Potrivit rezultatelor ultimului sondaj Eurobarometru privind sportul și activitatea fizică, 59 % dintre cetățenii Uniunii Europene nu fac niciodată sport sau rareori desfășoară activități sportive, în timp ce 41 % fac sport cel puțin o dată pe săptămână.
Europa de Nord este mult mai activă fizic decât sudul și estul. 70 % dintre respondenții din Suedia au declarat că fac sport sau activități fizice cel puțin o dată pe săptămână, plasându-se cu puțin înaintea Danemarcei (68 %) și Finlandei (66 %) și fiind urmată de Țările de Jos (58 %) și Luxemburg (54 %). La cealaltă extremă a clasamentului se află Bulgaria, unde 78 % dintre persoane nu fac niciodată sport sau activități fizice, urmată de Malta (75 %), Portugalia (64 %), România (60 %) și Italia (60 %).
Comentând pe marginea acestor constatări, Androulla Vassiliou, comisarul european responsabil de domeniul sportului, a declarat: `Rezultatele Eurobarometrului confirmă necesitatea adoptării unor măsuri pentru a încuraja un număr mai mare de persoane să practice activități sportive și fizice ca parte din viața lor de zi cu zi. Acest lucru este de o importanță crucială, nu doar din perspectiva sănătății, bunăstării și integrării persoanelor, ci și din cauza costurilor economice semnificative care rezultă din lipsa activității fizice. Comisia se angajează să sprijine statele membre în eforturile lor de a încuraja populația să fie mai activă. Vom pune în aplicare recent adoptata Recomandare a Consiliului privind activitățile fizice menite să îmbunătățească sănătatea și vom accelera planurile în vederea instituirii unei săptămâni europene a sportului. Noul program Erasmus + va oferi, la rândul său, — pentru prima dată — finanțare pentru inițiativele transnaționale de promovare a sportului și a activității fizice.`
Sondajul arată că în special autoritățile locale ar putea face mai mult pentru a încuraja cetățenii să fie activi din punct de vedere fizic. Deși 74 % dintre respondenți sunt de părere că cluburile sportive locale și alți furnizori oferă suficiente oportunități pentru activități fizice, 39 % consideră că autoritățile locale nu fac destul.
Context
Acest sondaj Eurobarometru a fost realizat pentru Comisia Europeană de către rețeaua TNS Opinion & Social în cele 28 de state membre, între 23 noiembrie și 2 decembrie 2013. Aproape 28 000 de respondenți din diferite grupuri sociale și de populație au participat la sondaj. Sondajul vine după unele sondaje comparabile efectuate în 2002 și 2009 și va contribui la colectarea de date pentru a sprijini elaborarea unor politici vizând promovarea sportului și a activității fizice.
Principalele constatări ale sondajului:
1. Cât de des faceți sport?
Date din octombrie 2009 :
9% – cu regularitate
21% – rareori
31% – cu o oarecare regularitate
39 % – niciodata
Date din perioada noiembrie – decembrie 2013 :
8% – cu regularitate
17% – rareori
33% – cu o oarecare regularitate
42 % – niciodata
2. Cât de des practicați alte activități fizice ?
15 % – cu regularitate;
22% – rareori;
30% – niciodata;
33% – cu o oarecare regularitate.
InfoCons – InfoCons (www.protectia-consumatorilor.ro), unica organizatie din Romania cu drepturi depline in Consumers International, este o asociatie de consumatori neguvernamentala, reprezentativa, de drept privat, fara scop lucrativ, cu patrimoniu distinct si indivizibil, independenta, intemeiata pe principii democratice, ce apara drepturile consumatorilor – membra fondatoare a Federatiei Asociatiilor de Consumatori.
Sursa: europa.eu