Produsele menţionate sunt cele care, deşi nu sunt produse alimentare, au o formă, miros, culoare, prezentare, ambalaj, etichetă, volum sau dimensiune astfel încât este previzibil să fie confundate de consumatori, în special de copii, cu produsele alimentare şi, în consecinţă, introduse în gură, supte sau înghiţite, caz în care această acţiune poate implică riscuri precum sufocare, otrăvire, perforarea sau obturarea tubului digestiv.
Produse care pot fi confundate cu alimente sau băuturi
Lumânări în formă de fructe, uleiuri de baie care pot fi confundate cu băuturi alimentare, etc. sunt produse de larg consum altele decât alimente, care au formă, miros, culoare, mod de prezentare a ambalajului, etichetă, volum sau mărime care îl pot determina pe consumator – în special pe copii, să le confunde cu alimentele sunt considerate imitaţii periculoase.
Produsele de larg consum altele decât alimentele, care au formă, miros, culoare, mod de prezentare a ambalajului, etichetă, volum sau mărime care îl determină pe consumator – în special pe copii, care sunt o categorie aparte de consumatori vulnerabili – de a le confunda cu alimentele sunt considerate imitaţii periculoase.
Riscurile şi pericolele pe care le implică astfel de produse sunt legate de faptul că aparenţele pot determina consumatorii să le confunde cu alte produse (alimentare) şi prin urmare, ei le pot înghiţi, suge sau bea, ceea ce poate fi periculos şi poate cauza, de exemplu, sufocare, otrăvire, sau perforarea sau obstrucţionarea tractului digestiv
Autorităţile naţionale ale Statelor Membre trebuie să interzică producerea, comercializarea sau importul acelor produse care, deşi nu sunt produse alimentare, au formă, culoare, prezentare, ambalaj, etichetă, volum sau mărime atractive pentru consumatori, în special pentru copii, şi pot fi confundate cu produsele alimentare.
Legislaţia României în acest domeniu este reprezentată de Hotărârea Guvernului nr. 187/ 2000 privind imitaţiile de produse alimentare, modificată prin abrogarea articolului 3 care excepta de la prevederile hotărârii, imitaţiile de produse alimentare utilizate ca obiecte de decor în cadrul spaţiilor comerciale, precum şi imitaţiile din domeniul jucăriilor, în condiţiile legii. Nerespectarea prevederilor legii constituie contravenţie şi se sancţionează cu amendă.
Din această categorie de produse fac parte uleiurile aromate ce seamănă cu jeleurile de fructe, uleiurile de baie şi săpunurile lichide care pot fi confundate cu băuturi comestibile, lumânări ornamentale care seamănă cu alimentele (fructe), produse de decor din material plastic sub formă de alimente.