Australia, ultimul continent analizat din seria cu top 10 alimente consumate pe cap de locuitor pe an, are un clasament extrem de asemănător cu cel al Europei și al Americii de Nord, după cum veți putea concluziona din tabelul de mai jos. Clasamentul acestor alimente a fost stabilit cu ajutorul datelor oferite de Organizația Națiunilor Unite pentru Alimentație și Agricultură (FAO) pentru 2018, după cum urmează:
- Lapte – 194 kg/persoană/an
- Grâu – 76,2 kg/persoană/an
- Cartofi – 43,6 kg/persoană/an
- Carne de pui – 43,2 kg/persoană/an
- Zahăr – 35,8 kg/persoană/an
- Pește și fructe de mare – 26,8 kg/persoană/an
- Carne de vită – 25,5 kg/persoană/an
- Carne de porc – 24,7 kg/persoană/an
- Îndulcitori – 21,3 kg/persoană/an
- Roșii – 17,7 kg/persoană/an
Citeste si : Câte E-uri se găsesc în guma de mestecat?
Observăm că Australia și America de Nord sunt singurele continente de pe glob care au toate tipurile de carne printre primele 10 alimente preferate. După cum am menționat în multe dintre articolele noastre, carnea de vită se detașează vizibil față de restul alimentelor la capitolul amprentă de carbon, cu emisii de 1088,8 kg CO2e/persoană/an pentru Australia. Totuși, cei mai mari consumatori ai acestui tip de carne rămân americanii. După carnea de vită, alimentul cu următoarea cea mai mare amprentă de carbon/persoană/an este laptele (289 kg CO2e), consumat mai des față de europeni și mai puțin în comparație cu America de Nord. Restul tipurilor de carne emit următoarele cantități de CO2e, după cum urmează: carnea de pui (236,3 kg CO2e), cea de porc (230,9 kg CO2e), iar peștele emite 135,3 kg CO2e. Tot asemănător cu America de Nord, Australia consumă atât zahăr, cât și îndulcitori artificiali printre primele 10 alimente. Deși amprenta zahărului este mai mare din cauza cantităților mari consumate (26,8 kg CO2e/persoană/an vs. 17,8 kg CO2e/persoană/an), îndulcitorii artificiali sunt mai periculoși pentru mediu, din cauza reziduurilor sintetice care ajung în circuitul apei, având totodată o amprentă de carbon mai mare decât zahărul, din cauza prelucrării materiei prime din care sunt obținuți. Grâul (55,6 kg CO2e/persoană/an), cartofii (25,7 kg CO2e/persoană/an) și roșiile (10,9 kg CO2e/persoană/an) sunt și ele alimente de bază în clasamentul fiecărui continent, fiind totodată produse cu factor de emisie redus.
Citeste si: Știi care sunt cele 5 lucruri care nu ar trebui niciodată băgate în mașina de spălat?
În calculul amprentei de carbon am utilizat baza de date Ademe.
Autor : Grama Teodora, Econos