Acidul erucic este un acid gras mononesaturat Omega-9, care este predominant în semințele de micsunea galbenă, în uleiul de rapiță și în uleiul de muștar.

Acesta nu este un motiv de îngrijorare pentru majoritatea consumatorilor întrucât expunerea medie este mai puțin de jumătate din nivelul permis. Dar poate fi un risc de sănătate pe termen lung pentru copiii până în vârsta de 10 ani ce consumă cantități mari de mâncare care conține această substanță, care se găsește în produse de patiserie, torturi, formule pentru bebeluși, și de asemenea în unele mâncăruri pentru animale.

Deși semințele de rapiță și muștar conțin un nivel foarte ridicat de acid erucic în forma lor naturală (peste 40% total de acizi grași), nivelurile din semințele de rapiță cultivată pentru consumul de mâncare sunt de obicei sub 0,5%. – conform Autorității Europene pentru Siguranță Alimentară.

În 1976, Uniunea Europeană a stabilit limite maxime pentru acidul erucic ca, contaminant în uleiurile și grăsimile vegetale, precum și alimente care conțin uleiuri și grăsimi vegetale adăugate ca ingredient. Totodată, au fost stabilite limite maxime specifice pentru formulele pentru sugari cu nivel mai mic de 5 ori față de alte alimente.

Această substanță poate duce la o boală cardiacă numită lipidoză miocardică. Este temporară și reversibilă. Printre alte potențiale efecte, se mai numără și schimbarea în greutate a ficatului, rinichilor și a mușchilor scheletici.

Bazându-se pe aceste informații, Autoritatea Europeană pentru Siguranța Alimentară a stabilit un aport zilnic tolerabil de 7 miligrame a greutății corporale zilnice.

Având în vedere concentrația mare de acid erucic în muștar, există riscul unei expuneri semnificative la acidul erucic prin consumul de muștar. Prin urmare este necesar să se stabilească un nivel maxim pentru acidul erucic în muștar.

Acidul cianhidric este un compus chimic în formă lichidă, de culoare galbenă, inflamabil, care are un miros neplăcut de migdale amare, extrem de toxic. Acesta este trecut în lista armelor chimice (gaz de lupta) de către Organizația pentru Interzicerea Armelor Chimice.

În Regulamentul (UE) 2017/1237 al Comisiei nu este stabilită nicio unitate de măsură pentru nivelul maxim pentru acidul cianhidric. Prin urmare, din motive de securitate juridică, este oportun să se corecteze această eroare.

Comisia Uniunii Europene A ADOPTAT Regulamentul (UE) 2019/1870 de modificare și de rectificare a Regulamentului (CE) nr. 1881/2006 în ceea ce privește nivelurile maxime de acid erucic și acid cianhidric în anumite produse alimentare.

Începând cu 27 noiembrie prezentul regulament intră în vigoare și este obligatoriu în toate elementele sale și se aplică direct în toate statele membre.

Surse: Autoritatea Europeană pentru Siguranța Alimentelor, Jurnalul Oficial al Uniunii Europene

Citește și:

– Smartwatch pentru copii, retras de pe piaţă de Comisia Europeană, pe motive de securitate

Știați că?…. Economisire energie prin aparatele din dormitor

– Vrei să știi mai multe? Poți să te protejezi singur! Descarcă aplicația gratuită InfoCons pentru Android și IOS!

– Fii cu adevărat și tu cu o9atitudine și ia atitudine!

Nr. de tel – 021.9615 sau *9615

Whats App – 0732.008.969

Mail: reclamatii@protectia-consumatorilor.ro

Pe același subiect

Distribuie

InfoCons (www.infocons.ro) – Asociație Națională de Protecția Consumatorilor, unica organizație din România cu drepturi depline în Consumers International, este o asociație de consumatori neguvernamentală, apolitică, reprezentativă, de drept privat, fără scop lucrativ, cu patrimoniu distinct și indivizibil, independentă, întemeiată pe principii democratice, ce apără drepturile consumatorilor – membră fondatoare a Federației Asociațiilor de Consumatori.

Fii informat! Ia atitudine! Cunoaște-ți drepturile și exercită-le apelând 021 9615!* din orice rețea fixă sau mobilă sau *9615** din orice rețea mobilă!

**Număr de telefon apelabil din orice rețea fixă sau mobilă cu tarif normal în rețeaua Telekom
***Număr de telefon apelabil din orice rețea mobilă cu tarif normal