Condiţii de intrare şi regim de şedere
Cetățenii români posesori de pașapoarte turistice și temporare au nevoie de viză de intrare în Republica Populară Bangladesh. În anumite situații există posibilitatea să obțineți viza la sosirea în Bangladesh, detalii suplimentare se pot obține de la Ambasada Republicii Populare Bangladesh la Berlin (http://www.bangladeshembassy.de/) care asigură și reprezentarea Republicii Populare Bangladesh în România.
La intrarea în Republica Populară Bangladesh pașapoartele trebuie sa fie valide cel puțin 6 luni și să conțină cel puțin 1 pagină liberă pentru aplicarea vizelor și ștampilelor la frontieră, alături de care trebuie prezentat și biletul de avion dus/dus-întors.
Intrarea în Republica Populară Bangladesh poate fi refuzată de imigrările locale în situația în care nu se face dovada mijloacelor financiare suficiente. Ieșirea din țară este permisă doar pe baza unei vize valide.
Depășirea dreptului de ședere se sancționează cu amenzi, astfel:
- Pentru depășiri de până la 15 zile: 200 BDT / zi la care se adaugă taxa de procesare de 160 BDT;
- Pentru depășiri de 16 până la 30 zile: 500 BDT / zi la care se adaugă taxa de procesare de 160 BDT;
- Depășirile de peste 30 de zile se soluționează prin autoritățile locale de imigrări, procedură care poate fi de durată și poate implica costuri suplimentare.
La ieșirea din Republica Populară Bangladesh cu avionul se percepe o taxă care diferă în funcție de destinație. Uneori această taxă este inclusă în biletul de avion.
La ieșirea din Republica Populară Bangladesh cu mijloace rutiere private este necesar un permis special de la autoritățile locale de imigrări http://www.dip.gov.bd/ În cadrul acestui demers este necesară constituirea unei garanții financiare a cărei valoare este stabilită în funcție de valoarea autoturismului cu care vă deplasați.
Asistența consulară
România este reprezentată de Ambasada României în Republica India, New Delhi (http://newdelhi.mae.ro/). Se recomandă ca anterior sosirii în Republica Populară Bangladesh să vă înregistrați prezența la misiunea diplomatică a României.
Cetățenii români pot solicita servicii consulare pe bază de programare, detalii la adresa web http://newdelhi.mae.ro/.
Infrastructura din Republica Populară Bangladesh este în curs de extindere, ca și asigurarea serviciilor de urgență.
Furtul sau pierderea pașaportului trebuie să fie înregistrat la secția de poliție de pe raza unde a avut loc infracțiunea, iar cetățeanul român trebuie să solicite raportul poliției, pe baza căruia i se va elibera ulterior un document de călătorie adecvat. După obținerea noului document de călătorie (pașaport, titlu de călătorie) este imperativă reglementarea dreptului de ședere/ieșire al cetățeanului străin la autoritățile locale de imigrări.
Recomandări:
- Păstrarea documentelor de călătorie permanent în siguranță, să se aibă la îndemână fotocopii ale acestora;
- Evitarea călătoriilor pietonale, cu biciclete, motociclete, ricșe, autoricșe sau alte mijloace de transport neacoperite;
- Evitarea tuturor mijloacelor de transport în comun și folosirea pentru deplasări a unor mașini închiriate cu șofer.
Ambasada României în Republica India are în atenție evenimentele locale și actualizează în permanență sfaturile și alertele de călătorie pe pagina web a Ministerului Afacerilor Externe, http://www.mae.ro/.
Sancțiunile legate de droguri sunt foarte severe și pot include detenții de lungă durată, amenzi foarte mari sau chiar condamnarea la moarte.
Autoritățile locale își rezervă dreptul de a investiga cetățenii care nu prezintă pașaportul, sau pe cei care fotografiază anumite obiective guvernamentale locale precum aeroporturi, gări, porturi, secții de poliție, unități militare etc.
Conducerea sub influența băuturilor alcoolice se pedepsește cu închisoarea.
Documentele oficiale emise de România sau de Republica Populară Bangladesh se supun procedurilor de supralegalizare (atestare de către Ministerul de Externe al țării emitente și de către ambasada țării de destinație, care asigură reprezentarea diplomatică în țara emitentă).
Cetățenii români care călătoresc în Republica Populară Bangladesh trebuie să respecte legislația locală. În situația în care sunteți arestați, se recomandă să solicitați poliției să anunțe imediat în mod oficial Ambasada României în Republica India, New Delhi.
Recomandări generale
Ora locală: GMT+6. Republica Populară Bangladesh nu aplică schema Daylight saving time, diferența de fus orar față de România este:
- ora de iarnă +4
- ora de vară +3
Limba oficială: limba bengaleză
Moneda locală este taka bengaleză, BDT. Se recomandă schimbarea acestei monede în valute internaționale înainte de părăsirea Republicii Populare Bangladesh, care se poate face doar prin prezentarea unei dovezi de părăsire a țării (bilet avion etc.).
Pe piață locală există în circulație multe bancnote deteriorate sau contrafăcute astfel,se recomandă schimburile valutare în cadrul instituțiilor bancare, precum și atenție sporită la primirea restului.
Rețelele electrice furnizează energie electrică 230V/50Hz, și sunt necesare adaptoare. Întreruperile de energie electrică sunt foarte frecvente, se recomandă utilizarea unor sisteme alternative (surse auxiliare, generatoare etc.).
Telefonia mobilă – cetățenii străini pot achiziționa cartele telefonice preplătite ori abonamente telefonice, doar pe baza prezentării următoarelor documente:
- pașaport;
- viză (serviciile telefonice vor fi întrerupte automat la expirarea vizei);
- fotografii tip pașaport;
- dovada reședinței locale.
Sistemul medical
Pentru informaţii cu privire la tipurile de vaccinuri care trebuie efectuate, vă recomandăm să vă adresaţi Institutului Naţional de Sănătate Publică – Centrul Naţional de Supraveghere şi Control al Bolilor Transmisibile.
Se recomandă încheierea unei asigurări de călătorie, care să acopere eventualele cheltuieli medicale. Este indicat ca la încheierea contractului de asigurare, să se solicite și verifice detaliile și adresa unităţii corespondente din Republica Populară Bangladesh.
În Republica Populară Bangladesh se întâlnesc boli precum hepatita A, febra tifoidă, hepatita B, encefalita japoneză, rabie. Studiați simptomele acestor boli în prealabil sosirii în Republica Populară Bangladesh, iar în cazul în care constatați astfel de simptome solicitați imediat un consult medical la unități medicale specializate.
Condiţii privind traficul auto
Circulația rutieră se realizează pe partea stângă a drumului. Traficul este foarte aglomerat în marile oraşe şi, în foarte multe cazuri, regulile de circulaţie nu sunt respectate întocmai. Sunt foarte frecvente accidentele ușoare care de cele mai multe ori se soluționează prin resurse proprii, din cauze precum lipsa documentelor și banilor conducătorilor auto, intervenției tardive a poliției circulație rutieră, lipsa asigurărilor echivalente RCA etc. Se recomandă evitarea conducerii autovehiculelor, iar pentru deplasări să se folosească autoturisme închiriate cu șofer.
Transportul public. Deplasarea pietonală și traversarea străzilor este caracterizată de lipsa priorității pentru pietoni, se recomandă atenție sporită sau evitarea deplasărilor pietonale care nu sunt necesare.
Reglementări vamale
La intrarea pe teritoriul Republicii Populare Bangladesh trebuie declarate sumele deținute dacă acestea depășesc 5000 USD sau echivalentul în altă valută. Ieșirea nu este permisă cu sume mai mari decât cele declarate la intrare. Nu pot fi scoase din Republica Populară Bangladesh sume în numerar ce depășesc valoarea a 5000 BDT.
Autoritățile bengaleze impun interdicții și restricții cu privire la importuri și exporturi, există prevederi juridice potrivit cărora trebuie să obțineți în prealabil aprobări și avize specifice. Pentru detalii recomandăm contactarea autorităților vamale bengaleze și/sau Ambasada Republicii populare Bangladesh la Berlin.
Ameninţări teroriste
În Republica Populară Bangladesh au fost semnalate activități ale unor formațiuni teroriste sau insurgente, care au condus acțiuni prin care au fost afectați direct sau indirect cetățeni străini, în diferite locații frecventate de cetățenii străini precum hoteluri, restaurante, trenuri, gări, piețe, cinematografe, lăcașuri de cult etc.
Cetăţenii români trebuie să aibă în vedere riscurile globale pe care fenomenul terorist le poate produce oriunde în lume.
Recomandăm cetăţenilor români care călătoresc sau se află în Republica Populară Bangladesh să consulte periodic informaţiile prezentate de autorităţile locale şi să urmeze recomandările acestora. Recomandăm, de asemenea, consultarea periodică a paginii web a Ministerului român al Afacerilor externe (www.mae.ro).
Siguranţă şi criminalitate
Rata criminalității este ridicată, sunt înregistrate frecvent furturi, iar reacția poliției face ca unele dintre infracțiuni să rămână nesoluționate. Pentru evitarea infractorilor se recomandă:
- Închiderea ușilor și ferestrelor locuințelor și autoturismelor;
- Contractarea unor servicii de pază permanentă;
- Modificarea frecventă a rutelor de deplasare și a programărilor;
- Păstrarea bagajelor în siguranță, fără afișarea acestora;
- Călătoria în cadrul unor grupuri organizate;
- Angajarea unui translator bengalez pentru călătorii în afara zonelor urbane;
- Evitarea luptei în cazul unui atac, deplasarea în zone sigure și înregistrarea cazului la poliție.
Infracțiuni minore de tipul furturilor, sunt semnalate pe tot parcursul zilei în special în mijloacele de transport (autobuze și trenuri), în gări și piețe aglomerate.
Persoanele care sunt victime ale unor atacuri sau infracțiuni trebuie să apeleze Departamentul special al poliției Dhaka pentru victimele cetățeni străini (88) 01700700700 și adresa de e-mail diplomathelpdesk@gmail.com şi să ia legătura cu cel mai apropiat post de poliție.
Numere de telefon de urgență:
- Urgențe (88) (02) 999 – uneori operatorul nu vorbește engleză
- Departamentul special al poliției Dhaka pentru victimele cetățeni străini (88) 01700700700 și adresa de e-mail diplomathelpdesk@gmail.com
- Pompieri – 199 în Dhaka sau (88) (02) 199 în afara capitalei Dhaka; apel de pe telefoane mobile: (88) 01713-038181, (88) 01713-038182 sau (88) 01730-336699
- Urgențe asistență socială femei și copii 109
Apelează rapid numerele de urgență din Bangladesh!
Adrese web utile:
- Ambasada Republicii Populare Bangladesh la Berlin http://www.bangladeshembassy.de/
- Departamentul Imigrari și pașapoarte http://www.dip.gov.bd/
- Poliția Imigrări http://www.immi.gov.bd/
- Ministerul Afacerilor Externe http://www.mofa.gov.bd/