– Vrei să știi mai multe? Poți să te protejezi singur! Descarcă aplicația gratuită InfoCons pentru Android și IOS!

– Fii cu adevărat și tu cu o9atitudine și ia atitudine!

Nr. de tel – 021.9615 sau *9615

Whats App – 0732.008.969

Mail: reclamatii@protectia-consumatorilor.ro

Pe același subiect

Distribuie

InfoCons (www.infocons.ro) – Asociație Națională de Protecția Consumatorilor, unica organizație din România cu drepturi depline în Consumers International, este o asociație de consumatori neguvernamentală, apolitică, reprezentativă, de drept privat, fără scop lucrativ, cu patrimoniu distinct și indivizibil, independentă, întemeiată pe principii democratice, ce apără drepturile consumatorilor – membră fondatoare a Federației Asociațiilor de Consumatori.

Fii informat! Ia atitudine! Cunoaște-ți drepturile și exercită-le apelând 021 9615!* din orice rețea fixă sau mobilă sau *9615** din orice rețea mobilă!

**Număr de telefon apelabil din orice rețea fixă sau mobilă cu tarif normal în rețeaua Telekom
***Număr de telefon apelabil din orice rețea mobilă cu tarif normal