UE avea aproape 7 milioane de femei de știință în 2021 conform Eurostat

În 2021, în UE existau 6,9 milioane de femei cercetători și ingineri, cu 369 800 mai multe decât în 2020, reprezentând 41% din totalul locurilor de muncă în domeniul științei și ingineriei.

Citeste si : Starea de sănătate – Informații despre sănătate conform Eurostat

În funcție de sectorul de activitate, femeile erau subreprezentate în toate sectoarele din clasificarea statistică a activităților economice din UE , deși în sectorul serviciilor exista un echilibru mai mare între femei și bărbați (46 % dintre oamenii de știință și ingineri erau femei). În sectorul transporturilor aeriene, femeile reprezentau 28%, în timp ce în sectorul manufacturier, ele reprezentau doar 21% dintre oamenii de știință și inginerii din acest sector. Cele mai mici procente de femei au fost înregistrate în sectorul transportului pe apă (doar 8% erau femei), fabricarea de echipamente de transport (12%) și autovehicule (13%).

În rândul statelor membre ale UE , proporția femeilor cercetători și ingineri a variat foarte mult în 2021. Cele mai mari ponderi au fost înregistrate în Lituania (52%) și Bulgaria, Letonia și Portugalia (toate 51%), iar cele mai mici în Luxemburg (35%), Germania și Italia (ambele 34%), Ungaria (33%) și Finlanda (31%).

Citește și : Ce fac dacă a ajuns coletul deteriorat ?

La celălalt capăt al scalei, cea mai mică proporție de femei om de știință și inginer a fost înregistrată în regiunile germane Baden-Württemberg (30%) și Bayern (31%), precum și în regiunea finlandeză Manner-Suomi și în regiunea maghiară Közép-Magyarország, care au înregistrat, de asemenea, 31%.

Citește și : Fumatul în spații publice interzis minorilor

Sursa: Eurostat