Amprenta de carbon a celor mai consumate alimente în Africa

InfoCons Protectia Consumatorilor Protectia Consumatorului Africa Mancare Amprenta de Carbon

Cu siguranță Africa are cel mai interesant clasament cu privire la preferințele alimentare ale populației. În tabelul de mai jos, stabilit cu ajutorul datelor oferite de FAO pentru anul 2018, veți remarca câteva alimente ce nu sunt consumate în alte părți ale lumii, cultivarea și producția lor fiind posibilă datorită condițiilor climatice speciale ale Africii.

Citeste si : Durata maximă a perioadei de probă si contractul pentru perioada de probă

Astfel, am stabilit următorul clasament de top 10 cele mai consumate alimente:

  1. Cassava
  2. Grâu
  3. Porumb
  4. Orez
  5. Ignamă
  6. Lapte
  7. Sorg
  8. Roșii
  9. Cartofi
  10. Zahăr

Citeste si : Zbor intarziat – ce trebuie sa stii?

Cea mai mare cantitate de GES dintre cele 10 produse provine de la orez, aliment cu factor de emisie de 2,55 kg CO2e/kg, din cauza metodelor de cultivare ce necesită un sol inundat, care permite dezvoltarea bacteriilor producătoare de metan. Următorul produs este cassava (0,92 kg CO2e/kg), urmat de grâu (0,73 kg CO2e/kg), alimente ce sunt utilizate pentru a crea făină și alte produse derivate esențiale cum ar fi pâinea. Este o practică comună și avantajoasă din punct de vedere economic pentru țările în curs de dezvoltare, de a înlocui făina din grâu cu alte alimente ce pot fi crescute pe plan local: porumb (0,62 kg CO2e/kg), ignamă (0,65 kg CO2e/kg), sorg (0,73 kg CO2e/kg ).

De asemenea, observăm că laptele, zahărul și cartofii sunt alimente ce se consumă frecvent, indiferent de continent. Consumul de lapte este responsabil pentru emisii de 1,49 kg CO2e/kg, cel al zahărului pentru 0,75 kg CO2e/kg, pe când amprenta consumului de cartofi este de 0,59 kg CO2e/kg. Observăm, de asemenea, lipsa fructelor din clasamentul Africii, singura intrată în top 10 fiind roșia, ce emite pe kilogram 0,62 kg CO2e.

Citeste si : Reducerea amprentei de carbon – sfaturi și sugestii

Menționăm că factorii de emisie ai alimentelor au fost preluați din baza de date Ademe.

Autor: Grama Teodora , Econos

Pe același subiect

Distribuie

InfoCons (www.infocons.ro) – Asociație Națională de Protecția Consumatorilor, unica organizație din România cu drepturi depline în Consumers International, este o asociație de consumatori neguvernamentală, apolitică, reprezentativă, de drept privat, fără scop lucrativ, cu patrimoniu distinct și indivizibil, independentă, întemeiată pe principii democratice, ce apără drepturile consumatorilor – membră fondatoare a Federației Asociațiilor de Consumatori.

Fii informat! Ia atitudine! Cunoaște-ți drepturile și exercită-le apelând 021 9615!* din orice rețea fixă sau mobilă sau *9615** din orice rețea mobilă!

**Număr de telefon apelabil din orice rețea fixă sau mobilă cu tarif normal în rețeaua Telekom
***Număr de telefon apelabil din orice rețea mobilă cu tarif normal