Gestionarea alimentelor congelate pare a fi o sarcină destul de simplă. Tot ce trebuie să faci este să iei produsele achiziționate și să le pui în congelator, apoi să le scoți când ai nevoie de ele pentru prepararea mâncării, nu-i așa? Ei bine, oarecum. Cu toate că nu este deloc dificil să utilizezi alimente congelate, există câteva aspecte pe care e bine să le ai în minte pentru a te asigura că o faci corect.
Pentru a te asigura că depozitezi și utilizezi în mod corect alimentele congelate, am întocmit o listă de lucruri de care trebuie să ții cont, astfel încât să te bucuri întotdeauna de cele mai proaspete, sănătoase și gustoase alimente posibile. Iată câteva dintre cele mai frecvente greșeli pe care le-am observat la gestionarea alimentelor congelate și câteva soluții utile pentru a le evita.
1. Congelatorul tău are o temperatură prea ridicată
Dacă dorești să profiți la maximum de alimentele tale, temperatura din congelator trebuie să fie între -18°C și -20°C. La acest interval de temperatură, alimentele vor fi păstrate în siguranță, deoarece frigul împiedică majoritatea bacteriilor să se dezvolte sau să producă toxine, iar reacțiile chimice care duc la deteriorare sunt încetinite.
Din fericire, majoritatea congelatoarelor au o setare precisă a termostatului, dar temperaturile din încăpere pot varia foarte mult pe parcursul unei zile și în diferite perioade ale anului, iar acest lucru se dovedește a fi o piedică pentru multe congelatoare. Unele întâmpină probleme în ceea ce privește menținerea unei temperaturi constante, ceea ce determină ca alimentele să se dezghețe parțial și să înghețe din nou pe măsură ce temperatura din bucătărie fluctuează.
Dacă bănuiești că această situație se aplică și în cazul congelatorului tău, îți recomandăm achiziționarea unui termometru pentru congelator pentru a verifica temperatura acestuia atunci când temperatura exterioară crește sau scade în mod semnificativ. În schimb, dacă a sosit timpul să îți cumperi un nou congelator, recenziile specialiștilor se dovedesc a fi utile pentru a te ajuta să găsești modele care excelează în menținerea unei temperaturi stabile pe tot parcursul anului.
2. Gătirea excesivă a legumelor congelate
O greșeală frecventă pe care o fac oamenii atunci când gătesc legume congelate este timpul prea îndelungat de preparare termică. Deși legumele congelate se află la o temperatură mai scăzută decât cele proaspete, acest aspect poate crea confuzie, deoarece legumele congelate se gătesc mai repede decât cele proaspete.
Vestea bună este că legumele congelate gătite pentru prea mult timp nu vă vor face rău, însă nici nu vor fi la fel de gustoase. Legumele congelate trebuie gătite până când ajung să fie încălzite uniform, nu până când devin moi. Legumele congelate gătite prea mult își pot pierde o mare parte din valoarea nutritivă, prin expunerea îndelungată la o temperatură ridicată.
3. Utilizarea recipientelor vechi, neetanșe, pentru depozitare
Poate că încă mai folosești acele caserole pe care le-ai luat la pachet acum trei ani, de la restaurantul preferat. Motivul pentru care te tot întâlnești cu arsurile de congelator ori de câte ori folosești acel recipient este, cel mai probabil, pentru că recipientul nu este etanș. Atunci când recipientele nu sunt etanșe, umiditatea poate pătrunde în alimente și poate duce la formarea de cristale de gheață. Arsura de congelare nu este chiar periculoasă, dar afectează calitatea alimentelor. Carnea devine uscată și tare, iar legumele se vor micșora. Din fericire, dacă observi că anumite produse au dezvoltat arsuri de congelator, poți tăia pur și simplu părțile afectate, potrivit Food Safety and Inspection Service (FSIS).
Cele mai bune recipiente pe care le poți folosi pentru a preveni arsurile de congelator includ pungile alimentare cu fermoar, pungile de congelare din silicon greu sau caserolele care se închid etanș.
4. Dezghețarea alimentelor la temperatura camerei
Când mulți dintre noi scoatem mâncarea din congelator pentru a o decongela, credem că este o idee bună să o punem pe blatul de lucru. Sigur, pare să existe o anumită logică în acest sens: procesul este ușor, convenabil și nu presupune un efort activ. Această metodă de dezghețare este dezirabilă pentru multe persoane, mai ales pentru cei care au un program de lucru încărcat și vor să dezghețe ceva în timp ce se ocupă de altceva sau pentru cei care doresc să iasă în oraș pentru câteva ore.
Cu toate acestea, decongelarea alimentelor perisabile în acest mod nu este cea mai bună opțiune și nu trebuie lăsate niciodată pe blatul de lucru mai mult de două ore. Odată ce alimentele ating ceea ce se numește „zona de risc” ( un interval de temperatură între 4 și 60 de grade Celsius), bacteriile încep să se formeze, astfel încât consumarea acestor alimente poate fi periculoasă. Este întotdeauna o idee mai bună să decongelezi alimentele congelate fie în frigider, fie în apă cu gheață.
5. Nu este luat în considerare spațiul de congelare
Cel mai mare consumator de energie pentru un congelator este deschiderea ușii, deoarece acesta trebuie să compenseze pentru aerul rece care a fost eliberat. Cu toate acestea, poți lua măsuri pentru a te asigura că alimentele tale sunt congelate cât mai eficient posibil, prin umplerea congelatorului. Atunci când articolele din congelator devin complet înghețate, acestea ajută la menținerea congelatorului la o temperatură scăzută. Dar așteaptă – poți umple congelatorul prea mult, așa că nu exagera. Un congelator prea plin va face ca senzorul să citească temperatura în mod incorect, ceea ce poate cauza probleme.
O modalitate de a utiliza spațiul din congelator în mod eficient este să scoți produsele din cutii, cum ar fi tortul cu înghețată pe care l-ai cumpărat pentru o petrecere viitoare, și să îl înfășori într-o pungă pungă alimentară cu sigilare.
Sursa: CoolFood