Tabloul de bord privind mobilitatea în UE: sunt necesare eforturi suplimentare pentru a promova studiile și formarea studenților în străinătate

Conform primului `Tablou de bord privind mobilitatea în UE`, Germania, Belgia, Spania, Franța și Italia dețin cele mai bune sisteme de sprijin public pentru promovarea posibilităților de studiu și de formare în străinătate și pentru consilierea studenților din învățământul superior. Tabloul de bord reprezintă o parte a răspunsului Comisiei Europene la cererea statelor membre1 de a elimina obstacolele în calea studiilor și formării în străinătate, în cadrul unor acțiuni mai ample pentru a ajuta tinerii să obțină competențele și experiența de care au nevoie pentru a-și spori capacitatea de inserție profesională.

Androulla Vassiliou, comisarul european pentru educație, cultură, multilingvism și tineret, a declarat: `Studiile și cursurile de formare în străinătate reprezintă o metodă excelentă de a dobândi experiență și competențe prețioase. Iată de ce UE a crescut considerabil finanțarea pentru mobilitate în cadrul noului program Erasmus+. Tabloul de bord privind mobilitatea ne permite să vedem pentru prima dată în ce măsură statele membre creează un mediu favorabil mobilității studenților, precum și aspectele care ar putea fi îmbunătățite.`

Tabloul de bord privind mobilitatea se concentrează asupra a cinci factori-cheie care influențează motivația tinerilor și capacitatea lor de a studia sau de a urma cursuri de formare în străinătate. Studiul arată că acești factori variază semnificativ de la un stat membru la altul și că nicio țară nu deține scoruri ridicate cu privire la toate măsurile legate de `mediul favorabil mobilității`.

Constatări principale

Informații și orientări privind oportunitățile de mobilitate: Germania, Belgia, Spania, Franța și Italia oferă cele mai complete măsuri de sprijin. Cele mai puțin dezvoltate structuri de informare și orientare se găsesc în Bulgaria, Grecia, Slovenia și Cipru.

Transferabilitatea ajutoarelor pentru studenți, care le permite acestora să primească burse publice și împrumuturi în altă țară, în aceleași condiții ca și când ar studia în țara de origine. Bursele și împrumuturile pentru studenți sunt transferabile în partea flamandă și germanofonă a Belgiei, în Cipru, Luxemburg, Slovenia, Finlanda și Suedia. În schimb, cele mai restrictive sisteme de sprijin financiar pentru studenți se găsesc în partea francofonă a Belgiei, în Bulgaria, Republica Cehă, Grecia, Croația, Lituania, România și Slovacia.

Cunoștințele de limbi străine: Adeseori, acesta este un factor important atunci când un student decide să studieze în străinătate. Cipru, Luxemburg și partea germanofonă a Belgiei acordă cea mai mare importanță învățării limbilor străine în școli. În Irlanda și în Scoția (Regatul Unit), învățarea limbilor străine în școli nu este obligatorie.

Recunoașterea studiilor în străinătate (utilizarea ECTS și a suplimentului la diplomă): Germania, Belgia și Spania depun eforturi considerabile pentru a monitoriza utilizarea instrumentelor europene care le permit studenților să obțină recunoașterea studiilor efectuate în străinătate prin intermediul sistemului european de credite transferabile (ECTS) și al suplimentului la diplomă, spre deosebire de majoritatea țărilor, care acordă puțină atenție acestui aspect.

Sprijin pentru studenții proveniți din medii defavorizate: Partea flamandă a Belgiei, Germania, Italia și Austria se disting prin faptul că dețin sisteme de sprijin financiar bine dezvoltate pentru studenții din mediile defavorizate care doresc să studieze sau să urmeze cursuri de formare în străinătate, precum și sisteme de monitorizare a mobilității din perspectiva mediului social din care provin studenții.

Context

Tabloul de bord privind mobilitatea vizează toate cele 28 de state membre ale UE, precum și Islanda, Liechtenstein, Norvegia și Turcia. El reprezintă o primă imagine de ansamblu a factorilor incluși în recomandarea Consiliului din 2011 privind mobilitatea în scop educațional și va constitui o bază pentru viitoarele monitorizări realizate în comun la nivelul UE, următoarea actualizare fiind planificată pentru 2015.

Tabloul de bord privind mobilitatea a fost elaborat de rețeaua Eurydice, în strânsă colaborare cu Comisia Europeană și cu un grup consultativ de experți din statele membre. Eurydice este o rețea de unități naționale, coordonată de Agenția Executivă pentru Educație, Audiovizual și Cultură (EACEA), care oferă informații și analize privind sistemele și politicile europene de educație.

InfoCons – InfoCons, unica organizatie din Romania cu drepturi depline in Consumers International, este o asociatie de consumatori neguvernamentala, reprezentativa, de drept privat, fara scop lucrativ, cu patrimoniu distinct si indivizibil, independenta, intemeiata pe principii democratice, ce apara drepturile consumatorilor – membra fondatoare a Federatiei Asociatiilor de Consumatori.

Sursa : europa.eu

Pe același subiect

Distribuie

InfoCons (www.infocons.ro) – Asociație Națională de Protecția Consumatorilor, unica organizație din România cu drepturi depline în Consumers International, este o asociație de consumatori neguvernamentală, apolitică, reprezentativă, de drept privat, fără scop lucrativ, cu patrimoniu distinct și indivizibil, independentă, întemeiată pe principii democratice, ce apără drepturile consumatorilor – membră fondatoare a Federației Asociațiilor de Consumatori.

Fii informat! Ia atitudine! Cunoaște-ți drepturile și exercită-le apelând 021 9615!* din orice rețea fixă sau mobilă sau *9615** din orice rețea mobilă!

**Număr de telefon apelabil din orice rețea fixă sau mobilă cu tarif normal în rețeaua Telekom
***Număr de telefon apelabil din orice rețea mobilă cu tarif normal