Ziua Internationala de Constientizare asupra Risipei si Pierderilor de Alimente

Spune „Respect, mâncării!”

 

Risipa alimentară reprezintă un subiect important de dezbătut, conștientizat și, mai ales,

soluționat! Acțiunile individuale au un puternic  impact atât  pentru societate, cât și pentru

mediu. De aceea este esențial să reconfigurăm/corectăm/schimbăm comportamentele mai

puțin benefice și să luam o9atitudine!

  1. Ce este risipa alimentară și de ce este important să o stopăm?

Risipa alimentară este un fenomen într-o continuă și îngrijorătoare extindere, des întâlnit cu precădere în regiunile industrializate. În aparență mai puțin vizibile și alarmante, însă în realitate cu adevărat înspăimântătoare și demne de tratat cu seriozitate, efectele generate de irosirea inconștientă a alimentelor în gospodărie ori în lanțurile de magazine și restaurante reprezintă o certitudine ce nu mai poate fi ignorată!

Aflate în prezent într-o continuă creștere, foametea, malnutriția și sărăcia din zonele subdezvoltate sunt semnalele de alarmă ce pot sta la temelia adoptării unor noi atitudini și comportamente de către consumatori. Gândirea de tip individualistă nu este o opțiune atunci când este vorba despre resursele fundamentale, însă, important de menționat – epuizabile! Dacă la nivel macro ne confruntăm cu o situație iluzorie conform căreia suntem pe o traiectorie corectă, realitatea ne demonstrează contrariul, conform datelor prezentate în cele ce urmează.

  1. Cum se prezintă situația la nivel global, european și național?

La nivel global, studiile arată că alimentele risipite ajung să atingă în total o cantitate de 931 milioane de tone, adică 121 de kg per cap de locuitor. Numere uriașe, a căror minimizare ar contribui la îmbunătățirea calității vieții și la dezvoltarea unui viitor sustenabil.

La nivel european situația nu este mai fericită. Peste 80 de milioane de alimente sunt risipite anual, altfel spus, aproximativ 20% din totalul cantității de alimente produse. Din totalitatea țărilor din Europa de Est, România se află pe locul 4 în ceea ce privește cantitatea de hrană risipită, după Rusia, Ucraina și Polonia. La nivel national, sunt irosite anual peste 1 milion de tone de alimente, mai cu seamă 70 de kg per cap de locuitor.

Într-o lume în care peste 800 de milioane de oameni suferă din cauza lipsei de hrană, este necesară adoptarea unei noi atitudini proactive de către fiecare individ în parte!

  1. Cum putem adopta o9atitudine în trei pași simpli?

Iată cum poți contribui la crearea unui viitor mai bun, ținând cont de următorii pași:

  1. Nu achiziționa alimente din impuls, ci ghidează-te cu ajutorul unei liste de cumpărături făcută în prealabil acasă;
  2. Nu te lăsa „influențat” de varietatea de oferte și promoții afișate în magazine, cumpără doar ce ai nevoie;
  3. Fii atent la data de expirare a fiecărui produs. Nu cumpăra un produs cu o data apropiată de expirare, dacă știi că nu îl vei consuma în timp util.

 

Spune împreună cu noi „Respect, mâncării!” și ia o9atitudine!

Pe același subiect

Distribuie

InfoCons (www.infocons.ro) – Asociație Națională de Protecția Consumatorilor, unica organizație din România cu drepturi depline în Consumers International, este o asociație de consumatori neguvernamentală, apolitică, reprezentativă, de drept privat, fără scop lucrativ, cu patrimoniu distinct și indivizibil, independentă, întemeiată pe principii democratice, ce apără drepturile consumatorilor – membră fondatoare a Federației Asociațiilor de Consumatori.

Fii informat! Ia atitudine! Cunoaște-ți drepturile și exercită-le apelând 021 9615!* din orice rețea fixă sau mobilă sau *9615** din orice rețea mobilă!

**Număr de telefon apelabil din orice rețea fixă sau mobilă cu tarif normal în rețeaua Telekom
***Număr de telefon apelabil din orice rețea mobilă cu tarif normal