Conexiunea internet
Oriunde v-ați afla în UE trebuie să puteți beneficia, la un preț accesibil, de servicii de comunicații electronice de bună calitate, inclusiv de acces de bază la internet. Trebuie să existe cel puțin un furnizor de internet care să vă poată oferi acest serviciu. Este vorba despre așa-numitul principiu al `serviciilor universale’.
Pentru detalii, contactați autoritățile naționale de reglementare din țara dumneavoastră. Acestea vă vor pune în legătură cu furnizorul de servicii universale.
Abonarea la servicii de internet
Furnizorul de internet trebuie să vă ofere informații despre:
- prețurile, tarifele și taxele aplicabile, inclusiv opțiuni și pachete
- clauze și condiții standard
- calitatea serviciului (ex. viteza de descărcare).
Furnizorul de internet trebuie, de asemenea:
- să vă anunțe, din timp, dacă dorește să modifice contractul (ex. să mărească prețurile)
- să vă permită să vă retrageți din contract fără a suporta penalități, dacă nu acceptați noile condiții
- să vă ofere posibilitatea de a încheia contractul pe o perioadă minimă rezonabilă – un contract pe o perioadă inițială care să nu depășească 12 luni; contractele cu durată minimă de peste 2 ani sunt ilegale.
Sprijin special pentru utilizatorii cu dizabilități
Dacă sunteți utilizator cu dizabilități, aveți acces la aceleași servicii și la aceiași furnizori ca marea majoritate a consumatorilor.
De asemenea, puteți beneficia de dispozitive speciale de accesibilitate oferite de furnizor, cum ar fi un software de mărire a caracterelor sau un cititor de ecran, în cazul în care aveți deficiențe de vedere.
Autoritățile naționale de reglementare vă pot oferi mai multe detalii despre aceste drepturi privind accesibilitatea.
Protecția și securitatea datelor
Datele personale ale consumatorilor trebuie protejate în mod corespunzător.
Consumatorii au dreptul:
- de a fi informați dacă vreo persoană sau întreprindere stochează datele lor personale (site-uri, baze de date, furnizori de servicii etc.)
- de a primi informații complete și de a li se cere acordul în cazul în care un site dorește să stocheze și să extragă informații din calculatorul lor sau să îi urmărească atunci când sunt pe internet (ex. prin utilizarea modulelor `cookie’)
- de a fi anunțați atunci când datele lor cu caracter personal deținute de un prestator de servicii au fost pierdute, furate sau divulgate, afectându-le astfel dreptul la viață privată
- de a-și corecta sau șterge datele, dacă acestea sunt incomplete sau incorecte
- de a nu fi deranjați de publicitate nesolicitată (spam).
- de a beneficia de confidențialitatea comunicării on-line (de exemplu, e-mailuri)