E132 – indigotină ( indigo carmin)

Aditiv alimentar din categoria coloranţilor sintetici. Conferă culoarea albastră şi este admis a se folosi singur sau în combinaţie cu alţi coloranţi, într-o gamă diversă de produse, cum sunt: băuturile alcoolice şi nealcoolice, produse din fructe şi legume conservate, deserturi pe bază de grăsimi, fructe sau lapte, prăjituri, biscuiţi, napolitane, snacksuri, produse de cofetărie, preparate şi conserve din peşte, brânză topită, sosuri, condimente, muştar, suplimente alimentare şi preparate dietetice etc.

Doza zilnică maximă: 5 mg/kg corp
Doza zilnică admisă pentru consumul uman este de până la 5 mg/kg corp.

Doza maximă de includere: 50-100 mg/kg
Doza zilnică admisă pentru consumul uman este de până la 5 mg/kg corp.

Efecte secundare: 1
Concentraţiile utilizate în alimente duc rar la reacţii alergice, însă acest colorant foarte solubil în apă poate funcţiona şi ca eliberator de histamină, intensificând simptomele caracteristice astmului.

Contraindicații: Da
Este un compus pe bază de iod, care poate provoca tulburări la nivelul glandei tiroide.
Nu este permis in alimentele destinate sugarilor si copiilor mici.