CE ESTE LANŢUL FRIGULUI?
Lanţul frigului semnifică menţinerea alimentelor la temperaturi scăzute fapt ce permite conservarea calităţilor nutriţionale şi organoleptice şi păstrarea lor optimă de la producător până în bucătarie. Frigul stopează prolifereareamico-organismelor. De aceea produsele alimentare perisabile trebuie menţinute la temperaturi între 0 şi 4 grade pentru produse de genul: carne, lapte pasteurizat, brânzeturi, deserturi pe bază de lapte, etc.
Reglementările europene se aplică tuturor actorilor din diferite medii alimentare, care trebuie să prezinte garanţii serioase pentru respectarea lanţului friguluila nivelul fabricaţiei, depozitării şi distribuirii produselor. Ultimul personaj important în acest lanţ este consumatorul. Eltrebuie să fie vigilent pentru a urmări şi menţine, până în farfurie, eforturile celor din industria alimentară.
ÎNTRERUPEREA LANŢULUI FRIGULUI
Lanţul frigului se întrerupe prin expunerea produselor alimentare la alte temperaturi decât cele indicate. Orice creştere de temperatură provoacă şi accelerează creşterea microbiană şi reduce durata de viaţă a unui produs: un produs bun şi sănătos poate să devină un produs riscant, aspectul şi gustul se pot degrada.
După tipul de produs refrigerat, există o ruptură a lanţului frigului faţă de temperaturile ce le depăşesc pe cele indicate pe etichetă, de la 4 grade Celsius pentru produsele foarte perisabile, până la 8 grade Celsius pentru produsele perisabile.
Majoritatea intoxicaţiilor alimentare sunt benigne. Cu toate acestea creşterea temperaturii poate antrena proliferarea anumitor germeni precum salmonella sau staphylococcus aureus, iar alimentele pot să devină periculoase.
SĂ AVEM OBICEIURI SĂNĂTOASE!
GHIDUL CUMPĂRĂTORULUI de produse alimentare
Aceste sfaturi sunt valabile oricare este locul din care facem cumpărături, de la hypermarket-uri până la magazine mici.
Citiţi bine eticheta produselor preambalate, unde trebuie să găsiţi:
1. Data. Trebuie să distingeţi între data limită a consumului, exprimată pe produsele refrigerate cu menţiunea “A se consuma înainte de…` şi data limită pentru utilizarea optimă, exprimată cu menţiunea “A se consuma de preferinţă înainte de…` pentru alte tipuri de produse, gen biscuiţi, paste, conserve, produse congelate, băuturi, etc Dacă data limită a consumului este depăşită, produsul devine impropriu consumului. În momentul în care data limită pentru utilizarea optimă este depăşită, produsul poate fi consumat fără riscuri, însă o parte din calităţile lui nutriţionale şi organoleptice s-a pierdut.
2. Temperatura la care trebuie să conservam produsul trebuie respectată.
3. Condiţiile de folosinţă sau utilizare trebuie citite cu atenţie.
Ordonaţi-vă cumpărăturile:
1. Mai întâi produsele non-alimentare, apoi produsele de băcănie, conserve, băuturi.
2. După aceea, produsele congelate şi îngheţate trebuie puse imediat în plase isotermice. În lipsă, trebuie grupate toate produsele de acest tip într-o plasă sau o cutie.
3. În final produsele refrigerate (carne, pui, anumite mezeluri, produsele din lapte, alte produse proaspete), care trebuie, de asemenea, depozitate într-o plasă izotermică.
Vă sfătuim să mergeţi direct acasă după ce terminaţi de făcut cumpărăturile.
Întreruperea lanţului frigului poate provoca boli, ca cea cauzată de listeria monocytogenes, maladie rară, dar gravă în special pentru persoanele cu sistemul imunitar scăzut, cum sunt femeile însărcinate, cele care alăptează, persoanele în vârstă, sensibile, etc).
Frigiderul este un factor important în lanţul frigului.
Consumatorul trebuie să aibă un termometru care să permită reperarea zonei reci. Aceasta trebuie să fie la 4 grade Celsius maximum. Dacă nu se întâmplă acest lucru trebuie să reglăm termostatul. În zona rece trebuie să plasăm produsele foarte perisabile. Într un frigider temperatura este rar uniformă. Zona cea mai rece este situată în partea de sus a frigiderului, însă depinde de model.
ATENTIE!
În partea în care temperatura este între 4 şi 6 grade Celsius, plasaţi, de exemplu:
– preparatele în casă
– legumele şi fructele crude
– carnea şi peştele gătite
– iaurturi şi brânzeturi.
În partea cea mai rece unde temperature este între 0 şi 4 grade Celsius, plasaţi, de exemplu:
– carnea
– mezelurile gătite şi de gătit
– produsele din pui
– cremele
– deserturile pe bază de lapte
– produsele în curs de decongelare
– brânzeturile reci
– laptele crud
– sucurile de fructe
– salatele ambalate
– mâncărurile gătite (sortimentele cu sosuri, patiseria).
În compartimentul pentru legume depozitaţi legume şi fructe spălate si proaspete.
Pe uşă depozitaţi ouă, unt, lapte, sucuri de fructe bine închise.
NU UITAŢI!
Ambalaţi separat alimentele crude şi alimentele gătite cu hârtie de aluminiu sau folie alimentară.
– Scoateţi ambalajul din plastic sau de carton, doar dacă indicaţiile necesare precum data de expirare, temperatura sau modul de folosire figurează pe ambalajul care se aflp în contact cu produsul.
– Nu lăsaţi prea mult timp produsele refrigerate în afara frigiderului.
– Aşezaţi pe rafturi puţin mai în faţă produsele ale căror date limită pentru consum sunt mai apropiate.
– Plasaţi resturile alimentare în ambalaje ermetice şi consumaţi-le cât mai repede cu putinţă.
– Spălaţi-vă pe mâini înainte de a atinge alimentele, între fiecare manipulare a produselor şi înainte de momentul mesei.
– Spălaţi o dată sau de două ori pe lună frigiderul cu detergent şi limpeziţi cu apă.
ATENŢIE !
Oricare este produsul, din momentul în care ambalajul a fost deschis, data limită de consum este scurtată. Produsul trebuie deci consumat cât mai rapid.
În orice caz, nu consumaţi un produs după ce data limită a fost depăşită.
Citiţi cu atentie informaţiile de pe ambalaj cu privire la temperatura la care produsul trebuie conserva: daca aceasta este mai scăzută sau egală cu 4 grade Celsius, plasaţi produsul în partea mai rece a frigiderului.
A dori o alimentaţie sănătoasă este un deziderat al consumatorului, dar acesta joacă un rol important în menţinerea lanţului frigului, aplicând zi de zi, reguli de igienă simple dar esenţiale.
InfoCons – InfoCons (www.protectia-consumatorilor.ro ), unica organizatie din Romania cu drepturi depline in Consumers International, este o asociatie de consumatori neguvernamentala, reprezentativa, de drept privat, fara scop lucrativ, cu patrimoniu distinct si indivizibil, independenta, intemeiata pe principii democratice, ce apara drepturile consumatorilor – membra fondatoare a Federatiei Asociatiilor de Consumatori.
Asociaţia Naţională pentru Protecţia Consumatorilor şi Promovarea Programelor şi Strategiilor din România – InfoCons este alături de tine pentru a avea sărbători în siguranţă ! Ai cumpărat un produs neconform? Vrei să faci o sesizare? Apelează 021 9615 !