E341 – Fosfat de Calciu

E 341 fosfat de calciu InfoCons Protectia Consumatorilor

Ce este aditivul E 341?

Aditivul E 341, este un aditiv alimentar cu funcții de regulator de aciditate, emulgator, sechestrant, umectant şi stabilizator (de reţinere a apei şi de îngroşare).

Se prezintă sub următoarele forme:

  • E 341(i) – Fosfat monocalcic,
  • E 341(ii) – Fosfat dicalcic şi
  • E 341(iii) – Fosfat tricalcic.

Cum se obțin aditivii E 341(I), (II) și (II)?

  • Ortofosfatul monocalcic (E 341 I) se obține prin tratarea fosforitului sau apatitului cu acid sulfuric, sau din fosfat monoacid de calciu cu CO2 și vapori de apă la temperatură ridicată.
  • Ortofosfatul dicalcic (E 341 II) se obține sub formă anhidră și are formula brută CaHPO4 iar M=136,06 g/mol, precum și sub formă hidratată cu formula brută CaHPO4.2H2O iar M=172,09 g/mol.
  • Ortofasfatul tricalcic (E 341 III) se găsește răspândit în sol, în oase, precum și în fosforite, apatite, în guano etc. Are formula brută Ca3(PO4)2 iar M=310,17 g/mol.[1]

Care sunt alimentele în care se pot adăuga aditivii E 341 (I,II și III)?

Alimente E 341 fosfat de calciu InfoCons Protectia Consumatorilor

Conform reglementărilor în vigoare, aditivii E 341 I, II, III, se utilizează singuri sau în amestec cu E 339, E 340, E 343, E 450, E 451 și E 452 în următoarele produse:

– în băuturi aromate nealcoolice;

– în băuturi energizante și apă de masă;

– în lapte sterilizat și preparat prin procedeul UHT;

– în lapte parțial deshidratat cu un conținut mai mic de 28% s.u.;

– în lapte parțial deshidratat cu un conținut de peste 28% s.u.;

– în lapte praf și lapte degresat;

– în smântână pasteurizată, sterilizată UHT;

– în unt preparat din smântână acidă;

– în frișcă și produse similare din grăsimi vegetale;

– în brânză proaspătă (exclusiv Mozarella);

– în brânza topită și produse similare din brânza topită.

Aditivul se mai adaugă în produse de panificație, spre exemplu:

– în produse fine;

– în făină cu agenți de afânare;

– în aluaturi;

– în tăiței;

– în emulsii apoase pe bază de apă pentru acoperirea formelor de patiserie;

– în cereale pentru micul dejun.

În produse zaharoase și de cofetărie, aditivii se adaugă în amestecuri de prafuri pentru desert, în deserturi, în glazuri ca siropuri pentru clătite, siropuri aromate pentru înghețată, în produse de cofetărie, în zahăr pentru glazuri, în preparate din fructe și în fructe confiate, în gumă de mestecat, în produse din cartofi prelucrați (inclusiv produse prelucrate, refrigerate, congelate, și deshidratate), în materii grase tartinabile.

Se mai adaugă în file de pește neprelucrat, refrigerat sau congelat, în moluște și crustacee neprelucrate, refrigerate, congelate, în produse din crustacee în conservă, în paste din pește și crustacee, în produse din carne, în membrane pentru produsele din carne și vegetale.

Se mai adaugă în sosuri, în supe și ciorbe, în cidru și rachiu de pere, în băuturi alcoolice (exclusiv vin și bere), în băuturi din ciocolată și malț pe bază de produse lactate, băuturi din proteine vegetale, în suplimente dietetice, în snacks-uri, în băuturi pe bază de cafea pentru mașini automate, în ou lichid.[2]

Alimente E 341 fosfat de calciu InfoCons Protec

În ce se mai poate utiliza aditivii E 341 (I,II,III)?

Ortofosfatul monocalcic (E 341 I), poate să fie utilizat în furajarea animalelor și păsărilor de curte. Calciu: întărește țesutul osos și scheletul. Fosfor: unul dintre cele mai importante minerale din hrana animalelor. Joacă un rol important în creșterea și diferențierea celulară (ADN), metabolismul energiei și proteinelor, controlul apetitului, eficiența utilizării furajelor, fertilitate etc.

Poate fi utilizat, de asemenea, ca îngrășământ. Furnizează plantelor nutrienți precum fosfor și calciu. Are cel mai mare conținut de P din îngrășămintele uscate fără azot (N), care este potrivit pentru plante care nu necesită supliment suplimentar de azot.[3]

Fosfatul  dicalcic E 341(II) poate fi utilizat ca îngrășământ solubil în apă cu fosfor și potasiu în aplicații agricole pentru cultivarea plantelor. De asemenea, poate fi utilizat în cultura microorganismelor (de exemplu, procesele de fermentare a antibioticelor și drojdiei), deoarece fosforul este o componentă esențială pentru creșterea microorganismelor.

Ortofosfatul tricalcic (E 341 III) poate fi utilizat ca supliment alimentar de calciu și fosfor în hrana pentru animale de companie, de exemplu în hrana pentru pisici și câini. Mai poate fi utilizat în produse cosmetice. Conform „Bazei de date a Comisiei Europene privind informații despre substanțele și ingredientele cosmetice”, E 341 funcționează ca un agent abraziv, antiaglomerant, de mascare, opacifiant și de îngrijire orală în produsele cosmetice și de îngrijire personală.  Se mai întâlnește în pastă de dinți. [4]

Există efecte secundare în urma consumării aditivilor alimentari E341?

Fosfații de calciu sunt considerati siguri pentru consumul uman dar cu toate acestea nu se recomandă consumul în mod frecvent al acestora.

Conform studiilor efectuate pe animale, singurul efect advers semnificativ al fosfaților a fost nefrocalcinoza și nefropatia tubulo-interstițială. Debutul și progresia acestor efecte par destul de rapide, iar NOAEL-urile și LOAEL-urile pentru derivate din studiile subcronice și cronice sunt în același interval. Deși studiile pe animale raportează că aportul ridicat de fosfor determină reabsorbție osoasă sau scăderea formării osoase, panelul a considerat că efectele observate asupra metabolismul osos și mineralizarea osoasă la animale nu sunt suficient de bine caracterizate pentru a deriva o asociere cu aportul alimentar ridicat de fosfați.

Care sunt caracteristicile aditivilor E 341?

Ortofosfatul monocalcic (E 341 I)

Aditivul E 341 (I) are ca sinonime: fosfat de calciu monobazic, ortofosfat monocalcic. Denumirea sa chimică este dihidrogenofosfat de calciu, dihidrogeno ortofosfat monocalcic sau dihidrogeno monofosfat monocalcic.

Se prezintă sub formă anhidră cu formula brută Ca(H2PO4)2 cu M=234,05 g/mol și de monohidrat Ca(H2PO4)2.H2O cu M=252,09 g/mol.

Aditivul se prezintă sub formă de cristale triclinice, incolore, delicvescente, solubile în apă și în acizi.

Are densitatea = 2,22. Încălzit la 109oC pierde apa de cristalizare, iar la 203oC se descompune trecând în metafosfat. E 343 (I) trebuie să aibă un conținut minim de 95% substanță activă raportat la substanța anhidră. Pierderile la deshidratare să fie de maximum 14% după uscare la 105°C timp de patru ore (anhidru), iar la calcinare, de maximum 17,5% după încălzirea la 800oC timp de 30 de minute (anhidru). Conținutul de P2O5 este cuprins între 55,5% și 61,1%, iar de CaO între 23%-27% pentru probele anhidre.

 

Ortofosfatul dicalcic (E 341 II)

Are ca sinonime: fosfat de calciu dibazic, ortofosfat dicalcic, iar denumirea  chimică este monohidrogenofosfat de calciu, hidrogeno ortofosfat de calciu, fosfat de calciu secundar sau fosfat bicalcic.

Ortofosfatul dicalcic se prezintă sub formă de cristale, granule, pudră granulată sau pudră de culoare albă.

Este o substanță insolubilă în apă și în etanol, dar solubilă în acizi. Prin calcinare se descompune trecând în pirofosfat. Fosfatul dicalcic, după uscare la 200oC timp de trei ore trebuie să conțină minimum 98% și maxim echivalentul a 102% CaHPO4. Pierderile prin calcinarea la 800°C timp de 30 de minute nu trebuie să depășească maximum 8,5% (pentru anhidru) și 26,5% (pentru dihidrat). Conținutul de P2O5 al aditivului este cuprins între 50,0% și 52,5% (anhidru).

Ortofosfatul tricalcic (E 341 III)

Are ca sinonime: fosfat de calciu tribazic, ortofosfat de calciu, fosfat tricalcic, iar denumirea sa chimică este difosfat tricalcic.

Se prezintă sub formă de pulbere albă, amorfă, inodoră și insipidă, stabilă la aer. Este insolubilă în apă, în etanol, dar solubilă în acizi diluați ( HCl, HNO3). Are temperatura de topire de 1670oC. Conținutul de P2O5 pentru substanța anhidră este cuprins între 38,5% și 48,0%. Pierderile prin calcinare la 800oC până la greutate constantă, sunt de maxim 8%.[5]

Doza maximă de includere: 1-3 g/kg.

Doza zilnică admisă pentru consumul uman cumulat de fosfor este de până la 70 mg/kg corp.[6]

De ce este necesară utilizarea aditivilor E 341?

Utilizarea ortofosfaților de calciu (I, II și III) reprezintă o necesitate pentru industria alimentară, datorită rolului lor de sechestranți pentru ionii de cupru, fier, zinc, plumb etc. Acest fapt contribuie la creșterea acțiunii antioxidanților prin anihilarea efectului prooxidant al acestor metale.

Datorită acțiunii lor, de chelare a metalelor grele, ortofosfații contribuie la menținerea culorii preparatelor din carne, a conservelor din pește, moluște și crustacee.

Prin efectul lor de tamponare ortofosfații (mențin pH-ul constant) au un rol important în creșterea stabilității oxidative a unor produse alimentare, ca de exemplu ouăle (pH 5-7), cerealele, și în același timp contribuie la păstrarea culorii nealterate a acestora în timpul preparării lor (după un anumit timp de depozitare).

Rolul de agent de antioxidare, tamponare, sechestrare, neutralizare, este evidențiat și în cazul produselor de cofetărie sau de patiserie.1

Concluzii și Reglementări legislative E 341

Fosfații de calciu, aditivii alimentari E341 (I,II, și III) sunt enumerați în Regulamentul (UE) nr. 231/2012 al Comisiei ca aditivi alimentari autorizați și clasificați ca „alți aditivi decât coloranții și îndulcitorii”

În 2019, EFSA a considerat că fosfații (inclusiv fosfatul tricalcic) au o toxicitate scăzută și nu au legătură cu genotoxicitatea, carcinogenitatea și toxicitatea dezvoltării după mai multe studii. EFSA a calculat o doză zilnică acceptabilă de grup (DZA) pentru fosfați, exprimată ca fosfor, de 40 mg/kg greutate corporală pe zi.6

Autor: dr. ing. Ancuța Fulvia Manolache

Referințe bibliogrfice

[1] Elena Oranescu, Aditivii alimentari-necesitate și risc, Editura SemnE, 2005, București

[2] Regulamentul (UE) nr. 1129/2011 al comisiei din 11 noiembrie 2011 de modificare a anexei II la Regulamentul (CE) nr. 1333/2008 al Parlamentului European și al Consiliului prin stabilirea unei liste a Uniunii a aditivilor alimentar

[3] https://foodadditives.net/phosphates/monocalcium-phosphate/

[4] https://foodadditives.net/anticaking-agent/tricalcium-phosphate/#easy-footnote-bottom-6-471

[5] RegulamentuL (UE) nr. 231/2012 AL COMISIEI din 9 martie 2012 de stabilire a specificațiilor pentru aditivii alimentari enumerați în anexele II și III la Regulamentul (CE) nr. 1333/2008 al Parlamentului European și al Consiliului

[6] https://efsa.onlinelibrary.wiley.com/doi/epdf/10.2903/j.efsa.2019.5674