Alegeri Prezidențiale 2025 – Cine Sunt Candidații și Cum Arată Buletinul de Vot ? InfoCons Protecția Consumatorului Vă Informează !

Alegerile prezidențiale din 2025 se apropie, primul tur fiind organizat în data de 4 mai 2025, iar lista candidaților a fost stabilită. Acest moment marchează începutul unei competiții electorale intense, în care cetățenii români vor decide cine va conduce țara în următorii ani. Participarea activă, informarea corectă și implicarea în procesul democratic sunt importante pentru un vot responsabil.

În acest context, Biroul Electoral Central (BEC) a stabilit, prin tragere la sorți desfășurată pe 22 martie, ordinea candidaților pe buletinele de vot. În cursa electorală sunt înscriși 11 candidați, reprezentând diverse partide politice sau candidând ca independenți.

 Citește și : Top 10 Țări cu Cele Mai Multe Cereri de Brevete la Nivel Global în 2024 – Află mai multe cu InfoCons Protectia Consumatorului !

 

Cine poate candida la alegerile prezidențiale din 2025? InfoCons Protectia Consumatorilor te informează !

Pentru a ocupa cea mai înaltă funcție în stat, pot intra în cursa electorală atât candidați susținuți de partide politice sau alianțe politice, cât și candidați independenți. Fiecare partid sau alianță politică are dreptul de a desemna un singur candidat, iar alianțele nu pot propune separat mai mulți candidați.

Pentru a-și putea oficializa candidatura, fiecare persoană care dorește să participe la alegerile prezidențiale trebuie să fie susținută de cel puțin 200.000 de alegători. Este important de menționat că un alegător are posibilitatea de a susține mai mulți candidați în același timp.

Citește și : Fii Un Exemplu Protectia Mediului – Expansiunea Energiei Verzi : Expansiunea Energiei Verzi : Sursele Regenerabile cu cea Mai Rapidă Creștere în UE

 

Condiții de eligibilitate pentru candidații la alegerile prezidențiale din 2025 – Informații utile cu InfoCons Protectia Consumatorului !

Pentru a fi admis în cursa pentru funcția de președinte al României, un candidat trebuie să îndeplinească următoarele criterii legale:

  • Cetățenia și domiciliul: Candidatul trebuie să fie cetățean român și să aibă domiciliul stabil în România.
  • Vârsta minimă: Până la data alegerilor, inclusiv, trebuie să fi împlinit vârsta de cel puțin 35 de ani.
  • Apartenența politică: Conform articolului 40, alineatul (3) din Constituție, anumite categorii profesionale nu au dreptul de a face parte din partide politice, ceea ce înseamnă că aceste persoane nu pot candida din partea unui partid. Printre acestea se numără: Judecătorii Curții Constituționale, Avocații poporului, Magistrații, Membrii activi ai armatei, Polițiștii, Alte categorii de funcționari publici stabilite prin lege organică.

În plus, o persoană care a ocupat deja funcția de președinte al României timp de două mandate, indiferent dacă acestea au fost consecutive sau nu, nu mai are dreptul de a candida pentru un nou mandat.

Citește și : InfoCons protectia consumatorilor te informeaza : Garda de Mediu – Spatiile Verzi si calitatea aerului printre restantele majore ale Primariei Capitalei

 

Candidați Prezidențiale 2025 – În ce ordine vor fi aceștia pe buletinele de vot ? Rămâi informat cu InfoCons Protectia Consumatorilor !

Ordinea celor 11 candidați a fost stabilită prin tragere la sorți, iar aceștia vor apărea pe buletinele de vot în următoarea ordine:

Poziția nr. 1 – George-Nicolae Simion – Alianța pentru Unirea Românilor (AUR)

Poziția nr. 2 – George-Crin-Laurențiu Antonescu – Alianța Electorală România Înainte (PSD-PNL-UDMR)

Poziția nr. 3 – Elena-Valerica Lasconi – Uniunea Salvați România (USR)

Poziția nr. 4 – Cristian-Vasile Terheș – Partidul Național Conservator Român (PNCR)

Poziția nr. 5 – Marcela-Lavinia Șandru – Partidul Umanist Social Liberal (PUSL)

Poziția nr. 6 – Victor-Viorel Ponta – Candidat independent

Poziția nr. 7 – Sebastian-Constantin Popescu – Partidul Noua Românie (PNR)

Poziția nr. 8 – Silviu Predoiu – Partidul Liga Acțiunii Naționale

Poziția nr. 9 – John-Ion Banu-Muscel – Candidat independent

Poziția nr. 10 – Petru-Daniel Funeriu – Candidat independent

Poziția nr. 11 – Nicușor-Daniel Dan – Candidat independent

Citește și : InfoCons protectia consumatorului te informeaza : La ce ajută metrul pătrat util ?

 

Candidații la Prezidențiale 2025 – Cine sunt aceștia ? InfoCons Protectia Consumatorului te informează !

În cursa pentru funcția de președinte al României s-au înscris mai mulți candidați, provenind atât din partide politice, cât și din rândul independenților. Iată cine sunt aceștia:

George-Nicolae Simion – candidat AUR

George Simion, președintele Alianței pentru Unirea Românilor (AUR), și-a anunțat candidatura la alegerile prezidențiale din 2025 după ce Biroul Electoral Central a invalidat candidatura lui Călin Georgescu. El a făcut acest anunț simultan cu Anamaria Gavrilă, lidera Partidului Oamenilor de Treabă (POT), precizând că unul dintre ei se va retrage odată cu validarea definitivă a candidaturilor.

George Simion conduce AUR din 2019, anul în care partidul a fost fondat, iar la alegerile parlamentare din 2020 a obținut un scor de 9,08%. Aceasta este a doua sa candidatură la prezidențiale, după cea din noiembrie 2024.

 

George-Crin-Laurențiu Antonescu – candidatul comun PSD-PNL-UDMR (Alianța Electorală România Înainte)

Crin Antonescu este candidatul desemnat al alianței formate din PSD, PNL și UDMR, în urma unui protocol semnat după alegerile parlamentare din 2024. Acesta este fost președinte al PNL, fost președinte al Senatului și fost candidat la alegerile prezidențiale.

În 2012, Crin Antonescu a fost președinte interimar al României pentru o scurtă perioadă, după ce coaliția PSD-PNL l-a suspendat pe Traian Băsescu din funcție.

 

Elena-Valerica Lasconicandidata USR

Elena Lasconi este președinta Uniunii Salvați România (USR) și primar al municipiului Câmpulung. A fost aleasă primar pentru prima dată în 2020 și a obținut un nou mandat în iunie 2024.

Elena Lasconi și-a anunțat candidatura la alegerile prezidențiale din 2025, fiind a doua sa încercare de a obține funcția supremă în stat, după ce a ajuns în turul doi al scrutinului din noiembrie 2024, ulterior anulat de Curtea Constituțională.

Citește și : InfoCons protecția consumatorilor te informează : Ce masina conduci ? Ai verificat daca masina ta a facut obiectul unei ALERTE ?! Aplicatia InfoCons te ajuta sa fii in siguranta !

Cristian-Vasile Terheș – candidat PNCR (Partidul Național Conservator Român)

Cristian Terheș este europarlamentar și lider al Partidului Național Conservator Român (PNCR). A fost ales pentru prima dată europarlamentar în 2019, pe listele PSD, dar ulterior a trecut prin mai multe formațiuni politice, inclusiv PNȚCD și AUR, înainte de a se alătura PNCR în 2023.

Cristian Terheș a absolvit teologia și se află la a doua candidatură la alegerile prezidențiale, după cea din 2024.

 

Marcela – Lavinia Șandru – candidata PUSL (Partidul Umanist Social Liberal)

Lavinia Șandru este candidata PUSL la alegerile prezidențiale din 2025. Fostă jurnalistă de televiziune, ea și-a început cariera politică în PSD și a fost deputat în Parlamentul României între 2004 și 2024.

Este membră PUSL din 2020, partid în care a revenit în 2025 după o scurtă absență. Aceasta este prima sa candidatură la alegerile prezidențiale.

 

Victor–Viorel Ponta – candidat independent

Victor Ponta, fost premier al României și fost lider al PSD, participă la alegerile prezidențiale din 2025 ca independent.

A ocupat funcția de prim-ministru între 2012 și 2015 și a condus PSD între 2010 și 2015. La alegerile parlamentare din 2024, a fost ales deputat pe listele PSD Dâmbovița, dar în prezent este deputat neafiliat.

Citește și : InfoCons Protectia Consumatorilor te informează : Rezultatele acțiunilor de control tehnic în trafic efectuate de Registrul Auto Român în anul 2024

 

Sebastian – Constantin Popescu – Partidul Noua Românie

Sebastian Popescu este președintele și fondatorul Partidului Noua Românie (PNR), înființat în 2015. A candidat anterior la alegerile prezidențiale din 2019 și 2024.

De profesie medic veterinar, acesta a absolvit Facultatea de Medicină Veterinară în 2006, dar ulterior s-a orientat spre jurnalism, administrând două site-uri de știri.

 

Silviu Predoiu – Partidul Liga Acțiunii Naționale

Silviu Predoiu, fost director adjunct al Serviciului de Informații Externe (SIE), candidează din partea Partidului Liga Acțiunii Naționale.

Silviu Predoiu are o carieră de peste 30 de ani în domeniul securității naționale și a fost director adjunct al SIE până în 2018. De profesie geolog, el a absolvit ulterior studii postuniversitare de jurnalism și management. Aceasta este a doua sa candidatură la alegerile prezidențiale.

 

John-Ion Banu-Muscel – candidat independent

John-Ion Banu, om de afaceri româno-american, participă la alegerile prezidențiale din 2025 ca independent.

A emigrat în SUA înainte de 1989, unde a fondat organizația Romanian-American League. În 2017, a înființat Partidul Națiunea Română (PNRo) și a candidat la alegerile prezidențiale din 2019. Deși a dorit să candideze și în 2024, s-a retras din cursă.

Citește și : Programul zilei de 8 Mai 2025 – pelerinaj Moastele Sfintei Elena in Romania – InfoCons protectia consumatorilor te informeaza !

 

Petru-Daniel Funeriu – candidat independent

Daniel Funeriu, fost ministru al Educației între 2009 și 2012, și-a anunțat candidatura ca independent la alegerile prezidențiale din 2025.

Licențiat în chimie, Funeriu a obținut recunoaștere internațională datorită rezultatelor sale la olimpiadele de chimie. A studiat și a activat în Franța, unde a fost bursier și șef de promoție.

 

Nicușor Dan – candidat independent

Nicușor Dan, actualul primar general al Bucureștiului, candidează ca independent la alegerile prezidențiale din 2025.

A fost ales pentru prima dată primar al Capitalei în 2020, cu 42,8% din voturi, iar în 2024 a obținut un nou mandat, câștigând aproape 48% din sufragii. În decembrie 2024, și-a anunțat oficial candidatura la alegerile prezidențiale.

2024 a obținut un nou mandat, câștigând aproape 48% din sufragii. În decembrie 2024, și-a anunțat oficial candidatura la alegerile prezidențiale.

 

InfoCons  Organizație Europeană pentru Protecția Consumatorului și Promovarea Programelor și Strategiilor membră cu drepturi depline în Organizația Mondială Consumers International , membra fondatoare a Federației Asociațiilor de Consumatori , avand Secretariatul General în București, Bd. Mărășești , nr. 127-129, sector 4, tel: 021/319.32.66, mail : secretariat@infocons.ro

Pe același subiect

Distribuie

InfoCons (www.infocons.ro) – Asociație Națională de Protecția Consumatorilor, unica organizație din România cu drepturi depline în Consumers International, este o asociație de consumatori neguvernamentală, apolitică, reprezentativă, de drept privat, fără scop lucrativ, cu patrimoniu distinct și indivizibil, independentă, întemeiată pe principii democratice, ce apără drepturile consumatorilor – membră fondatoare a Federației Asociațiilor de Consumatori.

Fii informat! Ia atitudine! Cunoaște-ți drepturile și exercită-le apelând 021 9615!* din orice rețea fixă sau mobilă sau *9615** din orice rețea mobilă!

**Număr de telefon apelabil din orice rețea fixă sau mobilă cu tarif normal în rețeaua Telekom
***Număr de telefon apelabil din orice rețea mobilă cu tarif normal

Te-ar putea interesa și