E327 – Lactat de Calciu

E327 InfoCons Protectia Consumatorilor

Ce este aditivul E 327?

Aditivul alimentar E 327, lactatul de calciu este o substanță care are rol de corector de aciditate, agent de stabilizare, agent de plastifiere și de întărire.

Se obține prin procesul de fermentație lactică a lactozei, în prezență de carbonat de calciu. Prin sinteză chimică, lactatul de calciu se obține prin reacția dintre carbonatul de calciu în exces cu o soluție apoasă de acid lactic (la fierbere). Soluția răcită este saturată cu dioxid de carbon, apoi concentrată pentru obținerea lactatului în stare cristalizată.

Formula E327 InfoCons Protectia Consumatorilor

Care sunt alimentele ce conțin aditivul alimentar E 327?

Alimente E327 InfoCons Protectia Consumatorilor

Aditivul  E 327 poate fi utilizat în:

  • Industria conservelor de fructe și legume, la fabricarea gemurilor extra și jeleurilor, a gemurilor, a marmeladei și a altor paste și piureuri tartinabile similare, pe bază de fructe, inclusiv produsele cu un număr scăzut de calorii, pentru fructe și legume în conservă,
  • Industria panificației, la obținerea pâinii preparate exclusiv din făina de grâu, drojdie sau plămădeală, apă și sare, pentru specialitatea ‘’pain courant français’’,
  • Preparate din carne, astfel cum sunt definite în Regulamentul (CE) nr. 853/2004,
  • Îndulcitori de masă sub formă de pudră,
  • Aditivi alimentari, inclusiv substanțele suport în enzimele alimentare,
  • Aditivi alimentari în nutrienți,
  • Alimentele folosite de sugari și de copiii sănătoși de vârstă mică (numai pentru reglarea pH-ului),[1]
  • Cafea, înlocuitori de cafea, ceai, infuzii de plante și alte băuturi fierbinți din cereale și cereale, excepția cacao,
  • Pește și produse din pește gătite și/sau prăjite, inclusiv moluște, crustacee și echinoderme,
  • Iaurt,
  • Legume fermentate (inclusiv ciuperci și ciuperci, rădăcini și tuberculi, legume, leguminoase și Aloe Vera) și produse din alge marine, cu excepția produselor fermentate din soia din categoriile de alimente.[2]

Alimente E327 InfoCons Protectia Consumatorilor

În ce se mai poate adăuga aditivul E 327?

Lactatul de calciu este uneori adăugat în suplimentele de calciu, ceea ce poate aduce anumite beneficii organismului uman.

Când este consumat ca supliment, lactatul de calciu poate oferi beneficii similare cu cele asociate cu alte suplimente de calciu, inclusiv:

Oasele mai puternice. Atunci când sunt luate împreună cu vitamina D, suplimentele de calciu contribuie la dezvoltarea și menținerea oaselor puternice și sănătoase.

Reducerea tensiunii arteriale. Dietele bogate în calciu pot ajuta la o ușoară scădere a tensiunii arteriale sistolice, la persoanele cu tensiune arterială crescută.

Protecție împotriva preeclampsiei. Aportul ridicat de calciu în timpul sarcinii poate reduce riscul de preeclampsie, o complicație gravă care afectează până la 14% dintre sarcinile din întreaga lume.

Protecție împotriva cancerului de colon. Unele studii au sugerat că un aport ridicat de calciu din alimente sau suplimente poate reduce riscul de cancer de colon.[3]

Care sunt caracteristicile aditivului E 327?

Aditivul se prezintă sub formă de pudră cristalină sau de granule albe eflorescente. Este o substanță cu un miros slab specific (aproape inodoră) și fără gust. pH-ul unei soluții de 5% este cuprins între 6,0 și 8,0.

În tabelul de mai jos sunt prezentate specificațiile stabilite pentru lactatul de calciu prin regulamentul (UE) nr. 231/2012 al comisiei din 9 martie 2012 de stabilire a specificațiilor pentru aditivii alimentari enumerați în anexele II și III la Regulamentul (CE) nr. 1333/2008 al Parlamentului European și al Consiliului.

 

Definiție
Denumire chimică Dilactat de calciu; Dilactat de calciu hidrat; acid 2-hidroxipropanoic, sare de calciu

 

Formulă chimică (C3H5O2)2 Ca·nH2O (n = 0-5)
Masă moleculară 218,22 (anhidru)
Compoziție Conține nu mai puțin de 98 % raportat la substanța anhidră
Descriere Pulbere cristalină albă sau granule, aproape inodore
Identificare
Solubilitate Solubil în apă și practic insolubil în etanol
Puritate
Pierdere prin uscare anhidru: nu mai mult de 3,0 % (120 °C, 4 ore)
cu 1 moleculă de apă: nu mai mult de 8,0 % (120 °C, 4 ore)
cu 3 molecule de apă: nu mai mult de 20,0 % (120 °C, 4 ore)
cu 4,5 molecule de apă: nu mai mult de 27,0 % (120 °C, 4 ore)
Aciditate Nu mai mult de 0,5 % din substanța uscată exprimată ca acid lactic
Fluoruri Nu mai mult de 30 mg/kg (exprimate ca fluor)
Arsen Nu mai mult de 3 mg/kg
Plumb Nu mai mult de 2 mg/kg
Mercur Nu mai mult de 1 mg/kg
Substanțe reducătoare Nu reduce soluția Fehling[4]

 

Cantitate maximă zilnică permisă/corp: Doza zilnică admisă nu este limitată.

Descriere cantitate maximă zilnică permisă: Doza zilnică admisă nu este limitată.

Doza de încorporare în alimente: Nespecificat

Descriere doza de încorporare în alimente: Se utilizează în cantitățile prevăzute de rețete.

Efecte secundare: NU

Descriere efecte secundare: Nu produce efecte secundare la cantitățile utilizate în alimente.

Contraindicații: Nespecificat

Descriere utilizare copii: D- sau DL- lactații (stereoizomeri) nu sunt permiși în alimentele destinate sugarilor și copiilor mici, deoarece aceștia nu și-au dezvoltat încă enzimele corespunzătoare în ficat care să metabolizeze aceste forme de lactați.

 De ce este necesară utilizarea aditivului alimentar E 327?

Utilizarea aditivului E 327 reprezintă o necesitate datorită acțiunii sale acidifiante, stabilizatoare, la obținerea conservelor, extractelor, sucurilor și siropurilor de fructe și legume. Ca agent de ‘’întărire’’ este utilizat la conservele de fructe (fructele sunt ținute în soluție ce conține lactat de calciu în scopul menținerii unei texturi tari a acestora). Mai este necesar în alimentele copiilor de vârstă mică și ale sugarilor, pentru reglarea pH-ului.

Există efecte secundare în urma consumării aditivului alimentar E 327?

 

Potrivit Food and Drug Administration (FDA), lactatul de calciu este în general recunoscut ca sigur și poate fi adăugat în aproape toate alimentele, cu excepția alimentelor și formulelor pentru sugari.

Lactatul de calciu este considerat o sursă sigură de calciu în suplimentele de calciu. Deoarece conține mai puțin calciu decât alte forme, este mai puțin probabil să provoace constipație sau tulburări digestive asociate în mod obișnuit cu suplimentele care conțin carbonat de calciu.

Este important de reținut faptul că aportul în exces de lactat de calciu poate duce la hipercalcemie, o afecțiune caracterizată prin niveluri mari de calciu în sânge, care poate provoca probleme cardiace sau renale.

Cel mai bine este să nu se depășească doza zilnică maximă sigură (UL) de 2.500 mg pe zi pentru adulții sub 50 de ani și femeile însărcinate sau care alăptează, 2.000 mg pe zi pentru cei cu vârsta de 51 de ani sau peste și 3.000 mg pe zi pentru gravide sau care alăptează persoane sub 19 ani.[5]

Suplimentele de lactat de calciu pot interacționa, de asemenea, cu unele medicamente, inclusiv diuretice, antibiotice și medicamente anti-convulsii.[6]

Ce sunt aditivii alimentari?

Conform OMS (Organizației Mondiale a Sănătății), substanțele care sunt adăugate în alimente pentru a menține sau îmbunătăți siguranța, prospețimea, gustul, textura sau aspectul alimentelor sunt cunoscute ca aditivi alimentari.  Timp de secole, aditivii alimentari au fost folosiți pentru conservarea alimentelor, de exemplu sarea (în carne, slănină sau pește uscat), zahăr (în marmeladă) sau dioxid de sulf (în vin).

De-a lungul timpului, numeroși aditivi alimentari au fost dezvoltați pentru a satisface nevoile producției de alimente, deoarece fabricarea alimentelor pe scară largă este mult mai complexă decât producerea acestora acasă, la scară mică.

Introducerea aditivilor în alimente se realizează cu scopul de asigurare că alimentele procesate rămân sigure și în stare bună pe tot parcursul călătoriei de la fabrici sau bucătării industriale către depozite și magazine și, în final, către consumatori.

Utilizarea aditivilor alimentari este justificată numai atunci când utilizarea lor are o necesitate tehnologică, nu induce în eroare consumatorii și servește o funcție tehnologică bine definită precum păstrarea calității nutriționale a alimentelor sau sporirea stabilității alimentelor.

Aditivii alimentari pot fi derivați din plante, animale sau minerale sau pot fi sintetici. Aceștia sunt adăugați în mod intenționat în alimente pentru a îndeplini anumite scopuri tehnologice. Există câteva mii de aditivi alimentari utilizați, toți fiind proiectați pentru a îndeplini o anumită sarcină, de obicei pentru a face alimentele mai durabile sau mai atrăgătoare.[7]

Concluzii și Reglementări legislative E 327

Lactatul de calciu (E 327) este  autorizate în UE ca aditiv alimentar în conformitate cu anexa II și anexa III la Regulamentul (CE) nr. 1333/2008.

Acidul lactic (E 270) și lactatul de calciu (E 327) sunt aditivi alimentari care sunt permiși pentru a fi utilizați într-o varietate de alimente (de exemplu, nectaruri, gem, jeleuri, marmelade, mozzarella și brânza din zer, grăsimi de origine animală sau vegetală pentru gătit și/sau prăjit, conserve, paste proaspete, bere etc) conform Regulamentului (CE) nr. 1333/2008 privind aditivii alimentari. Specificațiile pentru puritate sunt stabilite în Directiva 2008/84/CE.

Comitetul mixt FAO/OMS de experți privind aditivii alimentari (JECFA) a emis un aviz privind acidul lactic și lactatul de calciu (JECFA, 1974) prin care s-a stabilit o doză zilnică acceptabilă (DZA)  „qs”, considerându-se ca acesta este sigur pentru consumul uman.[8]

Autor: dr. ing. Ancuța Fulvia Manolache

Referințe bibliografice

[1] Regulamentul (CE) nr. 1333/2008 Al Parlamentului European și al Consiliului din 16 decembrie 2008 privind aditivii alimentari

[2] https://www.fao.org/gsfaonline/additives/details.html?id=194

[3] https://www.healthline.com/nutrition/calcium-lactate#benefits

[4] Regulamentul (UE) Nr. 231/2012 al comisiei din 9 martie 2012 de stabilire a specificațiilor pentru aditivii alimentari enumerați în anexele II și III la Regulamentul (CE) nr. 1333/2008 al Parlamentului European și al Consiliului

[5] https://ods.od.nih.gov/factsheets/Calcium-HealthProfessional/

[6] https://www.healthline.com/nutrition/is-dairy-good-for-your-bones

[7] https://www.who.int/news-room/fact-sheets/detail/food-additives

[8] EFSA Panel on Additives and Products or Substances used in Animal Feed (FEEDAP), Bampidis V, Azimonti G, Bastos ML, Christensen H, Dusemund B, Kouba M, Kos Durjava M, López-Alonso M, López Puente S, Marcon F, Mayo B, Pechová A, Petkova M, Ramos F, Sanz Y, Villa RE, Woutersen R, Aquilina G, Bories G, Gropp J, Nebbia C, Innocenti ML. Safety of lactic acid and calcium lactate when used as technological additives for all animal species. EFSA J. 2019 Dec 18;17(12):e05914. doi: 10.2903/j.efsa.2019.5914. PMID: 32626204; PMCID: PMC7008873.

10 https://pixabay.com/ro/photos/gemuri-marmelade-997593/

11https://pixabay.com/ro/photos/p%c3%a2ine-copt-brut%c4%83rie-4183225/

[i] Elena Oranescu, Aditivii alimentari-necesitate și risc, Editura SemnE, 2005, București