Pregătirile și recomandările IGSU pentru sărbători

  1. Acasă
  2. Comunicate de presă
  3. Pregătirile și recomandările IGSU pentru sărbători

În scopul prevenirii evenimentelor care pot umbri sărbătorile de iarnă, IGSU a dispus unităților subordonate întreprinderea măsurilor suplimentare de protecție pe linia securității la incendiu la obiectivele care reunesc un număr mare de participanți.

Astfel, de la începutul lunii decembrie, inspectorii de prevenire au intensificat controalele la spațiile de cazare, spații de alimentație publică care organizează mese festive cu prilejul sărbătorilor de iarnă de Crăciun, spații comerciale, tabere de copii, lăcașuri de cult și ansambluri mănăstirești la care se înregistrează, potrivit cazuisticii anterioare, afluență mare de persoane.

În urma celor 1.564 controale pentru a verificarea respectării regulilor de prevenire a incendiilor, pompierii au constatat peste 4.300 deficienţe care ar fi putut conduce la producerea unor situații de urgență, o mare parte dintre acestea fiind înlăturate operativ chiar pe timpul controalelor. Totodată, inspectorii de prevenire au identificat 187 de spații care funcționau fără autorizație de securitate la incendiu.

Pentru nerespectarea normelor de securitate la incendiu, au fost aplicate 567 amenzi, în cuantum de 1.776.000 lei.

În plan operațional, zilnic, în perioada Crăciunului, peste 5.100 pompieri cu 2.900 mijloace tehnice vor asigura intervenția imediată în caz de urgență. Totodată, pentru răspunsul la eventuale urgenţe medicale, vor fi disponibile 414 echipaje SMURD de asistență medicală de urgență, prim-ajutor calificat și terapie intensivă, 42 de autospeciale pentru transport personal şi victime multiple (ATPVM) și 114 echipaje de descarcerare.

De asemenea, în minivacanța de Crăciun, echipaje operative de pompieri și paramedici vor fi dislocate în apropierea lăcașurilor de cult, unde se desfășoară slujbe religioase cu prezență semnificativă.

Reamintim că cele mai multe incendii la locuințe au drept cauză coșurile de fum necurățate, instalațiile electrice improvizate sau cu defecțiuni, precum și mijloacele de încălzire lăsate nesupravegheate.

Pentru a preveni producerea unor incendii, nu aprindeţi artificii sau lumânări în bradul de Crăciun sau în apropierea materialelor care pot lua foc.

De asemenea, este important să nu amplasaţi bradul de Crăciun în apropierea unor surse de căldură, precum sobe, calorifere ori alte mijloace de încălzire.

În situația în care părăsiți locuința, decuplați aparatele electrice, iar dacă vă cazaţi în structuri de primire turistice, familiarizaţi-vă cu traseele căilor de evacuare din incinta acestora.

Totodată, recomandăm părinţilor supravegherea permanentă a micuţilor lor, pentru a fi eliminată posibilitatea ca aceştia să utilizeze petarde, artificii sau alte obiecte periculoase.

IGSU atrage atenția organizatorilor de evenimente cu aflux de persoane asupra principalelor aspecte pe care aceștia trebuie să le aibă în vedere, respectiv:

  • respectarea capacității maxime de utilizatori ai spațiului în care se desfășoară evenimentul;
  • asigurarea măsurilor privind evacuarea utilizatorilor în cazul producerii unei situații de urgență;
  • asigurarea funcționării mijloacelor tehnice de apărare împotriva incendiilor din dotarea spațiului respectiv;
  • instruirea personalului cu atribuții în domeniul apărării împotriva incendiilor și care asigură intervenția la locul de muncă

Citește și:

– Sfaturi în prag de sărbători

Ești asigurat? Cum te-ai asigurat? Ai citit contractul de asigurare?

– Vrei să știi mai multe? Poți să te protejezi singur! Descarcă aplicația gratuită InfoCons pentru Android și IOS!

– Fii cu adevărat și tu cu o9atitudine și ia atitudine!

Nr. de tel – 021.9615 sau *9615

Whats App – 0732.008.969

Mail: [email protected]

Pe același subiect

Distribuie

InfoCons (www.infocons.ro) – Asociație Națională de Protecția Consumatorilor, unica organizație din România cu drepturi depline în Consumers International, este o asociație de consumatori neguvernamentală, apolitică, reprezentativă, de drept privat, fără scop lucrativ, cu patrimoniu distinct și indivizibil, independentă, întemeiată pe principii democratice, ce apără drepturile consumatorilor – membră fondatoare a Federației Asociațiilor de Consumatori.

Fii informat! Ia atitudine! Cunoaște-ți drepturile și exercită-le apelând 021 9615!* din orice rețea fixă sau mobilă sau *9615** din orice rețea mobilă!

**Număr de telefon apelabil din orice rețea fixă sau mobilă cu tarif normal în rețeaua Telekom
***Număr de telefon apelabil din orice rețea mobilă cu tarif normal

Meniu