ANCOM validează solicitarea de acordare a licențelor pentru rețele în tehnologie DECT în 28 de localități

În urma anuntului ANCOM de demarare a procesului de acordare a licentelor pentru instalarea si exploatarea unor retele publice de comunicații electronice cu acces pe suport radio, cu stații de baza funcționând în tehnologie DECT în banda 1880-1900 MHz, operatorul Telekom România Communications a transmis ANCOM o cerere privind continuarea furnizarii de servicii de comunicații electronice, prin intermediul tehnologiei DECT, pentru 28 de localitati în judetele Galati si Tulcea. Autoritatea a validat optiunile Telekom România Communications si a publicat lista finala a localitatilor pe pagina sa de internet, aici. Operatorul obține astfel extinderea valabilitații licentelor sale existente în aceste judete.
Având în vedere ca Telekom România Communications SA este singurul operator care si-a exprimat interesul pentru aceasta banda, nu mai este necesara organizarea celei de a doua etape a mecanismului de validare a optiunilor operatorilor, neexistând mai multe cereri pentru aceeași localitate.
Daca Autoritatea va primi si alte cereri de obținere a unor drepturi de utilizare în vederea furnizarii de retele publice de comunicații electronice cu acces pe suport radio în banda DECT, se va relua periodic, în lunile iunie si noiembrie ale fiecarui an, procesul de acordare a drepturilor de utilizare în aceasta banda. ANCOM va anunța, de fiecare data, printr-un comunicat de presa momentul de demarare a procesului amintit mai sus.
Procedura de obtinere a licențelor în banda DECT (digital enhanced cordless telecommunications – telecomunicatii digitale avansate pe suport radio)
Acordarea licentelor se face conform Documentului de pozitie privind utilizarea spectrului radio la nivel national în banda de frecvente 1880-1900 MHz, ce se aplica începând cu anul 2014, când Autoritatea a stabilit ca banda DECT sa devina disponibila la nivel national, documentul fiind actualizat în anul 2019.
Conform prevederilor din acest document, orice furnizor, care dorește sa obțina licența în banda menționata, are la dispoziție 10 zile pentru a depune o solicitare ferma în acest sens, în care trebuie sa-și prezinte opțiunile pentru zonele geografice (localitați și județe) în care acesta dorește sa obțina drepturi de utilizare în banda DECT. Alocarile de spectru radio pentru întreaga banda DECT, acordate prin licența, au statut neexclusiv la nivelul fiecarui județ (în cazul municipiului București, acesta este considerat împreuna cu județul Ilfov), dar au caracter exclusiv la nivel de localitate.
În 3 zile dupa acest termen, ANCOM publica lista preliminara cu optiunile exprimate de operatori, pe judete si localitati, furnizorii având apoi la dispoziție alte 5 zile calendaristice pentru a-si modifica optiunile initiale, daca doresc acest lucru, însa numai în cazul acelor localitati pentru care s-au manifestat doua sau mai multe optiuni.
Dupa încheierea acestei etape, Autoritatea publica tabelul centralizator final, pe judete si localitati, cu optiunile exprimate de operatori si emite licentele de utilizare a frecventelor radio pentru banda DECT.
Informatii utile despre banda DECT

Banda de frecvente 1880-1900 MHz (așa-numita `banda DECT`) asigura o acoperire buna, ANCOM propunându-și sa încurajeze utilizarea acesteia, mai ales în zonele geografice defavorizate din punct de vedere al accesului la servicii de comunicatii electronice. Având în vedere rezultatele procesului de acordare a drepturilor de utilizare demarat în data de 18 iunie, în banda DECT vor continua sa funcționeze retele publice de acces pe suport radio pentru asigurarea buclei locale pe suport radio (WLL- wireless local loop).

Sursa: ANCOM

Citește și:

Ești asigurat? Cum te-ai asigurat? Ai citit contractul de asigurare?

– Vrei să știi mai multe? Poți să te protejezi singur! Descarcă aplicația gratuită InfoCons pentru Android și IOS!

– Fii cu adevărat și tu cu o9atitudine și ia atitudine!

Nr. de tel – 021.9615 sau *9615

Whats App – 0732.008.969

Mail: reclamatii@protectia-consumatorilor.ro

Pe același subiect

Distribuie

InfoCons (www.infocons.ro) – Asociație Națională de Protecția Consumatorilor, unica organizație din România cu drepturi depline în Consumers International, este o asociație de consumatori neguvernamentală, apolitică, reprezentativă, de drept privat, fără scop lucrativ, cu patrimoniu distinct și indivizibil, independentă, întemeiată pe principii democratice, ce apără drepturile consumatorilor – membră fondatoare a Federației Asociațiilor de Consumatori.

Fii informat! Ia atitudine! Cunoaște-ți drepturile și exercită-le apelând 021 9615!* din orice rețea fixă sau mobilă sau *9615** din orice rețea mobilă!

**Număr de telefon apelabil din orice rețea fixă sau mobilă cu tarif normal în rețeaua Telekom
***Număr de telefon apelabil din orice rețea mobilă cu tarif normal